15 Ιουν 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στρατιωτική κλιμάκωση και ενεργειακή διαπάλη

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτική κλιμάκωση και ενεργειακή διαπάλη

Με πυροβολικό και βομβαρδισμούς συνεχίστηκε το μακελειό του λαού στην Ανατολή
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου να ελέγξει με την πυγμή τις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που έχουν ανακηρύξει με δημοψηφίσματα την ανεξαρτησία τους. Ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο (οι περιοχές αυτές δεν συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές που έστησε στις 25 Μάη η πραξικοπηματική κυβέρνηση) υποτίθεται προωθεί «ειρηνευτικό σχέδιο» για τη «δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων». Στην πραγματικότητα πρόκειται για κλιμάκωση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που σκορπούν την καταστροφή, το θάνατο και τον πανικό στον άμαχο πληθυσμό. Η καταγγελία μέσα στη βδομάδα ότι στους βομβαρδισμούς στο Σλαβιάνσκ χρησιμοποιήθηκαν από την ουκρανική αεροπορία βόμβες λευκού φωσφόρου, καθώς και βόμβες διασποράς, όπλα που είναι διεθνώς απαγορευμένα, είναι ενδεικτική του μακελειού που συνεχίζεται. Επίσης την Παρασκευή έγινε εκτεταμένη επιχείρηση ανακατάληψης της Μαριούπολης στην επαρχία του Ντονέτσκ, πόλη σημαντικό λιμάνι και βιομηχανικό κέντρο όπου υπάρχει και έντονο ελληνικό στοιχείο. Χαρακτηριστική της κλιμάκωσης της σύγκρουσης είναι η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και αυτή της Ρωσίας. Η πρώτη καταγγέλλει είσοδο τριών ρωσικών τανκς προκειμένου να ενισχυθούν οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες και η δεύτερη, που το αρνείται, καταγγέλλει αντίστοιχα παραβίαση των συνόρων από τρία ουκρανικά άρματα μάχης. Ταυτόχρονα συνεχίζονται τα «χειρουργικά» χτυπήματα όπως αυτό την Παρασκευή το απόγευμα στην πόλη του Ντονέτσκ, με στόχο το λεγόμενο πρόεδρο της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Α. Πουσίλιν. Το αυτοκίνητό του χτυπήθηκε, αλλά αυτός δεν επέβαινε σε αυτό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άντρες της φρουράς του και άλλοι δύο να τραυματιστούν.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου το υπουργείο Αμυνας της κυβέρνησης του Κιέβου ανακοίνωσε ότι οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες στην περιοχή του Ντονέτσκ κατέρριψαν ένα μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος IL-76 προκαλώντας το θάνατο πολλών στρατιωτών, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό. Οι πολιτοφύλακες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς στρατιώτες.
Στις περιοχές που αυτοονομάζονται «Λαϊκές Δημοκρατίες», παρά τους συνειρμούς που δημιουργούνται, είναι φανερό και από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους ότι δεν εκφράζεται κάτι διαφορετικό παρά ο ίδιος δρόμος καπιταλιστικής ανάπτυξης που βιώνει ο λαός μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού σε όλες τις πρώην ομόσπονδες Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.
Την ίδια ώρα η σύγκρουση στην Ουκρανία, που ήδη από την αρχή της έχει χαρακτηριστικά ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, συνοδεύεται και από ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας και στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία μέσα στη βδομάδα απάντησε με στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Βαλτικής, με μεταφορά 24 πλοίων και τη συμμετοχή μαχητικών και βομβαρδιστικών. Είναι φανερό έτσι ότι η στρατιωτική κλιμάκωση είναι ένα μόνιμο εύφλεκτο υλικό στην ευρύτερη περιοχή.
Μετ' εμποδίων ο συμβιβασμός στο ζήτημα της Ενέργειας
Αυτή η κλιμάκωση στο στρατιωτικό επίπεδο πάει παράλληλα με τα παζάρια για ένα συμβιβασμό στο ζήτημα του φυσικού αερίου και του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία. Μετά την αποτυχία των τριμερών συνομιλιών (Ρωσία, Ουκρανία, ΕΕ) που έγιναν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, η Ρωσία έχει θέσει τελεσίγραφο ως αύριο 16 Ιούνη. Είναι το τρίτο κατά σειρά και δηλώνει ότι αν δεν πληρωθεί η πρώτη δόση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα σταματήσει τη ροή. Ζήτημα βέβαια που επηρεάζει και την παροχή αερίου και προς τις χώρες της ΕΕ, γι' αυτό και η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης η πληρωμή είναι και προϋπόθεση για το παραπέρα παζάρι για την τιμή πώλησης. Η τιμή που πρότεινε η Ρωσία και ο ενεργειακός κολοσσός «Γκαζπρόμ» είναι τα 385 δολάρια τα 1.000 κ.μ., κάτι που αρχικά απέρριψε κατηγορηματικά η κυβέρνηση του Κιέβου, παρότι είναι κατά 100 δολάρια χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα ανατροπής του πρώην Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς.
...και εναλλακτικά σχέδια
Ωστόσο, ένα «παράθυρο» για συμβιβασμό άφησε ο πρόεδρος της ουκρανικής «Ναφτογκάζ», που είπε ότι είναι έτοιμη να πληρώσει 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει συμφωνία στην τιμή των 1.000 κ.μ. στα 326 δολάρια (εμφανώς πάνω από τα 286,5 που έθετε αρχικά) και με δυνατότητα για 18μηνη σύμβαση. Η τιμή αυτή φαίνεται ότι είναι κοντά και στην προτίμηση της ΕΕ, ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει συμφωνία.
Πάντως, η κυβέρνηση του Κιέβου, διά του πρωθυπουργού της Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε ότι ετοιμάζει εναλλακτικά σχέδια. Από τη μια να καταφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο, απαιτώντας και τη χασούρα από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία (που ισχυρίζεται ότι έχασε εγκαταστάσεις και αποθηκευμένο φυσικό αέριο), αλλά και αναζητώντας άλλες πηγές. Χαρακτηριστικό αυτών των κινήσεων είναι και το γεγονός ότι στις 23-26 Ιούνη πραγματοποιείται στο Κίεβο το λεγόμενο ενεργειακό φόρουμ που διοργανώνει το βρετανικό Ινστιτούτο Ανταμ Σμιθ (πήρε το όνομα του από τον Σκοτσέζο αστό οικονομολόγο) με καλεσμένους από μεγάλες πολυεθνικές, όπως την «Chevron», την «Shell» και άλλες και βέβαια τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τσέρφι Πιατ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη θεματολογία του φόρουμ περιλαμβάνεται και η λεγόμενη αξιοποίηση των μη συμβατικών υδρογονανθράκων, δηλαδή το λεγόμενο σχιστολιθικό αέριο που υπάρχει στην Ουκρανία και είναι άλλο ένα «ψητό» που μυρίζονται οι καπιταλιστές. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι το εν λόγω ινστιτούτο, που διοργανώνει συνέδρια για πολλούς κλάδους της βιομηχανίας και ειδικεύεται στις ιδιωτικοποιήσεις, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα μετά το 1992 στη Ρωσία και σε χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ηταν τότε που κορυφώθηκε η μεγάλη λεηλασία της λαϊκής περιουσίας από την ανερχόμενη αστική τάξη. Η Ουκρανία βρίσκεται ακριβώς στη δίνη του μεγάλου ανταγωνισμού των μονοπωλίων που έφερε η καπιταλιστική παλινόρθωση και ο λαός της το βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο.

Δ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ