14 Μαρ 2014

Ποιος πληρώνει τη Ρόζα;

 Ποιος πληρώνει τη Ρόζα;

Rosa Luxemburg Stiftung, Παράρτημα Ελλάδας

Πριν λίγο διάβασα στο Left.gr για μια νέα εκδήλωση του Ιδρύματος με το πολύ ιδιαίτερο όνομα "Ρόζα Λούξεμπουργκ (Γραφείο Βρυξελλών - Παράρτημα Ελλάδας)".
Διεθνές συνέδριο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στις 20-22 Μαρτίου: «Η Αριστερά στην κυβέρνηση» 
Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Γραφείο Βρυξελλών - Παράρτημα Ελλάδας), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!europe οργανώνουν στην Αθήνα, στις 20-22 Μαρτίου, διεθνές συνέδριο με θέμα "Η Αριστερά στην κυβέρνηση - τι, γιατί και πώς"
Ο πειρασμός να σχολιάσεις κάτι για μια τέτοια ανακοίνωση σε αυτή τη φάση δεν είναι και τόσο σπουδαίος. Έχουμε πια συνηθίσει στην ιδέα της Ρόζας Γραφείο Βρυξελλών, Παράρτημα Ελλάδας. Η περιέργεια ωστόσο είναι μια διαβολεμένα κακή συνήθεια, κι έτσι δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να παίξω για άλλη μια φορά το διδακτικό παίγνιο με την αναλλοίωτη αμερικανική αρχή που ονομάζεται "ακολούθα τα λεφτά!"

Έριξα λοιπόν μια ματιά στις δραστηριότητες του Rosa Luxemburg Stiftung, και το πρώτο πράγμα στο οποίο έπεσα ήταν η ανακάλυψη ότι η εγκαινίαση του παραρτήματος Ελλάδας και των δραστηριοτήτων του είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Ενώ μέχρι τώρα θεωρούσα ότι το RLS υπήρχε μόνο στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και την Αθήνα, ανακάλυψα ότι η Ρόζα έχει περισσότερα υποκαταστήματα παγκοσμίως κι απ' την Donna Karan:
Ο χάρτης, που έχει τη λεζάντα "Global Network", ήτοι "Παγκόσμιο Δίκτυο", δείχνει τα παραρτήματα του RLS καιπροέρχεται από τον ιστότοπο του RLNY (πώς λέμε DKNY;), στη Νέα Υόρκη. Αν και δεν δείχνει καν το παράρτημα Αθήνας, δείχνει ότι το μαγαζί έχει υποκαταστήματα στη Νέα Υόρκη, το Μέξικο Σίτι, το Κουίτο και το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το Ντακάρ, το Νταρ Ες Σαλάμ και το Γιοχάνεσμπουργκ στην Αφρική, το Πεκίνο στην Κίνα, τη Μόσχα στη Ρωσία, το Τελ Αβίβ και τη Ραμάλα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, το Βελιγράδι στη Σερβία, τη Βαρσοβία στην Πολωνία και την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία. Όταν είδα ότι το μαγαζί δίνει και 400 υποτροφίες σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές ώστε να διασπείρουν παγκοσμίως τις παθιασμένες ιδέες που κρύβονται όχι ακριβώς στο έργο της Λούξεμπουργκ αλλά στο έργο του Λούξεμπουργκ, των Βρυξελλών, της Χάγης και άλλων ωραίων πόλεων, άρχισα να υποπτεύομαι ότι τα λεφτά δεν προέρχονται από την καταχωνιασμένη κάλτσα με τις λίρες της Ρόζας, που δεν την βρήκαν ας πούμε τα Freikorps. Θέλησα λοιπόν να βρω από πού, επισήμως και ρητώς τουλάχιστον, έρχονται τα λεφτά. Θα ακολουθήσει τώρα μια φωτογραφία του γενναιόδωρου δωρητή, αλλά δεν θέλω να μου σοκαριστείτε:
Τσα!

Ναι, το ξέρω, είναι κάπως βαρύ. Ωστόσο, το Rosa Luxemburg Stiftung, όπως και το Ίδρυμα που οι πολυτασικοί Γερμανοί αφιέρωσαν στον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας της, το Friedrich Ebert Stiftung (FES), καθώς και το Heinrich Böll Stiftung (HBS), το Konrad Adenauer Stiftung (KAS), και κάποια ακόμα (Stiftung, πάντα), είναι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο NGO Monitor (Παρατηρητήριο ΜΚΟ), λοιπόν, κατά το σωτήριο έτος 2011 το RLS έλαβε 42.1 και κάτι ψιλά εκατομμύρια ευρώ γερμανικής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για να στήσει τις δουλειές του παγκοσμίως.

Βεβαίως, το γεγονός ότι το RLS ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 1990, αμέσως με την πτώση του επάρατου τείχους που χώριζε τας Ευρώπας από το σιδηρούν παραπέτασμα, δεν πρέπει να μας κάνει πικρόχολα λαϊκιστές. Διότι ως Stiftung, το RLS είναι ο πτωχός συγγενής της (να την πούμε "Μερκελικής";) χρηματοδότησης. Σύμφωνα με το ισχυρότερο Konrad Adenauer Stiftung (κάθε Stiftung συνδέεται και με ένα από τα κομμάτια του ευρωκοινοβουλίου, όλως τυχαίως, οπότε το KAS είναι για τη Χριστιανοδημοκρατία ότι το RLS για τη Συριζαρία, το HBS για τους Οικολόγους-Πράσινους και το FES για τους Βενιζέλους), σύμφωνα λοιπόν με τα ξαδερφάκια του KAS, το RLS λαμβάνει μόνο το 9.5% απ' τον κουμπαρά με τα λεφτά που κέρδισε με τον ιδρώτα της η Αγκέλα για τη χώρα της απ' το δικό σου πορτοφόλι, το HBS των Ο-Π τσεπώνει το 10.425%, οι Βενιζέλοι του Ινστιτούτου Έμπερτ καταβροχθίζουν το 31.9%, και οι πιο λιτοδίαιτοι ευρωπαίοι Σαμαράδες αρκούνται στο 28%.  Πράγματι δηλαδή, και αυτό οφείλουμε να το παραδεχτούμε, η Ριζοσπαστική Αριστερά βουτάει το χέρι στην πορτοφόλα της ΕΕ λιγότερο από τους άλλους. Το αμάρτημά της συνίσταται μάλλον στο ότι είναι η μόνη που αποκαλεί το βούτηγμα στην εν λόγω πορτοφόλα (που είναι όλων των κορόιδων της ΕΕ) "ριζοσπαστισμό" και ότι στη διαδικασία λερώνει κι ένα όνομα με τιμή και αξία, ενώ οι Βενιζέλοι και οι Σαμαράδες δεν έχουν και τίποτα να λερώσουν -- λερωμένα όσο δεν πάει είναι ήδη τα ονόματα Έμπερτ και Αντενάουερ.

Έρχονται όλα τα γκαφρά για τις Ρόζες της υφηλίου από την κυβέρνηση του ... καταχτητή; Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο συνδιευθυντής του νεοϋορκέζικου υποκαταστήματος Albert Scharenberg σε ρεπορτάζ του 2012 από τα εγκαίνια του τρε σικ RLNY:

"Όλη η χρηματοδότηση του ιδρύματος προέρχεται από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η Γερμανία έχει έναν εξαιρετικό νόμο για τα πολιτικά ιδρύματα. Κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο [σσ. το Κομμουνιστικό ευτυχώς απαγορεύτηκε επί Αντενάουερ] έχει δικαίωμα να χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Αυτό είναι εξαιρετικό! Πρόκειται για μια κυβέρνηση που χρηματοδοτεί η ίδια την αντιπολίτευσή της" [διάλειμμα για γέλιο, κλάμα ή κλαυσίγελο, ό,τι σας έρχεται πιο φυσικό].

"Με την εκλογική επιτυχία του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) το 2009, η χρηματοδότηση αυξήθηκε", γράφει το ρεπορτάζ, και έτσι η ίδρυση περισσότερων υποκαταστημάτων έγινε εφικτή. Καλοφάγωτα, μένει μόνο να ευχηθώ εγώ, καλή έρευνα, καλά συνέδρια και καλή ριζοσπαστική αριστερίαση.

Ή μάλλον καλή αριστερή κυβέρνηση, ή καλό οτιδήποτε τέλος πάντων, καθώς το πνεύμα του Scharenberg για το τι τελικά εκπροσωπεί η Ρόζα σήμερα έχει κάτι το πρωτεϊκό, κάτι το ποταμίσιο, τολμώ να πω:

"Είμαστε πλουραλιστικός οργανισμός,” είπε ο Scharenberg. “Μπορεί να είναι σοσιαλιστική [η εργασία που θα κάνει το RLNY], μπορεί να είναι τοπικά πράματα, από τα κάτω. Δεν μας αρέσει να έχουμε συνεργάτες με μία και μόνο συγκεκριμένη ιδεολογία. Αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους φιλειρηνιστή, οι συνδικαλιστές, οι περιβαλλοντιστές, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι."
Πηγή: Lenin reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ