18 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ολόπλευρη κλιμάκωση της έντασης

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ολόπλευρη κλιμάκωση της έντασης
  • Νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν ΗΠΑ και ΕΕ
  • Μαλαισιανό αεροσκάφος με 295 επιβάτες συνετρίβη ενώ πετούσε πάνω από το Ντονέτσκ

Τίποτε δεν έμεινε από το μαλαισιανό «Μπόινγκ» του οποίου τη συντριβή πολλοί εμφάνιζαν χτες ως «κατάρριψη»
Ολόπλευρα κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ουκρανία. Η «αντιτρομοκρατικη επιχείρηση» του Κιέβου συνεχίζεται αμείωτα, ενώ οι θάνατοι και τραυματισμοί αμάχων αυξάνονται. Οι νέες οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ (τόσο μετά από την Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής όσο και μετά από συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου), αλλά και η Ουάσιγκτον σε βάρος της Μόσχας επιβεβαίωσαν ότι οξύνονται οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων για τον έλεγχο μιας περιοχής πολύτιμης για την κερδοφορία τους.
Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας «Ροσνέφτ», ενώ οι αμερικανικές εταιρείες δε θα μπορούν να συναλλάσσονται μαζί της. Αμερικανικές κυρώσεις αποφασίστηκαν και για άλλες ρωσικές εταιρείες από τους κλάδους της Αμυνας, της Ενέργειας και του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, όπως η «Γκάζπρομπανκ», η τράπεζα του ρωσικού ομίλου φυσικού αερίου «Γκάζπρομ», η τράπεζα VEB, στης οποίας τα στελέχη συμπεριλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ακόμα οι κυρώσεις αφορούν υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους όπως ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Σεργκέι Νεβέροφ.
Σε δηλώσεις του από το Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τη ροή όπλων και μαχητών μεταξύ των συνόρων της με την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις νέες κυρώσεις ως «σημαντικές, αλλά στοχευμένες», οι οποίες αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους συμμάχους των ΗΠΑ. «Τονίσαμε πως θα ήταν προτιμότερο να επιλύσουμε το θέμα αυτό μέσω της διπλωματικής οδού, ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε συγκεκριμένες δράσεις και να μη μείνουμε μόνο στα λόγια», συμπλήρωσε.
«Αυτό που αναμένουμε, είναι οι Ρώσοι ηγέτες να αντιληφθούν άλλη μια φορά πως οι ενέργειές τους στην Ουκρανία έχουν συνέπειες, κυρίως την εξασθένηση της ρωσικής οικονομίας και μια αυξανόμενη διπλωματική απομόνωση», ισχυρίστηκε.
Αντιδράσεις της Μόσχας
Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι οι νέες κυρώσεις θα οδηγήσουν «τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις σε αδιέξοδο και θα τους προξενήσουν σοβαρές ζημιές».
«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον κορυφαίων ρωσικών αμυντικών εταιρειών είναι παράνομες και συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό», δήλωσε ο αναπληρωτής Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, προσθέτοντας πως η Μόσχα σχεδιάζει να απαντήσει με μέτρα τα οποία θα είναι «οδυνηρά» για την Ουάσιγκτον.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ΕΕ «υπέκυψε στον εκβιασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ και, αντιβαίνοντας στα ίδια τα συμφέροντά της, ακολούθησε το μονοπάτι των κυρώσεων» εναντίον της Μόσχας. «Δεν θα ανεχθούμε τον εκβιασμό και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να λάβουμε μέτρα ως απάντηση», τονίζοντας ότι «είναι ευρέως γνωστό πως οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι». Ακόμα, το υπουργείο χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «πρωτόγονη προσπάθεια εκδίκησης για το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν ακολουθούν το σενάριο της Ουάσιγκτον».
Ο Αντρέι Κόστιν, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής τράπεζας VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας που επίσης αντιμετωπίζει κυρώσεις, δήλωσε ότι «οι κυρώσεις αυτές είναι ανάρμοστες και ασφαλώς δεν ανταποκρίνονται στο πνεύμα ούτε στις νομικές προδιαγραφές των υφιστάμενων διεθνών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της τραπεζικής». «Πιστεύω ότι αν δεν λάβουμε μέτρα για να σταματήσουμε τέτοιες μονομερείς ενέργειες, μπορεί να δούμε συνέπειες καταστροφικές για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα», πρόσθεσε.
Μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, οι τιμές των μετοχών στο ρωσικό χρηματιστήριο σημείωσαν πτώση. Οι μετοχές της «Ροσνέφτ» σημείωσαν πτώση κατά 6% μέσα σ' ένα λεπτό από την έναρξη των συναλλαγών, ενώ αυτές της «Νοβατέκ» (εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου) σημείωσαν πτώση κατά 5,5%.
Κυρώσεις και από το Ευρωκοινοβούλιο
Στο μεταξύ, νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε και το Ευρωκοινοβούλιο, εκτός από τις προχτεσινές κυρώσεις που αποφάσισε η Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (βλέπε ρεπορτάζ στη σελίδα 8). Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, «η Ρωσία θα έπρεπε να στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο που υπέβαλε η Ουκρανία, να σεβαστεί την εκεχειρία (σ.σ. που έληξε πριν μερικές εβδομάδες, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να κατηγορεί τη Μόσχα και τους ρωσόφωνους για παραβίασή της) και να αποσύρει τους μισθοφόρους της από τους διαδρόμους υποχώρησης». Ακόμα «καλούν τις χώρες της ΕΕ να απαγορεύσουν τις πωλήσεις όπλων στη Ρωσία και να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει την προμήθειά της σε αέριο μέσα από αντιστροφή της ροής του φυσικού αερίου».
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Σε δηλώσεις που έκανε ειδικότερα για τις προχτεσινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις χαρακτήρισε «ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας» και εκτίμησε ότι «η Ευρώπη επέδειξε την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία».
Προτεραιότητα οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
Στο μεταξύ, ο αυτοανακηρυχθείς ηγέτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντενίς Πουσίλιν αναφέρθηκε σε νέα συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» (ΟΑΣΕ, Ουκρανία, Ρωσία, ρωσόφωνοι) που επρόκειτο να γίνει χτες, δηλώνοντας: «Υπάρχει ελπίδα ότι θα γίνει πρόοδος στην κατεύθυνση της εκεχειρίας. Δε θέλουμε να σκοτώνονται άλλο πολίτες. Τώρα μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για εκεχειρία και αμοιβαία ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων. Είναι η μόνη σωστή επιλογή».
Πάντως, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επισήμανε χτες ότι οι συγκρούσεις στην ανατολική χώρα δεν πρέπει να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις. «Σήμερα η Ουκρανία απολαμβάνει την υποστήριξη παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που είναι έτοιμοι να χορηγήσουν δάνεια στη χώρα μας», δήλωσε ο Ποροσένκο, διευκρινίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συγχρονιστούν με την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας Κιέβου - Βρυξελλών.
Συντριβή αεροσκάφους με 295 επιβάτες
«Λάδι στη φωτιά» αναμένεται να ρίξει και η συντριβή χτες το απόγευμα επιβατηγού αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» πάνω από το Ντονέτσκ, την οποία πολλά ΜΜΕ παρουσίασαν ως «κατάρριψη».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουκρανικής Προεδρίας, «σήμερα (σ.σ. χτες), γύρω στις 16.20 (ώρα Κιέβου) ένα αεροσκάφος "Μπόινγκ 777" των "Μαλαισιανών Αερογραμμών" που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 με κατεύθυνση από Αμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Πρόκειται για το τρίτο τραγικό ατύχημα τις τελευταίες μέρες, μετά από ένα αεροσκάφος ΑΝ-26 και ένα SU-25 των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία καταρρίφθηκαν από ρωσικά εδάφη. Δεν αποκλείουμε ότι και αυτό το αεροσκάφος επίσης δέχτηκε επίθεση και σημειώνουμε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν ανέλαβαν καμία δράση εναντίον στόχων στον αέρα».
Πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωνε ότι χτες κανένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος δεν εκτέλεσε πτήση πάνω από τη ρωσο-ουκρανική μεθόριο κοντά στο Ντονέτσκ και «αυτό αποδεικνύεται από τα συστήματα καταγραφής δεδομένων του αέρα».
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, τον ενημέρωσε για την πτώση του αεροσκάφους.
Ενας από τους ηγέτες των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, ο Αντρέι Πούργκιν, δήλωνε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι δε γνωρίζει αν οι ρωσόφωνοι διαθέτουν πυραύλους «Μπουκ» (σ.σ. που κατά πολλούς κατέρριψαν το αεροσκάφος), αλλά ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει, δε διαθέτουν άτομα που να ξέρουν να τους χειρίζονται.
Αλλο ρεπορτάζ από τη Μόσχα έκανε λόγο για μεταφορά πυραύλων «Μπουκ» ανατολικά από τον ουκρανικό στρατό, για να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους ρωσόφωνους, που δεν αποκλείεται αυτοί να έβαλαν κατά του αεροσκάφους.
Πάντως, σοβαρά ερωτηματικά γεννιούνται από το γεγονός ότι επιβατηγό αεροσκάφος βρέθηκε να πετά πάνω από εμπόλεμη περιοχή. Χτες, το «ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ» δημοσίευε ανακοίνωση μιας ρώσικης αεροπορικής εταιρείας («Τρανσαέρο») που εκτελεί πτήσεις από τη Μόσχα προς το Κίεβο, το Ντνιεπροπετρόφσκ και την Οδησσό, η οποία τονίζει ότι «ήδη εδώ και μήνες δεν πετάει πάνω από το έδαφος των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ