27 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Γοργές εξελίξεις σε όλα τα «μέτωπα»

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Γοργές εξελίξεις σε όλα τα «μέτωπα»
  • Ρωσία και Δύση σημειώνουν την ανάγκη ενίσχυσης των «αμυντικών δαπανών»
  • Η διάλυση της ουκρανικής κυβέρνησης συνδέεται με τις προσπάθειες της πλουτοκρατίας να βρει την καλύτερο οδό για τη νέα αντιλαϊκή επιδρομή



Στα ερείπια της Ανατολικής Ουκρανίας «καθρεφτίζονται» οι «κόντρες» των ιμπεριαλιστών
Μπορεί τη βδομάδα που πέρασε κάθε πλευρά να επικαλέστηκε «αποδείξεις» περί «κατάρριψης» του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» -ντύνοντάς τες, μάλιστα, με επίθετα όπως «εξαιρετικές» ή «αναμφισβήτητες»- αλλά τα ερωτηματικά τελικά αυξήθηκαν περισσότερο. Τίποτα δεν έχει εξακριβωθεί σχετικά με τις αιτίες του θανάτου 298 αθώων ανθρώπων, όταν το αεροπλάνο με το οποίο ταξίδευαν στις 17 Ιούλη συνετρίβη σε μια χώρα όπου τους τελευταίους μήνες μαίνεται μια σκληρή ενδοϊμπεριαλιστική «κόντρα».

Χαρακτηριστικό του πόσο γρήγορα άλλαζαν οι εντυπώσεις ήταν η σιγουριά με την οποία τη μια μέρα η Ουάσινγκτον απέδιδε την «κατάρριψη» στους ρωσόφωνους (με υψηλούς τόνους μάλιστα) και την άλλη Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληγαν ότι ρωσόφωνοι «πιθανόν» να κατέρριψαν το «Μπόινγκ» και μάλιστα «κατά λάθος».
Μέσα σ' ένα τέτοιο «κλίμα», Μόσχα, Κίεβο, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες (με πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις να έχουν ασφαλώς τη δική τους διακριτή παρέμβαση) αντάλλασσαν διαρκώς καταγγελίες. Νέα «σενάρια» εμφανίζονταν, όπως έγινε με τον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου «Σουχόι» να πετά τη μέρα της συντριβής σε απόσταση 3-5 χλμ. από το επιβατικό αεροσκάφος των «Μαλαισιανών Αερογραμμών».
«Διεθνής σύγκρουση»
Αν ένα πράγμα είναι σίγουρο, είναι ότι κάθε ιμπεριαλιστικό «στρατόπεδο» έσπευσε να αξιοποιήσει το θάνατο 298 ανθρώπων για να στείλει τα μηνύματα που το βόλευαν. Ετσι, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, επέλεξε να τονίσει ότι «η Ουκρανία μαζί με τη διεθνή κοινότητα θα πρέπει αποφασιστικά να αποκρούσει τη διεθνή τρομοκρατία και να σταματήσει εκείνους που κατευθύνουν τρομοκράτες, προμηθεύοντάς τους με όπλα». Ο «πρωθυπουργός» του Κιέβου, Αρσένι Γιάτσενιουκ, πρόσθεσε: «Αυτή δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Είναι μια διεθνής σύγκρουση... Η Ρωσία βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του διαβόλου».
Την Τρίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τον Πρόεδρος της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφκσι, σε τηλεφωνική συνομιλία «συμφώνησαν για τη σημασία της αύξησης των αμυντικών δαπανών μεταξύ των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και για τη σημασία που έχει για τη συμμαχία η αξιόπιστη συμβολή στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».
Την ίδια μέρα, μιλώντας σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμιζε ότι η Ρωσία «πρέπει να ανακαινίσει τις στρατιωτικές υποδομές» στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, «για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας» ως απάντηση στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι που μοιάζει με τελεσίγραφο. "Αφήστε μας να καταστρέψουμε αυτό το τμήμα του πληθυσμού που είναι εθνοτικά και ιστορικά κοντά στη Ρωσία προκειμένου να μην επιβάλλουμε κυρώσεις εναντίον σας"... Η λογική αυτή είναι περίεργη και απαράδεκτη».
Την Παρασκευή, ο πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας SBU, Μίκολα Μαλομουζ, δήλωνε ότι το ΝΑΤΟ ίσως παραχωρήσει σύντομα στη χώρα το «καθεστώς του προνομιακού αδέσμευτου στρατιωτικού εταίρου», ενώ ισχυρίστηκε ότι στην Ουάσινγκτον, Γερουσία και Κογκρέσο, δεν αποκλείεται να εγκρίνουν σχετική απόφαση τις επόμενες μέρες.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης επιβεβαίωναν στοιχεία που ασταμάτητα έφταναν: Την Τετάρτη, στην Ανατολική Ουκρανία οι ρωσόφωνοι κατέρριψαν δύο ουκρανικά «Σουχόι», για τα οποία το Κίεβο ανακοίνωσε ότι, «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Ρωσίας». Την Παρασκευή, η Μόσχα δήλωσε ότι «περίπου 40 όλμοι έπεσαν από την Ουκρανία στην (σ.σ. ρωσική) επαρχία Ροστόβ», ενώ αργότερα ρωσικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι ερευνητές που βρέθηκαν στο σημείο δέχτηκαν κι αυτοί «στοχευμένα πυρά όλμων από την ουκρανική πλευρά».
Η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί
Ραγδαίες ήταν, όμως, οι εξελίξεις και στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας. Το κεντροδεξιό κόμμα «Ουντάρ» και το εθνικιστικό «Σβόμποντα» αποχώρησαν από την κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για βουλευτικές εκλογές, με το σκεπτικό ότι στην ουκρανική Βουλή υπάρχουν δυνάμεις που στηρίζουν το Κρεμλίνο (σ.σ. αναφερόμενοι προφανώς σε συνεργάτες του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς). Ο προερχόμενος από το κόμμα «Μπατκίβτσινα» «πρωθυπουργός», Αρσένι Γιατσενιούκ, παραιτήθηκε εκφράζοντας την αγωνία του για την ταχύτητα υλοποίησης των αντιλαϊκών προτεραιοτήτων: «Με τι θα πληρώσουμε αύριο τους μισθούς (...) Πώς θα χρηματοδοτήσουμε το στρατό... Ποιος θα ψηφίσει αντιλαϊκούς νόμους με τις εκλογές μπροστά του;»
Ο Ποροσένκο εκτίμησε ότι «η κοινωνία επιθυμεί να αλλάξουν πλήρως οι κρατικές αρχές», χαιρετίζοντας την εξέλιξη και επιβεβαιώνοντας ότι η ουκρανική πλουτοκρατία ουσιαστικά ανασκουμπώνεται αναζητώντας τις συνθήκες που θα της επιτρέψουν να περάσει αποφασιστικά στον επόμενο γύρο της αντιλαϊκής επέλασης. Γι' αυτό και κλιμάκωσε την επίθεσή της στους κομμουνιστές (με τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚ Ουκρανίας και την έναρξη της δίκης για την πλήρη απαγόρευσή του, που το ΚΚΕ κατήγγειλε άμεσα και την Πέμπτη πραγματοποίησε μαζική παράσταση διαμαρτυρία έξω από την Ουκρανική Πρεσβεία στην Αθήνα). Οι αστοί (εθνικιστές, φιλοναζί ή άλλοι πιο συγκαλυμμένοι), παρά τις εσωτερικές φαγωμάρες τους στην Ουκρανία, ομολόγησαν το φόβο που τους προκαλεί η μόνη επιστημονικά τεκμηριωμένη πραγματική εναλλακτική στον καπιταλισμό: «Ελπίζω ότι δε θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα κομμουνιστικό κόμμα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο... Είμαι αισιόδοξος ότι η κομμουνιστική ιδεολογία δε θα είναι ξανά παρούσα στην κοινωνία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ. Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι με την κατηγορία της «στήριξης και χρηματοδότησης των αυτονομιστών» η Ουκρανία κίνησε νομικές διαδικασίες, μεταξύ άλλων, και εναντίον του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, προέδρου του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ολα αυτά, ενώ ο λαός της Ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζει να μετρά όλο και περισσότερους νεκρούς και τραυματισμένους αμάχους από την «αντι-τρομοκρατική επιχείρηση» του Κιέβου αλλά και βομβαρδισμένα σπίτια και εργοστάσια, με όσους έχουν γλιτώσει από τις βόμβες να παίρνουν κατά χιλιάδες το δρόμο της προσφυγιάς
Ολο και πιο σύνθετα τα «παζάρια»
Η δυσκολία του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ να καταλήξει σε νέο γύρο «σοβαρών» κυρώσεων προς τη Ρωσία φανέρωσε ότι τα «παζάρια» γίνονται όλο και πιο σύνθετα.
Οι Βρυξέλλες διακήρυσσαν ότι από αύριο Δευτέρα ξεκινούν εντατικές επαφές με τις νέες προτάσεις που ήδη έχουν διαμορφωθεί. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με το «Μπλούμπεργκ», εξετάζεται η απαγόρευση πρόσβασης στην τεχνολογία παραγωγής Ενέργειας, εισαγωγής νέων ρωσικών εταιρειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επενδύσεων στα νέα ρωσικά τραπεζικά ομόλογα, πρόσβασης των ρωσικών κρατικών τραπεζών στις αγορές, αλλά και επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί σε «ευαίσθητες τεχνολογίες» θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές συνέπειες στις γεωτρήσεις σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος, στην εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου και την εξερεύνηση της Αρκτικής. Η ειδική «παρότρυνση» του επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ να σταματήσει η ΕΕ τη χορήγηση οποιασδήποτε τεχνικής βοήθειας σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της Ρωσίας να αναπτύξει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Αρκτική αποτυπώνει τα ευρύτερα σχέδια που εμπλέκονται στην «κόντρα» των κυρώσεων.
Χαρακτηριστικά είναι και όσα αναφέρονταν σε σχετικό έγγραφο της Κομισιόν που διέρρευσε σε διάφορα ΜΜΕ: «Ο περιορισμός της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές για τα ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αύξανε το κόστος τους για την άντληση κεφαλαίων και θα περιόριζε την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν τη ρωσική οικονομία... Θα προκαλούσε επίσης ένα κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά που είναι πιθανόν να επηρεάσει το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Ρωσία και να επιταχύνει τις εκροές κεφαλαίων».
Ωστόσο, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις παραμένουν, ειδικά από χώρες όπως οι Γαλλία, Ιταλία, αλλά και Γερμανία, Ελλάδα, ακόμα και Βρετανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Κάθε κατάληξη θα αλληλεπιδράσει με διεργασίες σε όλα τα «στρατόπεδα». Ο Ποροσένκο μεσοβδόμαδα εμφανίστηκε «απογοητευμένος» για τη στάση της Γαλλίας, που επέμενε να απορρίπτει πιέσεις για να ακυρώσει παραγγελίες από τη Ρωσία για πολεμικά πλοία τύπου «Μιστράλ».
Η αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονομιών και των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι πλέον τόσο βαθιά που την ίδια στιγμή που μια πλευρά εύχεται την τιμωρία του «αντιπάλου» της, μπορεί να διαπιστώνει ότι εύχεται κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και για την ίδια. Για τους λαούς, αυτό το «μείγμα» των αντιθέσεων και των συμβιβασμών εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ