23 Ιουν 2014

ΕΔ-Αναβαθμισμένη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές προς όφελος και των Ελλήνων καπιταλιστών

Αναβαθμισμένη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές προς όφελος και των Ελλήνων καπιταλιστών

ΓΕΑ
Εν μέσω όξυνσης των συγκρούσεων στο ευρύτερο πεδίο της Ευρασίας, ζώνη όπου αντιπαρατίθενται μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πόρων, δικτύων και αγορών, βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή, για κατοχύρωση νέων πεδίων κερδοφορίας μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.
Η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας τα σχέδια αυτά, βαθαίνει τη συμμετοχή ελληνικών μονάδων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, επιχειρήσεις και επεμβάσεις όπου Γης, κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με ΕΔ άλλων χωρών του ευρωατλαντικού τόξου. Προσαρμόζει τη δομή των ΕΔ στις τέτοιες απαιτήσεις και τα πρότυπα λειτουργίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Με Αμερικανούς πεζοναύτες και ιπτάμενους
Ενδεικτικά, το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων με αντίστοιχες μονάδες των ΗΠΑ, σε ασκήσεις στην Ελευσίνα, τη Μαγνησία κ.α. Βασικός στόχος η επίτευξη της λεγόμενης διαλειτουργικότητας, πρόταγμα του ΝΑΤΟ, ώστε δυνάμεις από διαφορετικά κράτη-μέλη του να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιχειρήσουν από κοινού και δίχως προβλήματα σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Η εκπαίδευση, μάλιστα, τέτοιων μικρών, ευέλικτων μονάδων, προορισμένων για επικίνδυνες αποστολές, προϊδεάζει για ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που κάθε άλλο παρά την άμυνα της χώρας και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της αφορούν.
Εντονη τέτοια δραστηριότητα παρουσιάζει και η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Χαρακτηριστικά, αρχές της άνοιξης, δώδεκα μαχητικά «F-15» της αμερικανικής ΠΑ που δρουν στην Ευρώπη (USAFE) ήρθαν από τη Βρετανία στην Κρήτη και πραγματοποίησαν πολυήμερη «συνεκπαίδευση» με Ελληνες πιλότους, ελληνικά μαχητικά, πάνω από τη Νότια Ελλάδα.
Πρόσφατα, και ενόσω εξελίσσεται η κρίση στην Ουκρανία, με υπόβαθρο την επιχείρηση διείσδυσης ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε σύγκρουση με την αστική Ρωσία, μονάδες της ΠΑ (τέσσερα αεροσκάφη «F-16 Block 52+» και 46 άτομα προσωπικό) συμμετείχαν στη μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, την άσκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας «Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014» (JAWTEX 2014). Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι Γερμανοί άλλαξαν το αρχικό σενάριο της άσκησης (είχε σχεδιαστεί πριν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση), τη μετέφεραν από τη Νότια στη Βόρεια και Ανατολική Γερμανία και στη Βόρεια Θάλασσα, με επιχειρήσεις σε μικρή απόσταση από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, συμμετείχε δύναμη 4.200 ανδρών, 800 εκ των οποίων ήρθαν από ΗΠΑ, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Τουρκία και Ουγγαρία. Μετείχαν επίσης δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, ελικόπτερα, το πυροβολικό, συστήματα αεράμυνας και μονάδες του γερμανικού στόλου. Πέταξαν 110 αεροσκάφη από 11 διαφορετικές χώρες.
Στη Μαύρη θάλασσα
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στη συμμετοχή (29 Μάη με 4 Ιούνη) της ΠΑ στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014», με αεροσκάφη «F-16», η οποία διοργανώθηκε από τη Βουλγαρία και διεξήχθη εντός του FIR Σόφιας, που ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης, το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία, είναι δηλαδή άλλη μια άσκηση που ...ακουμπά στη Ρωσία.
Στην «Thracian Star 2014» συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα οι Βουλγαρία, Ελλάδα, ΗΠΑ και Ρουμανία. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ, «η άσκηση είχε σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών των συμμετεχουσών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο και την αύξηση της διαλειτουργικότητας».
Επιπλέον, κομμάτι της άσκησης «ήταν και η εκπαίδευση των ιπταμένων στον εναέριο ανεφοδιασμό». Σε αυτό το πλαίσιο, ελληνικά μαχητικά ανεφοδιάζονταν στον αέρα από ιπτάμενα «τάνκερ» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γεγονός που προϊδεάζει για συμμετοχή μονάδων μας σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού τους, μακριά από τον ελλαδικό χώρο. Δηλαδή, συμμετοχή σε αποστολές που δεν έχουν σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αφορούν την προώθηση και προάσπιση θέσεων ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις συγκρούσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Εξάλλου, από 16 ως 27 Ιούνη, διοργανώνεται και πάλι από τη Βουλγαρία, ξανά εντός του FIR Σόφιας, στο αεροδρόμιο «Plovdiv», η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «European Air Transport Training 2014». Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με τέσσερα αεροσκάφη «F-16» της 110 Πτέρυγας Μάχης (εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Λάρισας), ένα αεροσκάφος «EMB-145H Erieye» της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (εδρεύει στην Ελευσίνα), τα οποία επιχειρούν από τις μητρικές τους μονάδες, έναν αξιωματικό ως παρατηρητή και έναν αξιωματικό ως σύνδεσμο. Επισήμως, η άσκηση σκοπό έχει «την παροχή επιχειρησιακής εκπαίδευσης τακτικού επιπέδου σε πληρώματα μεταφορικών αεροσκαφών». Συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Τσεχία, ενώ αρκετές χώρες θα συμμετάσχουν με παρατηρητές.
Στην Αφρική
Αμέτοχο στο όλο αυτό εγχείρημα δε μένει ούτε το Πολεμικό Ναυτικό. Η φρεγάτα «Ψαρά» στάλθηκε στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Ανατολική Αφρική, με πρόσχημα την «πειρατεία» και τις «ασύμμετρες απειλές». Βασικό ζητούμενο είναι φυσικά η προάσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε ένα κομβικό σημείο μεταφοράς αγαθών, όσο και η εδραίωση εκεί της παρουσίας ΕΔ της ΕΕ. Παράλληλα μονάδες του στόλου έκαναν πρόσφατα από κοινού ασκήσεις στο Μυρτώο πέλαγος με το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Αξιοσημείωτη είναι και η ενεργοποίηση, τελευταία, του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ), για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να λειτουργήσει ως το στρατηγείο της επιχείρησης της ΕΕ «EUFOR RCA» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ). Η κυβέρνηση το επάνδρωσε, για την επιχείρηση, με Ελληνες επιτελείς, οι οποίοι αποτελούν την κυρίως δύναμη του Στρατηγείου, αριθμώντας 72 εκ συνόλου 129. Κατάφερε υποδιοικητής της «EUFOR RCA» να οριστεί Ελληνας ταξίαρχος. Και έδωσε στις δυνάμεις που επιχειρούν στην ΚΑΔ τον Κινητό Κόμβο Επικοινωνιών του Στρατηγείου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι μεταξύ τους επικοινωνίες. Επιπλέον, τα σύγχρονα δορυφορικά συστήματα που διαθέτει το Στρατηγείο μπορούν σε «ζωντανό χρόνο» να συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο των τακτικών επιχειρήσεων στην ΚΑΔ και μέσω αυτών να παρέχονται οι επιτελικές κατευθύνσεις από το Στρατηγείο της Λάρισας.
Ταυτόχρονα, εγείρονται ερωτήματα για το τι άλλες «διευκολύνσεις» επιδιώκει να παράσχει η κυβέρνηση στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση. Αλλωστε μέσα Απρίλη οι εκπρόσωποι όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στην «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» (το διπλωματικό σώμα της ΕΕ που «επικουρεί» την επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης) επισκέφτηκαν το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο ΓΕΕΘΑ.
Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Κοντολογίς, σε μια άσκηση ή επιχείρηση όπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ χρειάζονται πλοία π.χ. για μεταφορά πολεμικού υλικού ή/και προσωπικού, τα βρίσκει και τα συντονίζει...
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι της ΕΥΕΔ ενημερώθηκαν για την αποστολή, τις πρόσφατες δραστηριότητες, «καθώς και για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ σε πιθανή συνεισφορά του στην επιχείρηση της ΕΕ στην ΚΑΔ».
Λίγο νωρίτερα, αρχές Μάρτη, στελέχη του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ συμμετείχαν στο «1ο Συνέδριο παροχής υπηρεσιών επιμελητείας για την EUFOR RCA», συνέδριο που σημειωτέον έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ενημερώθηκαν για την προετοιμασία της επιχείρησης και παρουσίασαν τις δυνατότητες του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ στην υποστήριξη της επιχείρησης. Αλλωστε το 2008 το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ είχε αναλάβει να βρει τα μέσα για τη μεταφορά πολωνικών στρατιωτικών δυνάμεων, από την Πολωνία στο λιμάνι Ντουάλα του Καμερούν, απ' όπου διεκπεραιώθηκαν κατόπιν στη γειτονική ΚΑΔ και το Τσαντ, στο πλαίσιο της EUFOR RCA εκείνης της χρονικής περιόδου.
Απευθείας υπαγωγή και διασύνδεση
Εξάλλου, υπάρχει και απευθείας υπαγωγή δομών των ελληνικών ΕΔ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Π.χ. το Γ΄ Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι επισήμως πιστοποιημένο ως NRDC - GR («NATO Rapid Deployable Corps - GR»), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οπως διαμηνύει άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, πρόκειται για τον μοναδικό από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟική υπόσταση», είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».
Υφίσταται επίσης ο χερσαίος «Σχηματισμός Μάχης» της ΕΕ, HELBROC, στην έδρα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Στο «Σχηματισμό» που βρίσκεται σε «ετοιμότητα» για το α' εξάμηνο του 2014 συμμετέχουν δυνάμεις από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία. Οπως υπάρχει και ο αμφίβιος «Σχηματισμός Μάχης» (Amphibious Battle Group), στον οποίο συμμετέχουν με δυνάμεις οι Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.
Από κοντά και το «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ). Ιδρύθηκε το 1998 ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επιβολή παρουσίας στρατιωτικών στελεχών ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεων και συμφερόντων τους. Εχει αναγνωριστεί από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, για διεξαγωγή Σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικός για τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων κρίνεται ο ρόλος του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα. Εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη ΕΔ από διάφορες χώρες. Μάλιστα, ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας. Πρόσφατα το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ