24 Ιουν 2014

Το ΚΚΕ ιεραρχεί την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Το ΚΚΕ ιεραρχεί την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος
Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «RealNews»



Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «RealNews».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα.
***
-- Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό διαθέτει περισσότερες πιθανότητες να εξαντλήσει την τετραετία;
-- Η εξάντληση ή όχι της τετραετίας από την κυβέρνηση δεν μπορεί να συνδεθεί στενά με την πρόσφατη αλλαγή του κυβερνητικού επιτελείου, που θα υλοποιήσει βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, είτε με σχετική σταθεροποίηση της οικονομίας είτε με κάποια ανάκαμψη. Η διενέργεια των εκλογών θα είναι αποτέλεσμα γενικότερων εξελίξεων εντός και εκτός της χώρας.
-- Το ΚΚΕ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τι θα πράξει; Ποιο είναι το σκεπτικό του;
-- Το ΚΚΕ δε θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή η σταθερή στάση του ΚΚΕ δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα που προτείνονται, αλλά με την ουσία ενός θεσμού του οποίου ο βασικός ρόλος είναι η επικύρωση αντιλαϊκών νόμων και αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων. Παρακολουθούμε τις διεργασίες, συζητήσεις, ανακατατάξεις, ακόμα και τα παζάρια στα άλλα κόμματα με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να αποκαλύπτουμε και να προετοιμάζουμε το λαό ότι όλα αυτά δεν γίνονται προς όφελος μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής πρότασης για αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία υπέρ του λαού.
-- Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λάβει νέα μέτρα, αφήνουν μάλιστα αιχμές και κατά της τρόικας...
-- Αυτά τα έχουμε ξανακούσει. Ομως, οι μειώσεις στις συντάξεις, οι παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται, για παράδειγμα σε ΔΕΗ και λιμάνια, οι ομαδικές απολύσεις που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται, δεν είναι νέα μέτρα; Και μάλιστα αυτά τα μέτρα, τα λεγόμενα διαρθρωτικά, είναι και τα πιο ύπουλα, γιατί έχουν μόνιμες και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για το λαό, που δε γίνονται αμέσως αντιληπτές. Η ρητορεία, λοιπόν, κατά της τρόικας είναι «ψευτολεονταρισμοί», αφού ο συγκεκριμένος μηχανισμός εποπτείας φτάνει, από ό,τι φαίνεται, στο τέλος του και αντικαθίσταται από μνημόνια διαρκείας, μόνιμους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, για τους οποίους μόνο το ΚΚΕ μιλάει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγά το χρίσμα του εκλεκτού της ΕΕ και του κεφαλαίου
-- Μετά την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, πού κινείται κατά την εκτίμησή σας ο Αλ. Τσίπρας;
-- Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την πρωτιά στις ευρωεκλογές για να πάρει το χρίσμα του εκλεκτού της ΕΕ και του κεφαλαίου. Για δείτε το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα μετά τις εκλογές. Πρώτα υποβάλλει τα διαπιστευτήριά του στον ΣΕΒ, μετά τρέχει στις Βρυξέλλες για να δηλώσει ότι ο Γιούνκερ πρέπει να πάρει το χρίσμα για πρόεδρος της Κομισιόν, συναντιέται με τον Ντράγκι και πάει λέγοντας. Ολα αυτά έχουν την πολιτική τους σημασία, γιατί δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να παίξει το ρόλο του εκπροσώπου τμημάτων του κεφαλαίου που επιδιώκουν να βγουν ωφελημένα από την κρίση, πάντα σε βάρος της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών, μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού.
-- Η εσωκομματική του αντιπολίτευση, όμως, τον σπρώχνει στα αριστερά. Δεν την βλέπετε ως εν δυνάμει σύμμαχό σας;
-- Μήπως αναφέρεστε στον κ. Μητρόπουλο, που περίπου είπε ότι ο καπιταλισμός είναι ακατανίκητος και ότι οι αναφορές σε συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι προσχηματικές; Αυτός, τουλάχιστον, είναι ειλικρινής. Το σίγουρο είναι ότι η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αγιάτρευτη κι όσο νωρίτερα αυτό συνειδητοποιείται από τους αγωνιστές, από τους ριζοσπάστες αριστερούς, όσους προσδοκούν μια φιλολαϊκή εναλλακτική λύση εκτός των αλυσίδων της ΕΕ, των μονοπωλίων, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης τόσο πιο αποτελεσματική θα γίνει η πάλη μας μέσα από μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία για μια πραγματικά ριζοσπαστική λύση διεξόδου από την κρίση και το σάπιο σύστημα.
-- Εκτιμάτε ότι ο κ. Βενιζέλος μπορεί να ανασυνθέσει την κεντροαριστερά και να της δώσει προοπτική;
-- Το βασικό πρόβλημα της λεγόμενης κεντροαριστεράς δεν είναι τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο το γεγονός ότι πάει να τους φάει το ψωμί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόσο από άποψη πολιτικής και θέσεων όσο και από άποψη στελεχών, ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί σε αυτό το χώρο. Βεβαίως, οι διεργασίες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν συνολικά σε αυτό το χώρο όπου υπάρχει η Ελιά, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, με στόχο να αποτελέσουν συμπλήρωμα σε μια αστική κυβέρνηση. Είτε με κορμό τη ΝΔ, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού άλλωστε οι γέφυρες έχουν πέσει και από τις δύο πλευρές.
Οχι στην εναλλαγή κυβερνήσεων ίδιας κοπής, στο δρόμο της ΕΕ και των μονοπωλίων
-- Το ΚΚΕ ζητάει πρόωρες εκλογές, κ. Κουτσούμπα; Και ποιο το σκεπτικό σας στο συγκεκριμένο θέμα;
-- Εμείς πάντα στην πολιτική μας δράση ιεραρχούμε την ανάγκη οργάνωσης της λαϊκής πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα βάλει εμπόδια, θα καθυστερήσει αντιλαϊκά μέτρα και τελικά θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού. Αυτός πρέπει να γίνει ο καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων και αυτός κυρίως λείπει σήμερα. Φυσικά, σ' αυτήν την κατεύθυνση ο λαός μπορεί να αξιοποιήσει και τις εκλογές. Ας γίνουν και αύριο το πρωί, εάν πρόκειται να ανοίξουν το δρόμο σε μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και όχι απλά σε μια άλλη κυβέρνηση περίπου ίδιας κοπής, στο δρόμο της ΕΕ και των μονοπωλίων. Η όποια αναμονή εν ονόματι των εκλογών, απλώς παραλύει την αναγκαία σήμερα δράση όλων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
-- Τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη Χρυσή Αυγή πώς την κρίνετε; Και πού μπορεί να οδηγήσει;
-- Η κυβέρνηση όπως και άλλες δυνάμεις έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί τα προηγούμενα χρόνια έδειξαν ανοχή απέναντι στην εγκληματική ναζιστική ΧΑ. Το σίγουρο είναι ότι η ΧΑ δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά από κυβερνήσεις, κόμματα που στηρίζουν το ίδιο το σύστημα που γεννά και θρέφει τη ΧΑ. Απλά, γιατί η ΧΑ έχει τη στήριξη τμημάτων του κεφαλαίου που την αξιοποιούν πολλαπλά και στη διαδικασία της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.
-- Αν μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας απευθυνθεί και στο ΚΚΕ, θα ανταποκριθείτε; Και αν ναι, τι όρους θα θέσετε;
-- Το ΚΚΕ θα δώσει το «παρών» με όλες του τις δυνάμεις σε μια κυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, όπου ο λαός θα είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Στόχος θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι η ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων μέσα στο λάκκο των λεόντων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που βάζουν σε κινδύνους το λαό μας, όλα αυτά δηλαδή που καθόλου δεν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα θεωρεί μάλιστα αδιαμφισβήτητα, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του προεκλογικά σε συνέντευξή του. Αλλωστε, όρους συμμετοχής σε κυβέρνηση του ίδιου αντιλαϊκού ευρωμονόδρομου και του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος θέτουν όσοι κινούνται στο ίδιο ρεύμα με αυτήν κι όχι όσοι βαδίζουν κόντρα σε αυτό το ρεύμα.
Καθημερινή η μάχη ενάντια στην καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων
-- Ακούτε, φαντάζομαι, τις κατηγορίες ότι το ΚΚΕ παραπέμπει την επίλυση όλων των προβλημάτων στο... σοσιαλισμό. Τι απαντάτε;
-- Θα μπορούσαν καλύτερα από μένα να σας απαντήσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι, οι άνεργοι, με τους οποίους καθημερινά δίνουμε τη μάχη για ανάσες επιβίωσης μέσα στην καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων που γονατίζουν τη λαϊκή οικογένεια. Οι δεκάδες προτάσεις νόμου του ΚΚΕ στη Βουλή είναι προτάσεις για το σήμερα, γιατί, ξέρετε, στο σοσιαλισμό δεν θα χρειάζεται το επίδομα ανεργίας γιατί δεν θα υπάρχει ανεργία. Η πάλη του ΚΚΕ ενάντια στα χαράτσια, για να μην πληρώνει ο λαός την παιδεία των παιδιών του, την περίθαλψη και την υγεία των ανήμπορων, για τα ΑμεΑ, η πάλη ενάντια στη φορολογία, οι πράξεις του για τη σίτιση πεινασμένων και τη στέγαση αστέγων είναι μόνο ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που πρώτο, πριν εμφανιστούν άλλοι στα κανάλια, είχε πάρει το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές. Και με την ευκαιρία, όσοι το λένε αυτό είναι οι ίδιοι που θέλουν το ΚΚΕ να βάλει το σοσιαλισμό στο εικονοστάσι και να πάρει καρέκλες σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, κοροϊδεύοντας ότι έτσι θα σωθεί ο λαός.
-- Ευθέως, κ. Κουτσούμπα. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά; Οτι ο Αλέξης Τσίπρας δυσφημεί την έννοια;
-- Αυτό ας το σκεφτούν και ας απαντήσουν με το χέρι στην καρδιά, με βάση την ίδια τους την πείρα, οι άνθρωποι που αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες, αγωνιστές. Εγώ πάντως, ειλικρινά, δε θυμάμαι εδώ και δεκαετίες κάποιο πραγματικά αριστερό κόμμα, ανεξάρτητα από στρατηγικές ελλείψεις και αδυναμίες, που να έλεγε ότι η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη, που να λιβανίζει τον ΣΕΒ καλώντας τον επίσημα σε «νέα κοινωνική συμφωνία», δηλαδή σε ταξική συνεργασία, που τουλάχιστον στα λόγια, ανέκαθεν, καταδίκαζαν ακόμα και οι ρεφορμιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ