6 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συνεχίζεται το ματοκύλισμα του ουκρανικού λαού

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται το ματοκύλισμα του ουκρανικού λαού
Συγκλονιστικά στοιχεία για το έγκλημα της Παρασκευής, στην Οδησσό, έρχονται στο φως της δημοσιότητας



Φασίστες του «Δεξιού Τομέα» που έδρασαν στο μακελειό στην Οδησσό
Μετά το έγκλημα της περασμένης Παρασκευής, όπου τουλάχιστον 46 άνθρωποι, διαδηλωτές ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, βρήκαν τραγικό θάνατο καθώς κάηκαν από τους νεοναζί του «Δεξιού Τομέα» μέσα σε κτίριο των Συνδικάτων που πυρπολήθηκε στην Οδησσό, συνεχίζεται το ματοκύλισμα του λαού στην Ανατολική Ουκρανία, με σφοδρές μάχες να διεξάγονται στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ στην επαρχία του Ντόνετσκ. Η κλιμάκωση της επίθεσης της κυβέρνησης των εθνικιστικών, φασιστικών δυνάμεων, που έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ κατά των ρωσόφωνων διαδηλωτών και των πολιτοφυλακών τους, οι οποίοι διεκδικούν σεβασμό των δικαιωμάτων τους, διευρυμένη αυτονομία, ομοσπονδιοποίηση της χώρας και θέλουν να διοργανώσουν δημοψηφίσματα στις 11 Μάη, πραγματοποιείται κυρίως από τα μέλη της λεγόμενης «Εθνικής Φρουράς». Το Σώμα αυτό δημιουργήθηκε αμέσως μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και έσπευσαν να ενταχθούν οργανωμένα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας». Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο έρχονται στο προσκήνιο καταγγελίες ότι τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» συνδράμουν και πράκτορες της CIA (θυμίζουμε ότι τον Απρίλη, στο Κίεβο είχε βρεθεί ο διευθυντής αυτού του ...ευαγούς ιδρύματος Τζον Μπρέναν, που η αμερικάνικη κυβέρνηση όταν αποκαλύφθηκε υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει). Τις πληροφορίες αυτές προβάλλει ιδιαίτερα η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» και υπενθυμίζει ότι στην Ουκρανία βρίσκονται πράκτορες του FBI, που βοηθάνε ...δήθεν στην εξακρίβωση της περιουσίας του πρώην Προέδρου της χώρας.
Οργανωμένο έγκλημα
Ολο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το έγκλημα στην Οδησσό. Βίντεο καταγράφουν τη δράση των φασιστών, που έδρασαν με σχέδιο και ξεκάθαρο στόχο να σκοτώσουν. Σύμφωνα με αυτά, οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» προσπάθησαν αρχικά να προβοκάρουν επεισόδια με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Κάποιοι, μάλλον από αυτούς που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση στρατιωτικού τύπου, έφεραν μια κόκκινη ταινία στα χέρια (προφανώς για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους) ενώ φορούσαν και τη λεγόμενη μαυρο-πορτοκαλί κορδέλα του «Αγίου Γεωργίου» (πρόκειται για ένα σύμβολο που χρησιμοποιούν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές). Τέτοια κόκκινη ταινία φορούσαν και αρκετοί αστυνομικοί, ενώ και ανώτεροι αξιωματικοί φαίνονται να μένουν άπραγοι και να παρατηρούν τις συμπλοκές και στη συνέχεια την επίθεση με καταιγισμό βομβών μολότοφ στο κτίριο των Συνδικάτων όπου είχαν καταφύγει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Είναι, επίσης, φανερό ότι οι αυτοσχέδιες βόμβες περιείχαν ιδιαίτερα εύφλεκτη ύλη, όχι απλά κάποιο καύσιμο, αφού το υλικό αυτό εκρηγνυόταν, προκαλώντας μεγάλη φωτιά.
Επίσης, συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν ανθρώπους (τουλάχιστον 4) να πηδάνε από τα παράθυρα από μεγάλο ύψος, προκειμένου να γλιτώσουν από την ασφυξία και καθώς πέφτουν και τραυματίζονται, στη συνέχεια φασίστες που τους περιμένουν στο έδαφος, τους αποτελειώνουν χτυπώντας τους με ρόπαλα. Ακόμα, γνωστοί φασίστες που συμμετείχαν και στα επεισόδια στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου, εμφανίζονται και στην Οδησσό και μάλιστα να πυροβολούν ανθρώπους, που είτε έβγαιναν στα παράθυρα για να αναπνεύσουν είτε κατάφερναν να βγουν από το φλεγόμενο κτίριο. Οι εικόνες που αντίκρισαν οι πυροσβέστες μετά το μακελειό είναι απερίγραπτες με πολλά καμένα πτώματα να είναι μη αναγνωρίσιμα, ενώ σε αυτές τις συνθήκες και ο αριθμός των 46 θυμάτων είναι μάλλον υποτιμημένος, με κάποιες μαρτυρίες κατοίκων της Οδησσού να μιλούν για πολύ περισσότερους απανθρακωμένους ανθρώπους.
Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα που αρχικά η κυβέρνηση του Κιέβου προσπάθησε να υποβαθμίσει και να αποδώσει σε σύγκρουση οπαδών ομάδων (επειδή στα φασισταριά υπήρχαν και χούλιγκανς) ή σε προβοκάτσια της Ρωσίας, αναγκάστηκε τελικά να δηλώσει ότι έχει διατάξει έρευνα, για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του εμπρησμού. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η αντιδραστική κυβέρνηση το μόνο που θέλει είναι να συγκαλύψει το έγκλημα.
Πάντως, μετά από κινητοποίηση αντικυβερνητικών διαδηλωτών που επιτέθηκαν στα γραφεία της αστυνομίας αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι όσοι ρωσόφωνοι είχαν συλληφθεί, δηλαδή συνολικά 70 άνθρωποι.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κιέβου, έστειλε στην πόλη μια μονάδα της «Εθνικής Φρουράς».
Μάχες στο Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ
Μάχες σημειώνονταν και χτες στο Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ όπου το Σάββατο και την Κυριακή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες. Στο Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, υπάρχουν θύματα από την ουκρανική πλευρά, 4 στρατιωτικοί, ενώ επιβεβαίωσε την κατάρριψη χτες ενός ελικοπτέρου από τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων, αλλά σημείωσε ότι οι κυβερνήτες τους διασώθηκαν. Εκπρόσωπος των ρωσόφωνων δήλωσε σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι τουλάχιστον πέντε ρωσόφωνοι τραυματίστηκαν σοβαρά.
Σε διάφορες πόλεις στην Ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντόνετσκ, οι ρωσόφωνοι εμφανίζονται να έχουν καταλάβει εκ νέου ορισμένα κτίρια στην ίδια την πόλη του Ντόνετσκ και στο λιμάνι της Μαριούπολης, που, επίσης, πολιορκείται από δυνάμεις που έχει στείλει η κυβέρνηση του Κιέβου. Επίσης, ένοπλοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μονάδα του στρατού και εναντίον ενός στρατολογικού γραφείου στο Λουγκάνσκ.
Διπλωματικό «παζάρι» στο φόντο της αιματοχυσίας
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε την Κυριακή από τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, να χρησιμοποιήσει η αμερικανική κυβέρνηση την επιρροή που διαθέτει στην κυβέρνηση του Κιέβου, προκειμένου αυτή να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Ηταν δεκτικός σε διαμεσολαβητικό ρόλο από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ ως προϋπόθεση έθεσε όλες οι περιφέρειες της Ουκρανίας να εκπροσωπούνται σε έναν εθνικό διάλογο με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος και οι «τρομοκράτες» του «Δεξιού Τομέα» να χαλιναγωγηθούν. Επικοινωνία είχε ο Λαβρόφ και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όπου ο τελευταίος φέρεται να συμφώνησε ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει. Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε επικοινωνία και με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ.
Προκλητικές συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση» απευθύνουν οι Ευρωενωσιακοί και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι που στηρίζουν την εθνικιστική φασιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία. Ρίχνουν τις ευθύνες στη Ρωσία.
Η επικεφαλής της Ευρωενωσιακής Διπλωματίας, Κάθριν Αστον, ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα της Οδησσού, ενώ ο γενικός γραμματέας του NATO, Αντερς Φον Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι η Ρωσία διαπράττει «ένα ιστορικό λάθος», συνεχίζοντας να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, που μπορεί να έχει «σημαντικές συνέπειες για τη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση». Διευκρίνισε ότι ενδέχεται να επιβληθούν «πολύ σκληρές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας». Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επίσης, προειδοποίησε ότι τίποτε δεν πρέπει να «εμποδίσει» τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 25ης Μάη που προετοιμάζει η κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο, τόσο τα δημοψηφίσματα στις 11 Μάη όσο και οι μάχες που συνεχίζονται στην ανατολή θα κρίνουν και την έκβαση του εγχειρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ