15 Ιουν 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Παρατημένοι στην τύχη τους νησιώτες και επισκέπτες

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Παρατημένοι στην τύχη τους νησιώτες και επισκέπτες

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την έρευνα για την κατάσταση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών Υγείας σε περιοχές της χώρας με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, παιδιά, σχολεία, εργαζόμενους, αλλά και σε ορισμένους από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι. Σήμερα το αφιέρωμα αφορά σε νησιά των Κυκλάδων, τα οποία κυριολεκτικά «βουλιάζουν» τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά η ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι υποτυπώδης και θυμίζει περασμένες εποχές. Πολλά Περιφερειακά Ιατρεία είναι χωρίς κανένα γιατρό, ενώ ορισμένα νησιά καλύπτονται κάποιες μέρες το μήνα με αγροτικούς γιατρούς που τριγυρνούν τα νησιά των Κυκλάδων εκ περιτροπής. Στο σημερινό δημοσίευμα, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει τα βασικότερα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νησιά Σύρο, Σαντορίνη, Νάξο, Πάρο, Τήνο.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Χωρίς γιατρούς τα Περιφερειακά Ιατρεία

Το σύγχρονο Νοσοκομείο της Σαντορίνης αντί να εξυπηρετεί τους νησιώτες θα δοθεί βορά στους επιχειρηματίες του «ιατρικού τουρισμού»...
Eurokinissi
Σε ένα νησί που από την άνοιξη ως το φθινόπωρο οι επισκέπτες - λόγω και των κρουαζιερόπλοιων - μπορεί να ξεπεράσουν τις 60.000 σε ημερήσια βάση και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γύρω στις 15.000, οι γιατροί σε κάθε βάρδια του Κέντρου Υγείας είναι μετρημένοι στα ...«δάκτυλα». Ταυτόχρονα, ο ιδιωτικός τομέας «θεριεύει» και το καινούργιο νοσοκομείο του νησιού παραμένει κλειστό μέχρι να δοθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους στο πλαίσιο και της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, από τον οποίο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τίποτα δεν θα κερδίσουν.
Το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης έχει μόλις 4 γενικούς γιατρούς, 1 γυναικολόγο, 1 μαία, 2 παιδίατρους και 1 ορθοπεδικό, ενώ σύντομα ο καρδιολόγος αναμένεται να αποχωρήσει. Σύμφωνα με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΚΥ, θεωρείται εντελώς απαραίτητη η τοποθέτηση ενός γενικού γιατρού ή παθολόγου και ενός χειρουργού, ενώ οι νοσηλευτές είναι μόλις 4. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού, για να βγει η 2η βάρδια των νοσηλευτών δουλεύουν διπλοβάρδιες και αμείβονται, όπως και οι εφημερίες των γιατρών, από το Σύλλογο Στήριξης του ΚΥ. Ο προϋπολογισμός του έχει μειωθεί σε σχέση με το 2013 πάνω από 60.000 ευρώ και παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
Στο μεταξύ στο ΚΥ γίνονται ελάχιστες εξετάσεις λόγω του ανεπαρκούς εξοπλισμού του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αναγκαστικά καταφεύγουν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο πληρώνοντας είτε συμμετοχή (15%) είτε εξ ολοκλήρου.
Εδώ και περίπου 3 χρόνια λειτουργεί στο νησί ένα παράρτημα της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στις αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας, που χρονολογούνται από το 1965. Η Πολεοδομία εκτιμά ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο, μέχρι σήμερα δεν έχει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας. Είναι η κλινική που πουλάει σε κατοίκους και επισκέπτες όλες τις υπηρεσίες Υγείας που λείπουν από το νησί.
Στα Περιφερειακά Ιατρεία στα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, στο Καμάρι, στο Εμπορείο, στον Πύργο και την Οία, δεν υπάρχει κανένας γιατρός, ουσιαστικά είναι εκτός λειτουργίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας συμβεβλημένος γιατρός στο νησί. Στο Περιφερειακό Ιατρείο της Θηρασιάς υπηρετεί ένας γιατρός από το τέλος Φλεβάρη - είχε μείνει χωρίς γιατρό και δεν λειτουργούσε από 13/8/2013. Ομως λόγω των υποχρεωτικών εφημεριών του γιατρού στο ΚΥ Σαντορίνης, απουσιάζει από το νησί περισσότερες από 10 μέρες το μήνα, αφήνοντας ακάλυπτους τους κατοίκους.
Γιατρός ...εκ περιτροπής
Στην Ανάφη υπηρετεί τώρα ένας αγροτικός γιατρός, που όμως εναλλάσσεται ανά 15-20 μέρες από κάποιον άλλο γιατρό που υπηρετεί στις Κυκλάδες. Η θέση του γενικού γιατρού, που προβλέπεται, είναι κενή και το νησί ανά περιόδους μένει χωρίς κανένα γιατρό. Οπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ, έχει συμβεί να πεθάνει άνθρωπος και δεν υπήρχε γιατρός να υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου!
Αντίστοιχα στη Φολέγανδρο προβλέπονται 2 γιατροί, αλλά με το ...ζόρι υπηρετεί ένας κι αυτός περιστασιακά βρίσκεται, αφού καλύπτει ανάγκες και σε άλλα νησιά.
Στη Σίκινο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένας αγροτικός γιατρός από τη Μύκονο, οποίος προβλέπεται να παραμείνει για περίπου 20 μέρες. Και οι δυο θέσεις γιατρών, που προβλέπονται, είναι κενές.
ΣΥΡΟΣ
Με ελάχιστα μέσα εξυπηρετεί όλες τις Κυκλάδες

Το Νοσοκομείο της Σύρου
Το Νοσοκομείο της Σύρου, εκτός από τους κατοίκους του νησιού - περίπου 21.500 - εξυπηρετεί ουσιαστικά όλες τις Κυκλάδες, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες ντόπιο πληθυσμό (93.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται.
Το προσωπικό στο νοσοκομείο είναι ελάχιστο και οι περισσότερες ειδικότητες καλύπτονται από 2-3 γιατρούς, δηλαδή είναι αδύνατη η 24ωρη παρουσία γιατρού. Παιδίατρος υπάρχει μόνο 1, το ίδιο και ΩΡΛ και οφθαλμίατρος. Πολλές εφημερίες γίνονται χωρίς φυσική παρουσία γιατρού, αλλά αν χρειαστεί τους παίρνουν τηλέφωνο και πάνε στο νοσοκομείο. Ωστόσο έτσι δεν καλύπτονται οι ανάγκες, αφού δεν μπορούν να δοθούν ούτε οι κανονικές ή οι αναρρωτικές άδειες. Επίσης δεν υπάρχουν ειδικότητες πολύ σημαντικές που αναγκάζουν τους νησιώτες να ταξιδεύουν στην Αθήνα: Ρευματολόγος, ενδοκρινολόγος, γναθοχειρουργός. Στην Αθήνα πάνε και όσοι κάνουν χημειοθεραπεία.
Τα εισιτήρια από Σύρο για Αθήνα κοστίζουν 29,50 ευρώ (μονή διαδρομή). Για μια εξαγωγή φρονιμίτη ή μια επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο θα πρέπει κάποιος να πληρώσει τη μετακίνηση, τη διαμονή του και να ζητήσει άδεια από τη δουλειά του. Ιδιαίτερα για τους χρόνια πάσχοντες ή για βαριά περιστατικά η ταλαιπωρία με τα καράβια - δεν έχει συχνά δρομολόγια από όλα τα νησιά των Κυκλάδων - και η πολυήμερη διαμονή στην Αθήνα βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην υγειονομική τους φροντίδα.
Στις υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας μπορεί να βρει κανείς 2 παθολόγους (ο ένας παραμένει με ασφαλιστικά μέτρα) και 1 καρδιολόγο. Πριν το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ οι υπηρεσίες ήταν επίσης πολύ υποβαθμισμένες, αν και υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και ειδικότητες, αν και κάποιοι ήταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Υποτίθεται ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συμπλήρωνε το δημόσιο, όμως στο νησί υπάρχει μόνο 1 γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ένας παθολόγος, που μπορεί να δεχτεί 300 άτομα το μήνα με ραντεβού.
Είναι ενδεικτικό πως την πρώτη μέρα του μήνα μπορεί να έπαιρναν και 100 άτομα για να κλείσουν ραντεβού. Ο ένας συμβεβλημένος το μόνο που προσφέρει στους ασφαλισμένους είναι συνταγογράφηση κι αν... Οι ασφαλισμένοι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, έχουν μεγάλο πρόβλημα κάθε μήνα γιατί δεν προλαβαίνουν να γράψουν τα φάρμακα και αναγκάζονται να πληρώνουν επίσκεψη, πέρα από τη συμμετοχή.
ΝΑΞΟΣ
Νοσοκομείο μόνο στο ... όνομα

«Μπλόκο στα αντιλαϊκά μέτρα». Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Νάξο
Το Νοσοκομείο - ΚΥ της Νάξου καλύπτει και άλλα νησιά όπως οι μικρές Κυκλάδες (Κουφονήσια, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά), ενώ σε αυτό υπάγεται και το ΚΥ της Αμοργού. Απευθύνεται, δηλαδή, σταθερά σε περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Οι ανάγκες της Νάξου και των γύρω νησιών είναι πολύ μεγάλες, δεν εξυπηρετούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Το Νοσοκομείο - ΚΥ στην πόλη της Νάξου τα τελευταία χρόνια παρότι προβιβάστηκε σε νοσοκομείο, λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό από την εποχή που ήταν απλά Κέντρο Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως οι αγροτικοί γιατροί όλων των χωριών της Νάξου και των γύρω νησιών θα έπρεπε να είναι 22 και είναι μόλις 8. Τόσο το ιατρικό, όσο και το παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί, είναι σε μόνιμη βάση σαν προσωπικό ασφαλείας, ενώ είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, αφού σε πολλές ειδικότητες υπάρχει μόνο ένας γιατρός: Παιδίατρος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος κ.ά. Επιπλέον, ενώ υπάρχουν γενικοί χειρουργοί και ορθοπεδικοί χειρουργοί, πέρα από τις πολύ απλές επεμβάσεις δεν γίνονται άλλες επειδή εκκρεμεί η πρόσληψη αναισθησιολόγου, ενώ στο νοσοκομείο δεν υπάρχει τμήμα Αιμοδοσίας.
Είναι ενδεικτικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών δε γεννούν στο Νοσοκομείο, αλλά ταξιδεύουν στην Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μαιευτική κλινική, ούτε καν αναισθησιολόγος αν χρειαστεί χειρουργείο (καισαρική). Αντίστοιχα τα εργαστήρια είναι πολύ υποβαθμισμένα και εκτός από απλές αιματολογικές εξετάσεις, υπερήχους και ακτινογραφίες, πιο εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις - π.χ. μαστογραφία - γίνονται μόνο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) στα χωριά και στα γύρω νησιά λειτουργούν στην καλύτερη περίπτωση μόνο με έναν αγροτικό γιατρό, οι θέσεις που προβλέπονται για γιατρούς και νοσηλευτές είναι κενές. Στη Νάξο, υπάρχουν 3 ΠΙ στα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, όμως ποτέ δεν υπάρχει σε 24ωρη βάση γιατρός. Οι αγροτικοί γιατροί περνούν μια φορά τη βδομάδα από τα χωριά όπου δεν υπάρχουν ΠΙ, επομένως στα ΠΙ δεν μένει κανείς.
Από τα 2 ασθενοφόρα του νοσοκομείου λειτουργεί μόνο το ένα, επειδή το άλλο είναι ανασφάλιστο. Παραμένει ακίνητο την ώρα που υπάρχουν επείγοντα περιστατικά, άνθρωποι ανήμποροι, άτομα με αναπηρία, που μένουν σε απομακρυσμένα χωριά και θέλουν δεκάδες ευρώ μέχρι τη χώρα της Νάξου. Επίσης, οι διακομιδές προς το νοσοκομείο της Σύρου γίνονται κυρίως με ιδιωτικό σκάφος, με το ...αζημίωτο. Ακριβά στοιχίζουν και στους κατοίκους των μικρών νησιών οι μετακινήσεις στη Νάξο για εξετάσεις, γιατρό, φάρμακα.
ΠΑΡΟΣ
Πάνω από τέσσερα χρόνια χωρίς παιδίατρο

Από κινητοποίηση φορέων της Πάρου το Φλεβάρη του 2013, στην Αθήνα
Η δημόσια δωρεάν Υγεία έχει υποβαθμιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως αποτέλεσμα της σκληρής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Από όσες θέσεις το προσωπικό συνταξιοδοτήθηκε, δεν υπήρξε αναπλήρωσή του. Ετσι, πάνω από 4 χρόνια στο Κέντρο Υγείας Πάρου δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ στο παρελθόν υπήρχαν 2. Παθολόγος, καρδιολόγος και γυναικολόγος είναι επικουρικοί με συμβάσεις 1 χρόνου και η σύμβαση του ορθοπεδικού που έληξε δεν ανανεώθηκε. Οι θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού καλύπτονται ευκαιριακά και το ΕΚΑΒ δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
Ο παριανός λαός με αγώνες, συγκεντρώσεις και στην Αθήνα, δημοψήφισμα για τη δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, έχει αναδείξει τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του. Λίγο πριν από τις πρόσφατες εκλογές, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια έστειλε έναν αξονικό τομογράφο από νοσοκομεία που έκλεισαν στην Αττική. Ομως είναι χαλασμένος και για να επισκευαστεί και να διαμορφωθεί ο χώρος εγκατάστασής του χρειάζονται πάνω από 30.000 ευρώ, που δεν υπάρχουν! Ταυτόχρονα, ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Επίσης, είναι προκλητική η μεταφορά ασθενών με ιδιωτικά πλωτά μέσα προς Σύρο ή Μύκονο που κάθε φορά κοστίζουν 3.500 ή 4.000 ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς με αεροπορικό μέσο που αποτελεί περιουσία νομικού προσώπου στο οποίο μετέχει ο Δήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ