27 Ιουλ 2014

Ποιον εξυπηρετεί ο πασιφισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος τον σπονσοράρει

Ποιον εξυπηρετεί ο πασιφισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος τον σπονσοράρει



Η λίστα των «δωρητών» στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το λεγόμενο «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ) με την επωνυμία «Σεράγεβο 2014». Κρατικοί οργανισμοί και υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων φιγουράρουν μεταξύ άλλων στη συγκεκριμένη λίστα
Οι αιματηρές εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, όπως και το μακελειό, που προκαλεί το Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, κάνουν επιτακτική την ανάγκη της λαϊκής παρέμβασης, της καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, της αποκάλυψης των αιτιών, που τα προκαλούν και της πάλης ενάντιά τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα. Τη βδομάδα που μας πέρασε, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα απ' όλον τον κόσμο (72 τώρα), εξέφρασαν με κοινή τοποθέτησή τους την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Καταδίκασαν την εγκληματική επιθετικότητα του Ισραήλ. Αποκάλυψαν και καταδίκασαν τις ευθύνες των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ. Ανάλογη τοποθέτηση, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και του Γερμανικού ΚΚ, είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την οποία είχαν συνυπογράψει 50 ΚΚ. Οι τοποθετήσεις αυτές είναι σημαντικές, γιατί γίνονται σε κρίσιμες στιγμές και δίνουν σωστά την κατεύθυνση της πάλης.

Την ίδια ώρα κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που εμφανίζονται με την «προβιά» της «αριστεράς», όπως στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ευρώπη το λεγόμενο «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), κινητοποιούνται και προσπαθούν κι αυτές να δώσουν ένα δικό τους «στίγμα», τη δική τους ερμηνεία των εξελίξεων και να προτάξουν μιαν άλλη κατεύθυνση της πάλης.
Ο πασιφισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων
Σε άρθρο του στην «Αυγή», στις 11/7 ο Πάνος Τριγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, καταπιάνεται με τις αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία και προτάσσει, ως «φάρμακο διά πάσαν νόσον», την ενίσχυση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία «επανέφεραν στο προσκήνιο» τον ΟΑΣΕ.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως αν κάτι επανέφεραν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως και στην Παλαιστίνη, ή νωρίτερα στη Λιβύη, στο Ιράκ, στη Συρία κ.ά. είναι ότι τόσο ο ΟΗΕ, όσο και ο ΟΑΣΕ όχι μόνο δεν εκπλήρωσαν θετικό ρόλο στις εξελίξεις, αλλά παίζουν το ρόλο του «μαϊντανού» και συνδράμουν με τον τρόπο τους την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.
Ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα δεν καταβάλλει καθόλου τον κ. Τριγάζη που προχωρά σε «ασκήσεις επί χάρτου» και οραματίζεται την «ειρηνική επίλυση των ζητημάτων», χωρίς βέβαια να πειραχτεί η αιτία που γεννά τους πολέμους (ο καπιταλισμός, τα μονοπωλιακά κέρδη), μέσα από την αναβάθμιση του ΟΑΣΕ και τη δημιουργία ... «υποσυστημάτων ασφάλειας».
Αυτός ο πασιφιστικός βερμπαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τολμά να αγγίξει στο ελάχιστο τις ευθύνες των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως θα δούμε παρακάτω, έχει ...«πατρώνυμο»! Ωστόσο, θυμίζει πάρα πολύ όσα λέγονταν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, για τη λεγόμενη «Κοινωνία των Εθνών» (ΚτΕ) και το ρόλο της στην «ειρηνική επίλυση» των ζητημάτων. Και τότε οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας (της Β' Διεθνούς) καλλιεργούσαν στους εργαζόμενους αυταπάτες πως μέσα από τέτοιες διακρατικές ενώσεις, και χωρίς να πειραχτούν τα θεμέλια του καπιταλισμού, θα λύνονται τα προβλήματα «ειρηνικά». Αποδείχτηκε στην πράξη, βέβαια, πως ο πόλεμος, όπως και οι οικονομικές κρίσεις, συνοδεύουν τον καπιταλισμό, και η ΚτΕ έσκασε, όπως έλεγε ο Λένιν, «σαν σαπουνόφουσκα». Για όσους, μάλιστα, είχαν αναλάβει το ρόλο να φουσκώνουν αυτήν τη σαπουνόφουσκα, ο Στάλιν έγραφε: «Υπάρχουν αφελείς που νομίζουν πως εφόσον υπάρχει ιμπεριαλιστικός πασιφισμός, αυτό σημαίνει ότι δε θα γίνει πόλεμος. Αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Απεναντίας, όποιος θέλει να βρει την αλήθεια, πρέπει να αναποδογυρίσει αυτή τη θέση και να πει: μια και ανθίζει ο ιμπεριαλιστικός πασιφισμός με την Κοινωνία των Εθνών του, σίγουρα θα γίνουν νέοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις. Και το πιο σπουδαίο σε όλ' αυτά είναι ότι η σοσιαλδημοκρατία αποτελεί τον κυριότερο φορέα του ιμπεριαλιστικού πασιφισμού στην εργατική τάξη, συνεπώς είναι το βασικό στήριγμα του καπιταλισμού στην εργατική τάξη για την προετοιμασία νέων πολέμων και επεμβάσεων».
Και σήμερα θα 'ταν διπλή αφέλεια να πιστέψουμε πως η αναβάθμιση του ΟΑΣΕ θα φέρει την ειρήνη, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οχι μόνον γιατί οι λαοί έχουν συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία από το ρόλο αυτών των ενώσεων, αλλά και γιατί υπάρχει πλέον και οργανική σύνδεση του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ με το ΝΑΤΟ. Η έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ, 1995, αναφέρει σχετικά: «Μεταξύ των αποστολών των δυνάμεων και των στρατηγείων του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνεται και η υποστήριξη του ειρηνευτικού έργου του ΟΑΣΕ (...) να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων του ΟΑΣΕ που είναι η πρόληψη συγκρούσεων, η αντιμετώπιση κρίσεων και η ειρηνική διευθέτηση διαφορών. (...) Ο ΟΑΣΕ είναι το μοναδικό βήμα που προσφέρεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στον Καναδά και τις ΗΠΑ, για το χειρισμό θεμάτων όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η έννομη τάξη, η ασφάλεια...».
Το να ισχυρίζεσαι, λοιπόν, πως αυτές οι διακρατικές ενώσεις θα φέρουν την ειρήνη, είναι «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων, γιατί κρύβεις τις αιτίες των πολέμων, που, στις συνθήκες του καπιταλισμού, είναι η συνέχιση της πολιτικής με βίαια μέσα, που οφείλεται στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, στις αντιθέσεις για το πώς θα μοιραστούν τα μερίδια των αγορών, ο φυσικός πλούτος, η Ενέργεια, ποιος θα έχει τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς τους.
Ποιος σπονσοράρει τον «αριστερό» πασιφισμό;
Εδώ, όμως, υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά. Οπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει ομόφωνη απόφαση στο ιδρυτικό του Συνέδριο (10-14 Ιουλίου 2013) για την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την ειρήνη και τη διεθνή αλληλεγγύη, με τίτλο «Σεράγεβο 2014». Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές «αριστερές» δυνάμεις, όπως την «Αριστερά» της Γερμανίας, μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας Ειρήνης» «Σεράγεβο 2014 - Ειρηνικά Βαλκάνια - Ειρηνική Ευρώπη -100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου». Μάλιστα, το «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ) υιοθέτησε ομόφωνα στο 4ο Συνέδριό του ψήφισμα υποστήριξης της παραπάνω πρωτοβουλίας, ύστερα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ενδιαφέρον όμως είναι το εξής: Στην ιστοσελίδα (βλέπε ένθετη φωτογραφία) που παρουσιάζει τις σχετικές δραστηριότητες φαίνονται και ποιοι σπονσοράρησαν («δωρητές») το όλο εγχείρημα. Διαβάζουμε, λοιπόν, πως εκτός από το γνωστό Ιδρυμα «Ρόζα Λούξενμπουργκ», τέτοιοι «δωρητές» ήταν: Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Γερμανική πρεσβεία στο Σαράγεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας και (κρατηθείτε) το USAID. Τι είναι το USAID; Είναι ο «Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ», ένα «εργαλείο» που διευθύνεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και είναι στενά συνδεδεμένο με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Να, λοιπόν, το «πατρώνυμο» του πασιφισμού της «κυβερνώσας αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΕΑ!
Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες του Τύπου περίπου 200 Βόσνιοι «εθελοντές» στη συγκεκριμένη εκδήλωση του «Σεράγεβο 2014» φορούσαν μπλουζάκια USAID.
Αλήθεια, πιστεύει κανείς στα σοβαρά, πως τα υπουργεία και τα κρατικά ιδρύματα των ΗΠΑ, αλλά και της Γαλλίας, της Γερμανίας (εδώ φαίνεται δεν τους πείραξε η «γερμανική κατοχή» της Ελλάδας από την Μέρκελ) ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών; Πώς είναι δυνατόν να δέχονται στις εκδηλώσεις τους στήριξη από καραμπινάτες υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών κι ύστερα ανερυθρίαστα να συνθηματολογούν για την παραπλάνηση του λαού;
Αυτός είναι ο οπορτουνισμός και το νέο του «κράμα» με τη σοσιαλδημοκρατία! Δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να στηριχτεί απροκάλυπτα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αλλωστε, από «τα βάθη της ψυχής» τους, έχουν δηλώσει πως «η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται»! Τέτοιες εγγυήσεις και μάλιστα όταν δίνονται από την «αριστερά», πρέπει να αμείβονται.
Ωστόσο, δεν κράτησε αρκετά αυτό το «θέατρο του παραλόγου»; Την ώρα, δηλαδή, που ανοιχτά στηρίζονται στους παραπάνω «δωρητές», την ίδια ώρα μιλούν εξ ονόματος της «ανατροπής» και κατηγορούν όσους κρατούν σταθερή στάση αρχών, όπως το ΚΚΕ, για ...«σεχταρισμό».
Η υποκρισία τους πρέπει να έχει και όρια! `Η μήπως όχι;

Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
*Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ