27 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Προεδρικές εκλογές εν μέσω βομβών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές εν μέσω βομβών
Ο μεγαλοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο εκλέχτηκε Πρόεδρος από το δυτικό κυρίως τμήμα



Ο Ποροσένκο και δίπλα του ο Κλίτσκο
ΚΙΕΒΟ.--
Ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο, γνωστός ως «βασιλιάς της σοκολάτας», αλλά και με άλλες δραστηριότητες (αυτοκινητοβιομηχανία, ναυπηγεία, μέσα ενημέρωσης), ένας από αυτούς που πλιατσικολόγησαν τον πλούτο της πρώην ΕΣΣΔ, κέρδισε τις εκλογές που διοργάνωσε η νέα αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Εσπειρε αυταπάτες και έταξε σε λαϊκά στρώματα ...ανάπτυξη.
Ο Ποροσένκο, σε μια εκλογή όπου εμφανίζεται η συμμετοχή στο 60% κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, με ποσοστό 56% (στο 81% της καταμέτρησης), εμφανιζόταν να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, κερδίζοντας κατά κράτος την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, του κυβερνητικού κόμματος «Πατρίδα», τη γνωστή επίσης ως «βασίλισσα του αερίου», που πήρε 13%.
Τρίτος ήταν ο Ολεγκ Λιάσκο, του Ριζοσπαστικού Κόμματος, με 8,51% και ακολουθούν ο Ανατόλι Χριτσένκο με 5,4%, ο τραπεζίτης Σερκέι Τιγκίπκο με 5,21%, ενώ ο Ολεγκ Τιανμπόκ του εθνικιστικού κόμματος «Σβόμποντα» πήρε 1,17% και ο φασίστας Ντμίτρο Γιάρος του «Δεξιού Τομέα» 0,66%.
Επίσης, στις δημοτικές εκλογές, στο Κίεβο φαίνεται να εκλέγεται ο πρώην μποξέρ Βιτάλι Κλίτσκο, του «UDAR», δήμαρχος. Θυμίζουμε ότι είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του προς όφελος του Ποροσένκο. Ο Κλίτσκο έχει καλές σχέσεις με τη Γερμανία, όπως άλλωστε και ο Ποροσένκο.
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ποροσένκο απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των κατοίκων των ανατολικών περιοχών, «αν αυτοί δεν παραδώσουν πρώτα τα όπλα τους». Υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν θα αναγνωρίσει «την κατοχή της Κριμαίας» από τη Ρωσία. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος. Το αποτέλεσμα των εκλογών είχε δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει η ρωσική κυβέρνηση. Ο δε Ποροσένκο δήλωσε ότι θέλει συνάντηση με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ρωσίας μέσα στον Ιούνη, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σερκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με τον Ποροσένκο, χωρίς να είναι απαραίτητη η μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή των ΗΠΑ.
Ελάχιστα εκλογικά τμήματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ
Από τις εκλογές απείχε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που πρόσφατα αποφάσισαν με δημοψηφίσματα την ανεξαρτητοποίησή τους. Από τα 5,1 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στις δύο αυτές περιοχές, μόλις το 10% με 15% ψήφισε για την ανάδειξη του νέου Προέδρου, ενώ στις δυτικές περιοχές η συμμετοχή έφτασε το 60%. Στο Ντονέτσκ μόνο 426 από τα 2.430 εκλογικά τμήματα λειτούργησαν, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ria Novosti», εκλογές δεν διεξήχθησαν καθόλου σε 23 πόλεις και 6 επαρχίες της περιφέρειας. Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής κινήθηκε, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, στο 40-45%.
Παρέμβαση Γιανουκόβιτς και «γέφυρα» με τη Ρωσία
Ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, από τη Ρωσία όπου έχει διαφύγει από τα τέλη Φλεβάρη, δήλωσε ότι «σέβεται» την επιλογή του λαού, μετά την εκλογή του Πέτρο Ποροσένκο, αλλά σημείωσε ότι για «τη νομιμότητα του ίδιου του Προέδρου, η συμμετοχή των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας μας είναι απαραίτητη».
Επίθεση στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ
Ουσιαστικά πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση η αντιδραστική κυβέρνηση συνέχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Οι πολιτοφύλακες στο Ντονέτσκ κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο τη νύχτα της Κυριακής και έτσι χτες πραγματοποιήθηκε επίθεση με μαχητικά αεροσκάφη, πυροβολικό και τεθωρακισμένα από τις δυνάμεις του Κιέβου προκειμένου να το επανακαταλάβουν.
Η συγκεκριμένη κίνηση των πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ, που μάλιστα μαζί με αυτούς του Λουγκάνσκ μετά την ανεξαρτητοποίηση των επαρχιών, προχώρησαν και στη σύσταση του λεγόμενου νέου κράτους της Νέας Ρωσίας, εκτιμάται ότι είναι ...σινιάλο προς το νέο Πρόεδρο. Το μήνυμά τους ήταν: «Ο Ποροσένκο δεν πρόκειται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ». «Μέχρι τώρα το αεροδρόμιο δεν ήταν υπό τον έλεγχό μας, όμως αυτό έπρεπε να αλλάξει καθώς μισθοφόροι φτάνουν στο έδαφός μας μέσω αυτού», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντένις Πουσίλιν, αυτοανακηρυχθείς ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Επίσης, τον τερματισμό των επιχειρήσεων ζήτησε η ρωσική κυβέρνηση
Επίσης την Κυριακή των εκλογών, στο Ντονέτσκ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια πορεύτηκαν στο σπίτι του Ρινάτ Αχμέτοφ, του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ουκρανία, με εργοστάσια στο Μέταλλο, στην Ενέργεια και ορυχεία, απαντώντας στην έτσι και αλλιώς αποτυχημένη κίνησή του να κινητοποιήσει τους εργαζομένους του - αρκετές χιλιάδες - υπέρ της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ