18 Ιουλ 2014

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Καταργήθηκε φόρος που πλήρωναν μεταλλευτικοί όμιλοι

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Καταργήθηκε φόρος που πλήρωναν μεταλλευτικοί όμιλοι



ΣΙΔΝΕΪ.--
Την κατάργηση ενός φόρου που πλήρωναν μεταλλευτικοί όμιλοι ανάλογα με τις ποσότητες άνθρακα που εξέπεμπαν αποφάσισε χτες - με ψήφους 39 υπέρ και 32 κατά - η Ανω Βουλή της Αυστραλίας, μετά από πρόταση της κυβέρνησης του Τόνι Αμποτ.
Πρόκειται για ένα φόρο που ψηφίστηκε πριν δύο χρόνια στο όνομα της μείωσης της μόλυνσης του περιβάλλοντος και για να «καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή». Ωστόσο, τέτοιες ρυθμίσεις διαμορφώνονται στο πλαίσιο της λογικής ότι «όποιος ρυπαίνει πληρώνει», νομιμοποιώντας κατά κάποιο τρόπο την περιβαλλοντική ρύπανση, αφού θεωρείται ότι ο παραβάτης «πλήρωσε πρόστιμο» και ... αυτό ήταν. Ετσι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να συνεχίζουν να εκπέμπουν ρύπους, αφού μπορεί να τους είναι πιο συμφέρον να πληρώνουν πρόστιμα ή φόρους, παρά να αλλάξουν ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, σε συνδυασμό πάντα και με το τι κάνουν οι ανταγωνιστές τους.
Ωστόσο, η κατάργηση του φόρου είναι χαρακτηριστική της πρόθεσης της αυστραλιανής κυβέρνησης να στηρίξει τις μεγάλες εταιρείες (όπως οι Rio Tinto και BHP Billiton) που λυμαίνονται το μεγάλο μεταλλευτικό πλούτο της χώρας και από την εκμετάλλευσή του αποκτούν παγκόσμιο προβάδισμα στους αντίστοιχους κλάδους.
Για να θολώσει τα νερά, ο Αμποτ ισχυρίστηκε ότι η κατάργηση θα βοηθήσει τους καταναλωτές που φορτώνονταν με αυξημένες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, τονίζοντας: «Είναι μια μεγάλη είδηση για τις αυστραλιανές οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας». Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «απόλυτες ανοησίες» τις επιστημονικές μελέτες που αποδίδουν στην ανθρώπινη παρέμβαση την άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη.
Η κατάργηση του φόρου εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο «άμεσης δράσης» της κυβέρνησης, με οικονομικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ