27 Ιουν 2014

Τι λέει και τι δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Τι λέει και τι δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συμπύκνωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, μιλώντας την Τρίτη στο ραδιόφωνο «Real fm», με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς είχαμε σταθεί από την αρχή έντονα κριτικά απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία επιχειρείται. Υπογραμμίζω εδώ ότι η Ελλάδα έχει προσαρμοστεί πλήρως μέχρι στιγμής στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, που έχει ως αφετηρία την Κομισιόν. Δηλαδή, από το 1998 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα, βήμα προς βήμα, έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν προκύπτει ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Εχει απελευθερωθεί η αγορά στο φυσικό αέριο, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει απελευθερωθεί η αγορά ακόμα και στην παραγωγή λιγνιτικής Ενέργειας - άλλο ότι δεν έχουν προχωρήσει οι ιδιώτες που έχουν αναλάβει τα νέα κοιτάσματα λιγνίτη σε επενδύσεις. Εχει προχωρήσει, λοιπόν, πλήρως το θεσμικό πλαίσιο και γι' αυτό μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο ατόπημα (σ.σ. της κυβέρνησης)».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κάνει κεντρικό στοιχείο της κριτικής του προς την κυβέρνηση το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το «κάτι παραπάνω» σε σχέση με τη στρατηγική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, η οποία κατά τ' άλλα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα. Από αυτή τη σκοπιά, όχι μόνο δεν εναντιώνεται στην «απελευθέρωση», αλλά κακίζει και τους ιδιώτες ότι δεν έκαναν επενδύσεις στο κομμάτι της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων λιγνίτη!

Με αφετηρία αυτή τη θέση, προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό ότι η απελευθέρωση, δηλαδή η δράση των μονοπωλιακών ομίλων σε έναν κλάδο της οικονομίας, έχει «ταβάνι». Επίσης, ότι εκεί που «παίζουν μπάλα» τα μονοπώλια, μπορεί να συνυπάρχει το καπιταλιστικό κέρδος με την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα του λαού σε φτηνή Ενέργεια.
Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ και να θέλει, δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία του με την απελευθέρωση του συγκεκριμένου και άλλων κλάδων της οικονομίας. Θυμίζουμε ότι ο τότε ΣΥΝ ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία, στο άρθρο 129β, περιελάμβανε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για απελευθέρωση του ανταγωνισμού.
Ο πρώτος νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας στην Ελλάδα ήταν ο 2773/99, τον οποίο συνδιαμόρφωσαν η τότε κυβέρνηση με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) στη ΔΕΗ και προέβλεπε τη μετατροπή της επιχείρησης σε Ανώνυμη Εταιρεία. Τότε, η συνδικαλιστική πλειοψηφία προσπάθησε να «κοιμίσει» τους εργαζόμενους, με το σύνθημα «καμιά μετοχή στους ιδιώτες». Αργότερα, το εγκατέλειψε κι αυτό, υιοθετώντας τη θέση ότι στη νέα μετοχική σύνθεση, το κράτος θα έπρεπε να διατηρεί τουλάχιστον την πλειοψηφία.
Στον ίδιο νόμο, στο άρθρο 34, συμπεριλήφθηκε η προδοτική συμφωνία που υπέγραψε η συνδικαλιστική πλειοψηφία και χάριζε στη ΔΕΗ ΑΕ την περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας. Τη συμφωνία ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ στη Βουλή και οι παρατάξεις τους στη ΓΕΝΟΠ.
Κάπως έτσι, σήμερα, από το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου της ΔΕΗ ΑΕ, το 49% ανήκει σε ιδιώτες, ενώ περίπου το 36% των μετοχών ανήκει σε διεθνή επενδυτικά σχήματα, κυρίως αμερικανικά. Επίσης, άλλο ένα 17% από τη μητρική ΔΕΗ ΑΕ προβλέπεται να πουληθεί άμεσα σε ιδιώτες.
Τι θα κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Σε ερώτηση για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, ο Γ. Σταθάκης είπε στην ίδια συνέντευξη: «Στον τομέα της Ενέργειας θα κρατήσουμε δημόσια τη ΔΕΗ. Εχουμε δεσμευθεί πλήρως ως προς αυτό και ταυτόχρονα θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις στην αγορά Ενέργειας, προκειμένου να διορθώσουμε μια κατάσταση στην οποία οι παραγωγοί στις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας τώρα έχουν οδηγηθεί σε μια ζημιογόνα κατάσταση, το φυσικό αέριο υποαπασχολείται και οι καταναλωτές πληρώνουμε τις μονάδες του φυσικού αερίου είτε δουλεύουν, είτε δε δουλεύουν.
Η ΔΕΗ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Προχωράει τις επενδύσεις της παρ' όλα αυτά, μεγάλες επενδύσεις και οι καταναλωτές Ενέργειας, πρωτίστως η βιομηχανία, είναι εμφανώς σε μια ακραία κατάσταση, επειδή το ρεύμα που παράγεται υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά ακριβό, το ακριβότερο στην Ευρώπη. Η απάντησή μας, λοιπόν, είναι ότι θα πρέπει να ξαναβάλουμε τάξη σε όλο αυτό το χαοτικό σύστημα, με σταθερούς άξονες και σταθερές πρωτοβουλίες: Δημόσιος πυλώνας, ΔΕΗ ο βασικός παραγωγός της Ενέργειας και ρύθμιση όλων των άλλων αγορών, με έναν τρόπο που επιλύει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας».
Η «τεχνοκρατική» ανάλυση του Σταθάκη πρέπει να «ψυλλιάσει» τους εργαζόμενους και το λαό. Επί της ουσίας, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί όλο το υφιστάμενο πλαίσιο της απελευθέρωσης, με τα μονοπώλια να αλωνίζουν κυριολεκτικά στον τομέα της Ενέργειας. Κατά τ' άλλα, λέει ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΗ θα παραμείνει στο κράτος, όπως είναι μέχρι τωρα.
Γιατί όμως; Ωστε μια «δημόσια ΔΕΗ» να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή ανάμεσα στα μονοπώλια που ανταγωνίζονται στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και ανάμεσα σε αυτά και τις βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες Ενέργειας (τις λεγόμενες «ενεργοβόρες») και ζητούν την εγγύηση του κράτους για φτηνή Ενέργεια. Δηλαδή, το κράτος, σαν βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, να αναλάβει να «μοιράσει την τράπουλα» ανάμεσα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους και ξένους, σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την εκμετάλλευση της Ενέργειας.
Το απέδειξε, άλλωστε, παίρνοντας θέση υπέρ των βιομηχάνων της μεταλλουργίας, στην προσπάθειά τους να μειώσουν για τις επιχειρήσεις τους το ενεργειακό κόστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, στήριξε τον εκβιασμό τους «δώστε μας φτηνότερο ρεύμα, αλλιώς θα κάνουμε απολύσεις», με αποτέλεσμα οι βιομήχανοι και υποσχέσεις για φτηνότερο ρεύμα να πάρουν από την κυβέρνηση και να κάνουν απολύσεις, όπως στη Χαλυβουργία.
Τι δεν είπε ο Σταθάκης
Ολα τα παραπάνω προκύπτουν απ' όσα είπε ο Σταθάκης στη συγκεκριμένη συνέντευξη. Ας δούμε όμως και τι δεν είπε: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα για τα τιμολόγια που τραβάν τον ανήφορο. Για τα 350.000 λαϊκά νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν. Γι' αυτούς, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μόνο διεύρυνση του «κοινωνικού τιμολογίου», μέτρο που άλλωστε μελετά να εφαρμόσει και η σημερινή αντιλαϊκή κυβέρνηση.
Ο Σταθάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ δε λένε επίσης κουβέντα για τους εργολάβους που κάνουν θραύση στα ορυχεία και στα εργοστάσια της ΔΕΗ, με εργασιακές σχέσεις άλλων εποχών. Για το γεγονός ότι οι όροι εργασίας επιδεινώνονται δραματικά για τους εργαζόμενους στη («δημόσια» κατά τ' άλλα) ΔΕΗ, ακόμα και για τους πιο παλιούς.
Δε λένε επίσης κουβέντα για το γεγονός ότι η στρατηγική της απελευθέρωσης είναι αυτή που παραδίδει τη ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους και το δίκτυο της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ) στους ιδιώτες. Που έδωσε ήδη ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη στην περιοχή των Βαλκανίων προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες. Για το γεγονός ότι αυτή η στρατηγική, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κομπάζει ότι προχώρησε αρκετά στην Ελλάδα, ευθύνεται που το «ταμείο» από το οποίο αποζημιώνονται οι ιδιώτες - παραγωγοί των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρέπει να πάψει να είναι ελλειμματικό και γι' αυτό το σχετικό χαράτσι αυξάνει ολοένα και περισσότερο στους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών.
Οι περικοκλάδες του ΣΥΡΙΖΑ, τα προσκλητήρια για τη συγκρότηση κοινών τάχα μετώπων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πίσω από τα οποία προσπαθεί να κρύψει τη συνευθύνη του για τη σημερινή κατάσταση και να δημιουργήσει την αυταπάτη για αντίστροφη πορεία, αν εφαρμοστεί το δικό του μείγμα διαχείρισης, δεν πρέπει να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους και το λαό.
Αλλωστε, πολλοί από εκείνους τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς παράγοντες που στήριξαν στα πρώτα της βήματα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είτε βρίσκονται σήμερα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε χαριεντίζονται μαζί του και τον πριμοδοτούν για να εκλέξει εκπροσώπους στη Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ. Τέτοια είναι τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχαν και στη χτεσινή σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Τους έδωσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να «ξεπλυθούν» για τις «αμαρτίες» τους απέναντι στους εργαζόμενους και μαζί τους να «ξεπλυθεί» κι αυτός.
Η λύση προς όφελος του λαού είναι η πρόταση του ΚΚΕ για Ενέργεια και ΔΕΗ κοινωνικοποιημένη, σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.
Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα φτηνό ρεύμα για το λαό, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Με αυτή τη γραμμή πάλης, ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ σήμερα μπορεί να εμποδίσει τα αντεργατικά σχέδια, να έχει νικηφόρα προοπτική, να αποκτήσει την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ