7 Μαρ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Νέα δεδομένα στην Κριμαία και παζάρια ιμπεριαλιστών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα δεδομένα στην Κριμαία και παζάρια ιμπεριαλιστών
  • Το Κοινοβούλιο αποφάσισε ένωσή της με τη Ρωσία και δημοψήφισμα
  • Η ΕΕ προς το παρόν παίρνει μέτρα περιορισμού στη χορήγηση βίζας σε Ρώσους



Η ηγεσία της ΕΕ και ο προεδρεύων Ελληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας στην κυβέρνηση της οποίας συμμετέχουν και ...δημοκράτες νεοναζί
Eurokinissi
Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ρωσία για την Ουκρανία καθώς αυτή λόγω της γεωστρατηγικής θέσης και του ενεργειακού κόμβου που είναι διεκδικείται ως «μήλον της Εριδος». Την ίδια ώρα στο έδαφος της Ουκρανίας παγιώνονται τα δεδομένα που έχει επιβάλει η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Κριμαία (που δεν αναγνωρίζει ότι έχει στείλει στρατό, αλλά μιλάει για επιτροπές λαϊκής αυτοάμυνας) ενώ το Κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας προχώρησε στην υιοθέτηση ψηφίσματος για ένωσή της με τη Ρωσία και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μάρτη για να εγκριθεί η ένωση ή όχι. Η κίνηση αυτή, όπως ήταν ανΑνακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανίααμενόμενο, προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις. Από τη μία χαιρετίστηκε από σημαντικό τμήμα του ρωσόφωνου πληθυσμού και από την άλλη προκάλεσε ανησυχία στη νέα αστική εξουσία (αντιδραστικών φιλοευρωνωσιακών και εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς). Ταυτόχρονα, από ρωσικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπως το Ντόνετσκ, το Χάρκοβο στην Ανατολική Ουκρανία, ζητείται επίσης η ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σε μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε το αίτημα του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, ενώ ένα νομοσχέδιο για την απλούστευση της διαδικασίας με την οποία «τμήματα ξένων κρατών» μπορούν να εντάσσονται στη Ρωσική Ομοσπονδία ενδέχεται να υιοθετηθεί την ερχόμενη βδομάδα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι «το δημοψήφισμα παραβιάζει το ουκρανικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας». Ενώ εντελώς κυνικά σημείωσε ότι «το 2014 η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν αψηφώντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί», λες και η ανατροπή του Γιανουκόβιτς ήταν το απαύγασμα της δημοκρατίας. Βέβαια, η αξιοποίηση των νεοναζιστικών ομάδων κρούσης είναι για τον Ομπάμα και τους ιμπεριαλιστές ηγέτες μέρος της αστικής δημοκρατίας. Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης ανακοίνωσε επιβολή περιορισμών στην παροχή βίζας σε Ρώσους ως απάντηση «στην παραβίαση από τη Ρωσία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και ζήτησε «διεθνείς παρατηρητές να μπορέσουν να πάνε παντού στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών, μεταξύ αυτών και των ρωσόφωνων, αλλά και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης».
Συγκρατημένες αντιδράσεις της ΕΕ
Στη χτεσινή Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, φάνηκε ότι υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων για την παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ετσι, κάτω από το βάρος της αλληλεξάρτησης με τη Ρωσία, ειδικά στο ζήτημα της Ενέργειας, η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία αρκούνται στις αυστηρές προειδοποιήσεις και κάποια πρώτα μέτρα. Ετσι, αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις της για ένα καθεστώς ταξιδιών απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων και για την ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να «παγώσει» πόρους και να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εάν η Μόσχα δε μεταβάλει τη στάση της έναντι των ουκρανικών αρχών. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Επίσης πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να αρχίσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ουκρανικές αρχές μέσα στις «επόμενες λίγες ημέρες», εάν θέλει να αποφύγει την επιβολή των κυρώσεων αυτών. Επίσης, εκπρόσωποι των χωρών που ανήκουν στο G8 ανακοίνωσαν πάγωμα των προετοιμασιών για τη σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνη στο Σότσι της Ρωσίας. Η ΕΕ ζήτησε παράλληλα την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία, ενώ χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση για δημοψήφισμα απόσχισης από την Ουκρανία και ένωσης με τη Ρωσία της συγκεκριμένης περιοχής.
Επίσης, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, έκανε σαφές στη Μόσχα ότι κινδυνεύει με βαριές κυρώσεις, εάν δεν εμπλακεί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σημείωσε ότι οι κυρώσεις για τους Ρώσους αξιωματούχους θα επιβληθούν σύντομα, εάν η Ρωσία δεν αλλάξει στάση. «Είμαστε έτοιμοι και για αυστηρότερες κυρώσεις, εάν η Ρωσία αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Πιο ένθερμος υποστηρικτής σκληρότερων μέτρων ήταν ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αντ. Σαμαράς, ευθυγραμμισμένος με την ιμπεριαλιστική πολιτική, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αποδείξει το διαμεσολαβητικό της ρόλο στην κρίση: «Εχουμε μία κρίση να διαχειριστούμε και η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει το διαμεσολαβητικό της ρόλο», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς.
Αιτήματα από τη νέα αστική εξουσία
Ο πρωθυπουργός της νέας εξουσίας του Κιέβου, Αρσένι Γιατσενιούκ, βρέθηκε χτες στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τους ηγέτες της λυκοσυμμαχίας, όπως και με τον γγ του ΝΑΤΟ. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αυξάνει την «ένταση» και ότι επιδίδεται σε «προκλήσεις» στη χώρα του και είπε ότι «η κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία είναι μια κρίση στην Ευρώπη». Ενώ σχετικά με τις εξελίξεις στην Κριμαία είπε ότι δεν πρόκειται να δεχτούν δημοψήφισμα και προς το παρόν δεν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα, αλλά η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εγγυητές της ασφάλειας της Ουκρανίας, ΗΠΑ και Βρετανία, με βάση τη λεγόμενη συμφωνία της Βουδαπέστης του 1994 (που αφορούσε την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων που έμειναν στη χώρα μετά την ανατροπή και διάλυση της ΕΣΣΔ), πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμβάλουν στην ασφάλεια. Ωστόσο δεν διευκρίνισε το πώς. Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, μίλησε για παραβίαση της ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και υπενθύμισε ότι μπαίνουν υπό καθεστώς αναθεώρησης όλες οι διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία.
Νέα συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ στη Ρώμη
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκαν χτες στη Ρώμη στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ωστόσο, όπως φαίνεται από τις λίγες πληροφορίες που έβγαιναν, εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων αλλά δηλώνεται ότι κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση του διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ