13 Ιουν 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Καταγγελίες για χρήση βομβών φωσφόρου

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καταγγελίες για χρήση βομβών φωσφόρου
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την Ενέργεια



Τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι εμφανή στο Σλαβιάνσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΜΟΣΧΑ.--
Οι στρατιωτικές δυνάμεις, που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση, αν και με λιγότερη ένταση από ό,τι τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, οι ρωσόφωνοι, που έχουν συγκροτήσει πολιτοφυλακές αντιδρώντας στην πραξικοπηματική κυβέρνηση, κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν σε βομβαρδισμούς την Τετάρτη το βράδυ στο χωριό Σεμένιβκα, κοντά στην πόλη του Σλαβιάνσκ, βόμβες φωσφόρου και εκρηκτικές και άλλα διεθνώς απαγορευμένα όπλα.
Το ζήτημα αυτό ανέδειξε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι πληροφορίες για τη χρήση από τις ουκρανικές δυνάμεις εμπρηστικών βομβών κι άλλων εκρηκτικών μηχανισμών όπως νάρκες και βομβίδες που σκοτώνουν αδιακρίτως, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Αυτές οι πληροφορίες υποχρεώνουν να υπάρξει μια άμεση διαδικασία επαλήθευσης» και πρόσθεσε: «Ανησυχούμε όλο και περισσότερο, καθώς βλέπουμε την απουσία οποιασδήποτε προόδου στις προσπάθειες περιορισμού της βίας, τερματισμού των συγκρούσεων, ξεκινώντας από τον τερματισμό της επιχείρησης καταστολής», ενώ ενημέρωσε ότι ο πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν πήρε εντολή να υποβάλει ένα σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στην Ουκρανία. Οπως συμπλήρωσε, στόχος είναι η ουκρανική πλευρά να εφαρμόσει τον «οδικό χάρτη» του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Χτες, η ουκρανική Εθνοφρουρά διέψευσε τις πληροφορίες περί χρήσης απαγορευμένων όπλων, ενώ από την άλλη το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι επέτρεψε σε τρία τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα να διασχίσουν τα σύνορα προς την ανατολική Ουκρανία, με σκοπό να βοηθήσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές που βρίσκονται εκεί. Από την πλευρά της, η Ρωσία χαρακτήρισε μυθεύματα τις κατηγορίες αυτές.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανέπτυξε στη Θάλασσα της Βαλτικής 24 πλοία ως απάντηση στην έντονη παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και τα γυμνάσια στην περιοχή, ενώ στις ρωσικές ασκήσεις που εξελίσσονται ήδη από την Τετάρτη, παράλληλα συμμετέχουν και τα νέα μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά Σουχόι 34 και Σουχόι 24 MR, αντίστοιχα, που σηκώθηκαν από τη βάση στο Βορονίεζ.
Επικοινωνία Πούτιν - Ποροσένκο
Οπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής προεδρίας, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο πρόσφατα εκλεγείς μεγαλοβιομήχανος (και γνωστός ως βασιλιάς της σοκολάτας) συζήτησαν τους τρόπους για τον τερματισμό της βίας στην ανατολική Ουκρανία.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες «ο Ουκρανός Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πούτιν για το σχέδιό του για την επίλυση (των προβλημάτων) στη νοτιοανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Χωρίς συμφωνία προς το παρόν στο ζήτημα της Ενέργειας
Ο ρωσικός κολοσσός «Gazprom», που έχει δώσει παράταση έως τις 16 Ιούλη (η τρίτη το τελευταίο διάστημα) στην κυβέρνηση του Κιέβου για να διευθετήσει το χρέος της για παραδοθείσες ποσότητες φυσικού αερίου, επανέλαβε χτες μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Αλεξέι Μίλερ, ότι μπορεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία. Απαιτεί να πληρωθεί το ποσό των 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων άμεσα, ενώ το συνολικό χρέος φτάσει τα 4 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, έως τώρα δεν έχει πάρει απάντηση για την πρότασή της να μειωθεί στα 385 δολάρια η τιμή των 1.000 κ.μ. Ο Μίλερ, επίσης, είπε ότι η Βουλγαρία δεν έχει ενημερώσει την «Gazprom» για οποιαδήποτε αναστολή των εργασιών σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» («Νότιο Ρεύμα») που θα μεταφέρει αέριο προς την Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Εδωσε έτσι μια απάντηση και στις πιέσεις της ΕΕ που θέτουν εμπόδια στη συνέχεια του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ