26 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Καμιά αναβολή των αιματηρών επιθέσεων

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καμιά αναβολή των αιματηρών επιθέσεων
  • Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δε θα επηρεάσει την «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση, διαβεβαιώνει το Κίεβο
  • Πυκνώνουν οι φωνές για σύσφιξη σχέσεων της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ



Μετά τη συντριβή του «Μπόινγκ», τα δυτικά πρακτορεία έχουν σχεδόν σταματήσει να στέλνουν φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς (φωτ. από τις 16/7) στην Ανατολική Ουκρανία
ΚΙΕΒΟ.--
Οι αιματηρές επιθέσεις στις ανατολικές επαρχίες δεν πρόκειται να σταματήσουν εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, διαβεβαίωσε χτες το Κίεβο, με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντρίι Λισένκο, να δηλώνει ότι η παραίτηση του Αρσένι Γιατσενιούκ από την «πρωθυπουργία» δε θα επηρεάσει την εξέλιξη της «αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης». «Υπάρχει ένα αποθεματικό και ανανεώνεται από τις αρχές χάρη στο ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις διαχειρίζονται λογικά τους πόρους που παίρνουν από το κράτος», διαβεβαίωσε.
Την ίδια στιγμή, ο λαός της Ανατολικής Ουκρανίας ματώνει κυριολεκτικά από την επέλαση του ουκρανικού στρατού. Η τοπική διοίκηση της περιφέρειας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι, από ολονύχτιες μάχες που έγιναν προχτές, σκοτώθηκαν 14 ακόμα άνθρωποι. Πόλεις και χωριά ερημώνουν, καθώς χιλιάδες παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Ακόμα και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έκαναν χτες λόγο για διπλασιασμό των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία μόνο μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Η Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκε σε σχεδόν 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία και 130.000 που πήγαν στη Ρωσία, αριθμοί και πάλι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα. Ο αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Καλιουζχνι, ανέφερε χτες ότι 2,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στη Ρωσία από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Σύσφιξη σχέσεων ΝΑΤΟ - Κιέβου
Παράλληλα με τις διεργασίες για την προκήρυξη εκλογών και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στο Κίεβο, συνεχίζονται και οι διεργασίες για τη σύσφιξη των σχέσεων της Ουκρανίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ειδικά το ΝΑΤΟ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι προχτές βρέθηκε στο Κίεβο, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Χιουτζ Μπέιλι, που σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη συγκεκριμένη λυκοσυμμαχία δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη, η Ουκρανία δεν έχει υποβάλει σχετική αίτηση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το Κίεβο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εταίρο για το ΝΑΤΟ και έχει ιδιαίτερα συμβάλλει σε «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτό σε χώρες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.
Χτες, ο πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας SBU, Μίκολα Μαλομουζ, δήλωνε στο ουκρανικό πρακτορείο UNIAN ότι το ΝΑΤΟ ίσως παραχωρήσει σύντομα στη χώρα το «καθεστώς του προνομιακού αδέσμευτου στρατιωτικού εταίρου», ενώ επικαλέστηκε και δικές του πηγές στην Ουάσινκτον, σύμφωνα με τις οποίες η Γερουσία και το Κογκρέσο συμφωνούν με μια τέτοια απόφαση, που δεν αποκλείεται να επικυρώσουν τις επόμενες μέρες.
Τα σχέδια περαιτέρω προσέγγισης Κιέβου - ΝΑΤΟ επανέρχονται ενώ οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας - Δύσης κλιμακώνονται. Χτες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε ότι έχει στην κατοχή της αποδείξεις πως το ρωσικό πυροβολικό βάλλει από το ρωσικό έδαφος εναντίον θέσεων του ουκρανικού στρατού. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, επικαλέστηκε πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών και ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα έχει την πρόθεση να στείλει περισσότερους εκτοξευτήρες ρουκετών και πυραύλων στους ρωσόφωνους, όπως και ότι μετά τη μέρα συντριβής του «Μπόινγκ 777» «συνεχίζεται η μεταφορά όπλων από τα σύνορα» προς την Ουκρανία. Η Χαρφ αρνήθηκε όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας δήλωνε χτες στο πρακτορείο Ρία Νόβοστι ότι «περίπου 40 όλμοι έπεσαν από την Ουκρανία στην επαρχία Ροστόβ» (σ.σ. βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία).
Πολύμορφα «παζάρια»
Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, υποστήριξε χτες ξανά ότι νέες αυστηρότερες κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν στη Ρωσία, με άρθρο του στην εφημερίδα «Νιου Γιόρκ Ντέιλι Τάιμς». «Ενα οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία θα έχει κάποιες επιπτώσεις και στις δικές μας οικονομίες. Αλλά η μοναδική γλώσσα που μπορεί να καταλάβει η Ρωσία είναι τα αυστηρά οικονομικά μέτρα», σημείωσε ο Κάμερον.
Τα «παζάρια» για τις σχεσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη εντείνονται καθημερινά. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τάξης σε κάθε χώρα, υιοθετείται και διαφορετική στάση. Χαρακτηριστικές είναι οι «ισορροπίες» που αναζητά, π.χ., η Σερβία. Ο ειδικός σύμβουλος της σερβικής κυβέρνησης, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε σχετικά: «Το ότι η Σερβία είναι ταυτόχρονα καλός σύμμαχος της Μόσχας και υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει τη δυνατότητα να αποτελέσει γέφυρα και να προσπαθήσει να εξηγήσει στη Μόσχα τι πρέπει να γίνει για να μειωθεί η ένταση και να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την ΕΕ».
Οσον αφορά τις έρευνες σχετικά με τη συντριβή του «Μπόινγκ 777», χτες έγινε γνωστό ότι Ολλανδία και Αυστραλία περίμεναν την οριστική έγκριση του Κιέβου για να στείλουν σχεδόν 100 αστυνομικούς να επιτηρούν το σημείο που έπεσε το αεροσκάφος. Τα αυστραλιανά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένα τμήμα της ατράκτου του Μπόινγκ 777 και οι σοροί κάποιων επιβατών βρέθηκαν σε δασική περιοχή. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Μάικλ Μποκιούρκιβ, ανέφερε ότι το τμήμα της ατράκτου βρέθηκε σε δασώδη περιοχή «και ήταν σχεδόν από το πουθενά, γιατί δεν υπήρχαν ενδείξεις, δεν υπήρχαν σπασμένα κλαδιά, τίποτα που να υποδηλώνει ότι τμήμα της ατράκτου είχε καταπέσει εκεί».
Στο μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν έναν ομαδικό τάφο στο Σλαβιάνσκ, μια πόλη που ισοπεδώθηκε από τον ουκρανικό στρατό και σχεδόν όλοι οι κάτοικοί της αναγκάστηκαν να φύγουν. «Γνωρίζουμε ότι στην πόλη υπάρχουν και άλλοι ομαδικοί τάφοι όπως αυτός, όμως δε γνωρίζουμε πού», δήλωσε ο Αντόν Γκερατσένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, ισχυριζόμενος ότι «εδώ ενταφιάστηκαν τέσσερις προτεστάντες, αθώοι τους οποίους είχαν βασανίσει οι αντάρτες».
Τέλος, το ρωσικό δίκτυο Russia Today (RT) ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός δημοσιογράφος Γκρέιαμ Φίλιπς, που συνεργαζόταν μαζί του, κρατείται όμηρος από τις ουκρανικές δυνάμεις. Το αμερικανικό δίκτυο CNN έκανε γνωστό ότι ο δημοσιογράφος Αντόν Σκίμπα κρατείται αιχμάλωτος από τους ρωσόφωνους στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ