19 Ιουλ 2014

Διεκπεραιώθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες και τόνοι υλικού

Διεκπεραιώθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες και τόνοι υλικού



Στο βάθος ένα Antonov 225 (το μεγαλύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος στον κόσμο, με μάξιμουμ φόρτο 253 τόνους) ξεφορτώνει στρατιωτικά οχήματα για την EUFOR RCA
Ενας σημαντικός αριθμός ανδρών και ένας εντυπωσιακός όγκος εφοδίων και υλικού έχουν διεκπεραιωθεί ήδη στην πολύπαθη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ) στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επιχείρισης της ΕΕ, EUFOR RCA.
Η επιχείρηση υποστηρίζεται συνολικά από είκοσι χώρες, μέλη και μη μέλη της ΕΕ. Απεστάλη στρατιωτική δύναμη εκατοντάδων ανδρών με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις, που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν, σε μια χώρα πλούσια σε ορυκτά και ενεργειακά αποθέματα. Διόλου τυχαία στη χώρα επιχειρεί, επίσης, γαλλική στρατιωτική δύναμη με την κωδική ονομασία «Sangaris», καθώς και στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης. Γενικότερα, η Αφρική αποτελεί πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, εξ ου και η ΕΕ έχει διαφόρων τύπων αποστολές σε ΚΑΔ, Σομαλία, Λιβύη, Τζιμπουντί, Κένυα, Σεϋχέλλες, Τανζανία, Νίγηρα, Μαλί και ΛΔ του Κονγκό.
Επιχειρώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση «πέτυχε» το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ, European Union Operation Headquarters, EU OHQ-Larissa), που εδρεύει στη Λάρισα (στην έδρα της 1ης Στρατιάς), να έχει τη διοίκηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην ΚΑΔ. Ελληνες επιτελείς αποτελούν την κυρίως δύναμη του Στρατηγείου, αριθμώντας 72 εκ συνόλου 129, ενώ υποδιοικητής της EUFOR RCA ορίστηκε Ελληνας ταξίαρχος.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ, 800 στρατιώτες της δύναμης EUFOR RCA είναι πλήρως επιχειρησιακοί αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα της ΚΑΔ, Μπανγκί. Διεκπεραιώθηκαν ταχύτατα λόγω του «fast track» σχεδιασμού (όπως λέγεται χαρακτηριστικά) που καταρτίστηκε στο Στρατηγείο της Λάρισας και των στρατηγικών αερομεταφορών που επιλέχτηκαν για τη μεταφορά τους.
Από τις αρμόδιες ευρωενωσιακές πηγές τονίζεται ότι «η ποσότητα των αγαθών, των στρατιωτικών οχημάτων, του εξοπλισμού, υλικών ανάγκης, προσωπικού κλπ. που χρειάστηκε να μετακινηθούν ήταν τεράστια. Τα πάντα έπρεπε να μεταφερθούν από την Ευρώπη στην Αφρική. Η απόσταση και η πίεση του χρόνου για να ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση όσο το δυνατόν νωρίτερα έκαναν την ανάγκη στρατηγικής αερομεταφοράς ζωτικής σημασίας για την αποστολή. Χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία τύπων στρατιωτικών και πολιτικών αεροπλάνων. Περισσότεροι από 1.100 τόνους, σχεδόν 3.100 κυβικά μέτρα αγαθών και 600 στρατιώτες μεταφέρθηκαν από σχεδόν 40 πτήσεις».
Ξεκαθαρίζεται, ακόμα, ότι «η αερογέφυρα μεταφοράς υλικοτεχνικής υποδομής δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ακόμα υπάρχουν πολλά αγαθά και στρατεύματα που πρέπει να μετακινηθούν από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα». Παραπέρα, υπολογίζεται ότι «μέχρι το τέλος της επιχείρησης ο αριθμός των ειδών και του προσωπικού που θα μετακινηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι περισσότεροι από το διπλάσιο».
Αναφέρεται ακόμα ότι το Στρατηγείο της Λάρισας ήδη καταρτίζει το σχέδιο αναδίπλωσης των στρατιωτών και απόσυρσης υλικού και εφοδίων. «Εάν αυτό θα γίνει πάλι με αερομεταφορές ή επιλεγούν οι πολύ φτηνότερες αλλά μεγαλύτερης διάρκειας θαλάσσιες μεταφορές, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί» σημειώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, αναμένεται τις επόμενες μέρες, 22 και 23 Ιούλη, να γίνει σύσκεψη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καταληχθεί αν και ποιες χώρες - μέλη της ΕΕ θα συνεισφέρουν με αεροπλάνα για την απεμπλοκή των τμημάτων της EUFOR RCA.
Σημειωτέον, η λήξη της EUFOR RCA δε σημαίνει ότι παίρνουν πόδι οι ξένες δυνάμεις από την ΚΑΔ. Με «καπέλο» τον ΟΗΕ θα αναπτυχθεί άλλη δύναμη, με την κωδική ονομασία MINUSCA, όπου θα συμμετέχουν 10.000 κυανόκρανοι συν άλλοι 1.800 ένοπλοι ως τμήματα στρατοχωροφυλακής (καταρχάς από τις αφρικανικές χώρες Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Μαρόκο, Σενεγάλη). Η MINUSCA αναμένεται να αναγγείλει «αρχική επιχειρησιακή ικανότητα» στις 15/9, και η EUFOR RCA να της παραδώσει πλήρως τα ηνία στις 15/12, οπότε και θα ξεκινήσει η επιστροφή των δυνάμεων της δεύτερης στα κράτη - μέλη που συνέδραμαν στη συγκρότηση της αποστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ