31 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η αντιδραστική κυβέρνηση χτύπησε μέχρι και παιδιατρικό νοσοκομείο

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιδραστική κυβέρνηση χτύπησε μέχρι και παιδιατρικό νοσοκομείο
Ενώ κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται και τα παζάρια για την Ενέργεια



Το χτυπημένο παιδιατρικό νοσοκομείο στο Σλαβιάνσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Οι βομβαρδισμοί από το στρατό, που έχουν στείλει οι εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις που συγκροτούν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζονται και γίνονται στόχος ακόμα και νοσοκομεία και σχολεία. Το γεγονός αυτό, ακριβώς επειδή η αντιδραστική κυβέρνηση έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, περνάει σχεδόν απαρατήρητο από τα αστικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι διάφοροι υπερευαίσθητοι οργανισμοί δεν κάνουν τίποτε για να σταματήσουν το αιματοκύλισμα. Αξίζει, βέβαια, να θυμηθούμε πώς ΕΕ - ΝΑΤΟ διέλυσαν στη γειτονιά μας την ενιαία Γιουγκοσλαβία στο όνομα της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων». Το μεγαλύτερο σφυροκόπημα από το έδαφος και τον αέρα δέχεται η πόλη του Σλαβιάνσκ στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπου επλήγησαν χτες ένα νοσοκομείο και μια κλινική για παιδιά, ενώ προχτές είχε πληγεί και ένα σχολείο στην ίδια πόλη. Ευτυχώς και στις δύο περιπτώσεις δεν αναφέρονται θύματα.
Πάντως, ο μεγαλοβιομήχανος νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, ζήτησε και χτες την τιμωρία των ένοπλων ομάδων αυτοάμυνας της ανατολικής Ουκρανίας που κατέρριψαν ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού, σκοτώνοντας 14 στρατιωτικούς ανάμεσά τους και έναν στρατηγό. Ο νυν «Πρόεδρος» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, τον οποίο θα διαδεχτεί στις 7 Ιούνη ο Ποροσένκο, δήλωσε επίσης με ιδιαίτερο κυνισμό: «Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις μας θα φέρουν εις πέρας την επιχείρηση εκκαθάρισης κατά των τρομοκρατών και ότι οι εγκληματίες που χρηματοδοτεί η Ρωσία θα εξουδετερωθούν ή θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τον ομόλογό του Τζον Κέρι, του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση του Κιέβου, προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολή. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε δηλώσεις από τη Λιθουανία σημείωσε ότι «έχουμε ενδείξεις για τουλάχιστον μια μερική απόσυρση ... ίσως περίπου τα δύο τρίτα να έχουν τώρα αποσυρθεί και βεβαίως εμείς το χαιρετίζουμε αυτό». Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει να υποστηρίζει τους φιλορώσους» και ανέφερε ότι τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Αγνοείται η τύχη μελών του ΟΑΣΕ
Ο πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία, Αλεξάντρε Μποροντάι, δήλωσε χτες ότι δε διαθέτει καμία πληροφορία για τους 4 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που έχουν εξαφανιστεί από την Τρίτη. «Δεν έχουμε καμία πληροφορία για την υπόθεσή τους. Δε γνωρίζουμε πού βρίσκονται και τους αναζητάμε. Είναι πιθανόν να πρόκειται για προβοκάτσια, προκειμένου να μας κατηγορήσουν ψευδώς ότι τους κρατάμε αιχμαλώτους», υποστήριξε ο ίδιος. Λίγες ώρες νωρίτερα ο αυτονομιστής «δήμαρχος» του Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομάρεφ, είχε επιβεβαιώσει ότι οι 4 παρατηρητές - ένας Δανός, ένας Εσθονός, ένας Τούρκος και ένας Ελβετός - έχουν συλληφθεί από ένοπλους αυτονομιστές. Σύμφωνα με μια πηγή του ΟΑΣΕ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, οι παρατηρητές κρατούνται στην περιοχή του Λουγκάνσκ.
Συλλήψεις φασιστών του «Δεξιού Τομέα»
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερα μέλη ενός πυρήνα του φασιστικού «Δεξιού Τομέα» που προετοίμαζαν επιθέσεις στην Κριμαία στη διάρκεια των γιορτασμών της 9ης του Μάη. Οπως ανακοινώθηκε, οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να κάψουν στόχους στην πρωτεύουσα της χερσονήσου, Συμφερόπολη, να καταστρέψουν ένα μνημείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ένα άγαλμα του Λένιν. Βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους όπλα και εκρηκτικά.
Πρώτη συμφωνία για το χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο
Στο παζάρι που έγινε χτες μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας, της ΕΕ και της κυβέρνησης του Κιέβου, στο Βερολίνο, σχετικά με το χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο που θα φτάσει έως τις 7 Ιούνη στα 5,2 δισ. δολάρια, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε μία πρώτη συμφωνία. Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο «Russia Today» και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ, σημείωσε ότι η ουκρανική πλευρά δέχθηκε να καταβάλει άμεσα το ποσό των 786 εκατ. δολαρίων και δήλωσε ότι αν η Ρωσία δεχθεί να μειώσει την τιμή στα 268,5 δολάρια ανά 1.000 κ.μ. (κάτι που ίσχυε πριν την ανατροπή του Β. Γιανουκόβιτς), μπορεί σε 10 μέρες να καταβάλει το συνολικό ποσό των 3,5 δισ. δολαρίων.
«Δεν έχουμε ακόμη τη λύση, όμως επιτύχαμε πρόοδο», είπε ο Ετινγκερ μετά τη λήξη των συνομιλιών που είχε στο Βερολίνο με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, τον υπουργό της κυβέρνησης του Κιέβου Γιούρι Προντάν καθώς και τους διευθυντές των εταιρειών φυσικού αερίου «Gazprom» και «Naftogaz».
Είχε προηγηθεί η δήλωση του Προντάν ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης, για αναθεώρηση της τιμής του αερίου στη συμφωνία με τον ρωσικό κολοσσό «Γκαζπρόμ». Ο Ετινγκερ ενδιαφέρεται εκ μέρους της ΕΕ να μη διαταραχθεί η ροή του αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που η Ρωσία απειλούσε να πράξει έως τις 3 Ιούνη, αν η Ουκρανία συνέχιζε να αρνείται να πληρώσει για τις παραδοθείσες ποσότητες.
Ο Ετινγκερ δήλωσε ότι η τιμή των 485 δολαρίων ανά 1.000 κ.μ. που ζητάει η Ρωσία είναι απαράδεκτη, αλλά από την άλλη και η Ουκρανία πρέπει να πληρώσει στη Ρωσία μέρος του χρέους της, ώστε να δείξει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ