6 Μαΐ 2014

Εξελίξεις από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα: Διεθνής στρατιωτική κλιμάκωση (δύο σημαντικές ειδήσεις)

 Εξελίξεις από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα: Διεθνής στρατιωτική κλιμάκωση (δύο σημαντικές ειδήσεις)

Reuters: «Ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από την Καλιφόρνια!»


Ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν να ίπτανται πάνω από τη νήσο Γκουάμ και τις ακτές της Καλιφόρνια από ραντάρ αμερικανικών μαχητικών F-15, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, όπως μετέδωσε το Reuters.

Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, ο αρχηγός των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό έδειξε κι ένα slide με ένα αμερικανικό μαχητικό F-15 να αναχαιτίζει τη "ρωσική αρκούδα" πάνω από τη νήσο Γκουάμ. Ο όρος "Ρωσική αρκούδα" χρησιμοποιούνταν ευρέως από το ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για τα ρωσικά Τupolev.

Αναφερόμενο στις προκλητικές κινήσεις της Ρωσίας πάνω από την Καλιφόρνια και τη νήσο Γκουάμ, το Reuters κάνει λόγο για επίδειξη ρωσικής δύναμης, την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, o στρατηγός Χέρμπερτ Καρλάισλ υποστηρίζει ότι στην αυξημένη δραστηριότητα της Μόσχας που καταγράφηκε στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού, συμπεριλαμβάνονται και πτήσεις πάνω από τις ακτές της Καλιφόρνια και το αμερικανικό νησί Γκουάμ. Ο Αμερικανός στρατηγός τόνισε επίσης ότι, οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών κυρίως πάνω από τα νησιά της Ιαπωνίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ώρες.

"Για το λόγο αυτό, εκτός από την ενίσχυση των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, η Μόσχα έχει στείλει και πολεμικά πλοία στην περιοχή", πρόσθεσε. "Εννοείται πως ότι συμβαίνει στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι μία πρόκληση για εμάς καθώς επίσης πρόκληση για την Ουάσινγκτον είναι και ότι συμβαίνει στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού όπως και στην Ευρώπη", τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός σχολιάζοντας τις κινήσεις της Μόσχας στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

"Με τις κινήσεις αυτές η Μόσχα θέλει να επιδείξει τις ικανότητες της", υποστηρίζει ο Αμερικανός στρατηγός και προσθέτει πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαγρύπνηση και στο πλαίσιο αυτής της ετοιμότητας, διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Αλλά και ο Μάικλ Γκριν, αντιπρόεδρος για την Ασία στο σώμα των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, υποστηρίζει ότι η συχνότητα των περιστατικών αυτών είναι πιο μεγάλη τις τελευταίες ώρες και παραπέμπει σε ψυχροπολεμικές πρακτικές.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση της Μόσχας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Πεκίνο πάνω από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, εκεί που βρίσκονται τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου για την οποία ερίζουν Πεκίνο και Τόκιο. Για να δικαιολογήσει την "παρουσία της" στην περιοχή, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό, θέλει να διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 στις ακτές της Καλιφόρνια - Συναγερμός στις ΗΠΑ


Συναγερμός έχει σημάνει στο αμερικανικό Πεντάγωνο με τις πτήσεις ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών Tu-95 στον Ειρηνικό, ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Καλιφόρνια. Πρόκειται ως φαίνεται για την απάντηση της Μόσχας στην ανάπτυξη από πλευράς ΗΠΑ στρατηγικών βομβαρδιστικών stealth Β-2Α σε αεροδρόμια της Ευρώπης. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πώς η κατάσταση κλιμακώνεται με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Μερικά από αυτά που βλέπουμε είναι η αύξηση των πτήσεων των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95 κοντά στα Γκουάμ και στις ανατολικές ακτές, ανοιχτά της Καλιφόρνια», είπε ο Αμερικανός πτέραρχος Herbert Carlisle.

Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ Ασίας-Ειρηνικού υποστήριξε πώς "σε μία περίπτωση τα ρωσικά Tu-95 πλησίασαν αρκετά στις ανατολικές ακτές και απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη F-15 προκειμένου να προχωρήσουν σε αναγνώριση τους."

Οι Αμερικανοί εκτιμούν πώς πρόκειται για ρωσικές επιχειρήσεις υποκλοπών. Αυτό υποστηρίζουν πώς εξυπηρετεί και η παρουσία πλοίων συλλογής πληροφοριών του ρωσικού στόλου στους ναυστάθμους της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και στο Κόλπο του Μεξικού. «Πρόκειται για κατασκοπευτική επιχείρηση», επισήμαναν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τον H. Carlisle, για την αυξημένη δραστηριότητα των ρωσικών στρατηγικών αεροσκαφών ανοιχτά της Καλιφόρνια, υπήρξε συνομιλία με το διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγό Philip Bridlavom, στην οποία τέθηκε και το ζήτημα της αυξημένης παρουσίας ρωσικών πλοίων γύρω από τα νησιά της Ιαπωνίας και της Κορέας.

Κίνηση που ερμηνεύεται από τους Αμερικανούς ως «παρακολούθηση» από πλευράς Μόσχας των ασκήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Είναι προφανές πώς το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την κρίση της Ουκρανίας είναι «ψυχροπολεμικό» και δείχνει να υπάρχει κλιμάκωση, ιδίως όσο το ΝΑΤΟ ενισχύσει τις δυνάμεις του στις χώρες της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα.

Ήταν επίσης δεδομένο πώς η Ρωσία θα απαντούσε στην απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατηγικά βομβαρδιστικά stealth Β-2Α, που φέρουν συμβατικά αλλά και πυρηνικά όπλα, σε αεροδρόμια της Ευρώπης, πιθανότατα της Μεγάλης Βρετανίας.

Πρόκειται για ενίσχυση της «εχθρικής ρητορικής» των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία και όπως αναμένονταν ήρθε η σειρά της Μόσχας. Τα… σύννεφα πάντως στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης πυκνώνουν επικίνδυνα.
Πηγή:defencenet

Οι ΕΠΑ αρνούνται να παραλάβουν τις σορούς 13 πρακτόρων της CIA που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία


Μια εκπληκτική έκθεση του (Ρώσικου) Υπουργείου Άμυνας που κυκλοφόρησε στο Κρεμλίνο σήμερα, αναφέρει πως οι ΕΠΑ αρνήθηκαν να επαναπατρίσουν τις σορούς 13 πρακτόρων της CIA που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με την αναφορά στις 2/5, η αντιαεροπορική μοίρα της 25ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του Ουκρανικού στρατού που είχε αυτομολήσει στις αντικυβερνητικές δυνάμεις από τον Απρίλη, κατέρριψε δύο μεταφορικά ελικόπτερα Mil-Mi 17 της Ουκρανικής αεροπορίας τα οποία είχαν αναλάβει την μεταφορά της επιχειρησιακής διοίκησης της CIA, που διέυθυνε τις μάχες στην ζώνη του Σλαβιάνσκ.

Από τους 14 πράκτορες της CIA διασώθηκε μόνον ένας (φωτό επάνω) που αρχικά αναγνωρίστηκε ως "Λοχαγός Σαβουίλωφ", αλλά από την ανάκριση προέκυψε πως επρόκειτο για μισθοφόρο της αμερικανικής Greystone Ltd (πρώην Blackwater)
Πηγή: EU times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ