10 Απρ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στις ανατολικές περιοχές

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στις ανατολικές περιοχές



Το κατειλημμένο κυβερνείο στο Ντόνετσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ και καπιταλιστική Ρωσία, στο φόντο των έντονων αποσχιστικών τάσεων, που εκδηλώνονται ως απάντηση στην κυβέρνηση εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων που βρίσκεται στο Κίεβο.
Η ρωσική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες του Κιέβου και της Δύσης για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ανατολική Ουκρανία, αρνήθηκε ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία δεν έχουν λόγους για να ανησυχούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ρωσία έχει διακηρύξει επανειλημμένως ότι δε διεξάγει ασυνήθεις ή εκτός προγράμματος στρατιωτικές δραστηριότητες στο έδαφός της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, οι οποίες θα είχαν στρατιωτική σημασία». Ταυτόχρονα, Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ζητάνε να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών και να εξασφαλιστεί η αναλογική εκπροσώπησή τους στη Βουλή και στα όργανα του κράτους.
Ταυτόχρονα, στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία δε λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την άμβλυνση της έντασης στην Ουκρανία. «Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές δεν είναι σαφές ότι η Ρωσία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ενώπιον του κοινοβουλίου.
«Κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε: Από τη μία πλευρά, συνεχίζουμε το διάλογο αλλά, από την άλλη πλευρά, καθιστούμε σαφές ότι, κατά τη δική μας άποψη, η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην επιλογή του δικού της δρόμου προς την ανάπτυξη. Αυτό το ζητούμε. Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της για το μέλλον της», είπε.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζόν Κέρι, επέρριψε σε Ρώσους πράκτορες και τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις την ευθύνη για την πυροδότηση αποσχιστικών κινήσεων στην Ανατολική Ουκρανία και τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. Το ίδιο επανέλαβε χτες και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για τα «σουλάτσα» στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όταν εκθείαζε ως «απελευθερωτές» τις ομάδες κρούσεις των φασιστών.
Και ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει στα σύνορα της Ρωσίας με την Ανατολική Ουκρανία, αλλιώς θα υποστεί «απομόνωση και κυρώσεις».
Τελεσίγραφο στους ρωσόφωνους
Από το Κίεβο, ο «υπουργός Εσωτερικών» της νέας εξουσίας, Αρσέν Αβάκοφ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, θα επιλυθεί εντός των προσεχών 48 ωρών και ότι θα γίνει χρήση βίας εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. «Υπάρχουν δύο επιλογές, από τη μία πλευρά, η πολιτική επιλογή και οι διαπραγματεύσεις και, από την άλλη, η βία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους. «Για εκείνους που θέλουν διάλογο, προτείνουμε συνομιλίες και μία πολιτική διευθέτηση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση, θα λάβει μία στιβαρή απάντηση από τις ουκρανικές αρχές», είπε. Ωστόσο, στο Ντόνετσκ, που έχει ανακηρυχθεί σε «κυρίαρχη λαϊκή δημοκρατία», οι φιλορώσοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν είτε δημοψήφισμα στις 11 Μάη για διευρυμένη αυτονομία είτε σύνδεση με τη Ρωσία και εμφανίστηκαν να λένε ότι διαθέτουν 20.000 όπλα (και μπορούν να βρουν και 70.000 και παραπάνω) και θα αντισταθούν στη νέα εξουσία. Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και σε άλλες ανατολικές πόλεις, το Χάρκοβο, το Λουγκάνσκ και αλλού. Επίσης, ήδη η κυβέρνηση του Κιέβου μετακινεί στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ανατολή.
Πάντως την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζεται για την ερχόμενη βδομάδα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, Ουκρανίας, Α. Ντεστσίτσια, και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κ. Αστον.
Πιέσεις με «όπλο» την Ενέργεια
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε χτες τις αρχές της Ουκρανίας να μη «διαπράξουν τίποτα ανεπανόρθωτο» στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα έχουν «θετική έκβαση». Ταυτόχρονα, προχώρησε σε περαιτέρω πιέσεις για το ζήτημα της Ενέργειας. Ζήτησε από τη ρωσική κρατική εταιρεία «Gazprom» να αποφύγει προς το παρόν να ζητήσει να προπληρώνεται το αέριο που αγοράζει το Κίεβο εν αναμονή νέων διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ