28 Ιουν 2014

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ Φορτώνει τους «μικρούς», για να κόψει από τους «μεγάλους»

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Φορτώνει τους «μικρούς», για να κόψει από τους «μεγάλους»
Αυτός είναι ο πυρήνας του «εξορθολογισμού» που επικαλείται η επιχείρηση, για να δικαιολογήσει τις καινούριες αυξήσεις


Νέο κύμα αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά, στους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, θα φέρει ο «εξορθολογισμός» των τιμολογίων της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας για το προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, θα επιβληθούν αυξήσεις 11% περίπου από την 1η Ιούλη στη χαμηλή κλίμακα κατανάλωσης έως 800kWh, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να ισχυρίζεται σε χτεσινή της ανακοίνωση ότι τα νέα «φουσκωμένα» τιμολόγια αφορούν «κυρίως εξοχικές και δεύτερες κατοικίες».
Από τη διοίκηση της εταιρείας διαρρέεται ότι στην περίπτωση που αυτό το ύψος κατανάλωσης αφορά την πρώτη κατοικία, τότε το πιθανότερο είναι οι ιδιοκτήτες τους να δικαιούνται ένταξη στο «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» και να ευνοηθούν από τις... πενταροδεκάρες της σχετικής έκπτωσης. Στη χτεσινή της ανακοίνωση, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι αυτό το διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες της επεξεργάζονται «δεδομένα και προτάσεις (...) με έμφαση στη δημιουργία νέων τιμολογίων τα οποία θα δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που δοκιμάζονται από την κρίση».
Δεν τους έπιασε, βέβαια, ο πόνος για το υψηλό κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ. Κόστος που συντελεί μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα των πολύ μικρών και προσωπικών επιχειρήσεων στο μαζικό τους κλείσιμο, κυρίως τα τελευταία 5 χρόνια. Η κύρια «έγνοια» τους αφορά βασικά τις μεγάλες επιχειρήσεις, για τις οποίες απαιτούν τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται οι αυξήσεις που θα επιβληθούν στη χαμηλή κλίμακα κατανάλωσης από τον ερχόμενο μήνα, που πλήττουν πάνω από 2 εκατ. καταναλωτές σε όλη τη χώρα κι ας ισχυρίζεται η ΔΕΗ ότι αφορά κυρίως εξοχικά. Οπως αναφέρεται στη χτεσινή ανακοίνωση της επιχείρησης, «ο εξορθολογισμός των τιμολογίων αποτελεί εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για κοστοβαρή τιμολόγια», προϊδεάζοντας έτσι για το νέο κύμα αυξήσεων, με τα οικιακά τιμολόγια, τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους αγρότες, που σήμερα δικαιούνται έως και 40% επιδότηση των τιμολογίων τους, να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ