12 Απρ 2014

ΗΠΑ Και ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» στη φαρέτρα της CIA

ΗΠΑ
Και ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» στη φαρέτρα της CIA


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σχετικά με τον προπαγανδιστικό τρόπο χρησιμοποίησης του μυθιστορήματος «Δόκτωρ Ζιβάγκο» του Μπόρις Πάστερνακ από τη CIA έφερε στο φως η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είχε επιλεχθεί ως «ένα ακόμη όπλο» στην υπονόμευση της τότε ΕΣΣΔ.
Βασική πηγή πληροφοριών για αυτά τα δημοσιεύματα αποτέλεσαν περίπου 130 έγγραφα της CIA που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα και τα οποία δίνουν το ιστορικό μιας «επιχείρησης στο μέτωπο της πνευματικής και πολιτικής μάχης» της Αμερικής εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.
Τα διαβαθμισμένα έγραφα προειδοποιούν ότι «το βιβλίο αυτό έχει πολύ μεγάλη προπαγανδιστική αξία όχι μόνο για το ουσιαστικό μήνυμά του και για τη δραστηριοποίηση της σκέψης που δημιουργεί, αλλά και για τις συνθήκες έκδοσής του». Μάλιστα, σε κάποιο από τα έγγραφα της CIA υπογραμμίζεται πως με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τους Σοβιετικούς πολίτες να αναρωτηθούν τι συμβαίνει με την κυβέρνησή τους».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της «Ουάσιγκτον Ποστ», η CΙΑ πήρε το κείμενο του μυθιστορήματος σε δυο μικροφίλμ το Γενάρη του 1958, ανέλαβε την έκδοσή του στην Ολλανδία και τη διανομή του βιβλίου σε δεκάδες γλώσσες σχεδόν σε όλο τον κόσμο, προσέχοντας να μην αποκαλυφθεί πουθενά ο ρόλος των ΗΠΑ σε αυτή την υπόθεση.
Το βιβλίο απαγορεύθηκε στη Σοβιετική Ενωση με το επιχείρημα ότι υποτιμούσε το ρόλο και την ουσία της Οχτωβριανής Επανάστασης του 1917, ενώ από τότε η Σοβιετική Ενωση Συγγραφέων είχε κατονομάσει τη CIA ως εκδότη του έργου.
Η υπόθεση ωστόσο θεωρείται «σταγονίδιο» στον ωκεανό των μέσων και μεθόδων προπαγάνδας που χρησιμοποίησαν επί δεκαετίες κατά της ΕΣΣΔ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με «όχημα» τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ