5 Ιουλ 2014

Τουριστική ανάπτυξη για τους μεγαλοξενοδόχους ή για το λαό;

Τουριστική ανάπτυξη για τους μεγαλοξενοδόχους ή για το λαό;



Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο για προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Τον τελευταίο καιρό, κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχοι πανηγυρίζουν για τα ρεκόρ αφίξεων και την ανάπτυξη στον τουρισμό. Μια ανάπτυξη, όμως, που δεν είναι για το λαό. Γίνεται πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων, περνά από τα λουκέτα των μικρών επιχειρήσεων, τσαλαπατάει το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για διακοπές.
Οι μόνοι τελικά που τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση και προσδοκίες για κέρδη είναι οι μεγάλες εταιρείες tour operator, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι αεροπορικές εταιρείες.
Ολο το προηγούμενο διάστημα, στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό «μάτωσαν» κυριολεκτικά, για να συντηρήσουν τα κέρδη τους τα τουριστικά μονοπώλια. Χτυπήθηκαν με μειώσεις μισθών πάνω από 15%, διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 10ωρες βάρδιες, εφαρμογή του νόμου της μη υποχρεωτικότητας των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και από την υπογραφή νέων μειώσεων στην τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές, αφού το εισόδημα είναι τσακισμένο, οι τιμές σε εισιτήρια και δωμάτια είναι απλησίαστες και τη μερίδα του λέοντος την παίρνουν τα μονοπώλια, αξιοποιώντας το σύστημα all inclusive.
Το 2013 η απασχόληση στον κλάδο, παρά την έκρηξη των τουριστών, ήταν 3,5% λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να απασχολείται εποχικά, το πολύ έως 6 μήνες.
Το ένα χέρι νίβει το άλλο

Εχουν τεράστιες ευθύνες οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο Εργατικό Κέντρο και στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου για το ότι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου. Εκαναν διαλυτική δουλειά στο εργατικό κίνημα, καλλιεργούν τον εκφυλισμό, τις θεωρίες περί αναποτελεσματικότητας του αγώνα, εμποδίζουν την οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο.
Προτείνουν την ταξική συνεργασία με τους μεγαλοξενοδόχους, στηρίζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Πρόκειται για μια καλοπληρωμένη εργατική αριστοκρατία, που διαπλέκεται με τη μεγαλοεργοδοσία. Παλιότερα στηριζόταν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ πλέον σημαντικό μέρος της έχει προσχωρήσει ή συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Τοπική Διοίκηση εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική σε δήμους και περιφέρειες, με την κατάργηση της Κυριακής - αργίας, την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων στο κεφάλαιο, το χαρακτηρισμό τουριστικών ζωνών κ.ά. Διαχειρίζεται και κατευθύνει κονδύλια, όπως το ΕΣΠΑ, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Να, γιατί συμμετείχαν μεγαλοξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες στα ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στις τοπικές εκλογές.
Η πρόταση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στην τουριστική οικονομική δραστηριότητα. Ομως αυτή πρέπει πρώτα απ' όλα να διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών του λαού σε διακοπές και αναψυχή, έτσι ώστε όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και οι περιοχές να αναπτύσσονται ισόρροπα.
Η ανάπτυξη αυτή να διασφαλίζει την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα σε αναλογία με τη βιομηχανική - αγροτική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, σε ισορροπία με τη φύση, την πλήρη και σταθερή εργασία των εργαζομένων του κλάδου, με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, την προστασία της υγείας και την ασφάλειά τους.
Στον καπιταλισμό, η ανάπτυξη του τουρισμού με σκοπό το κέρδος δεν μπορεί να καλύψει αυτούς τους στόχους. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι και μικροεπιχειρηματίες του κλάδου έχουν αντικειμενικό συμφέρον να ταχθούν με το ΚΚΕ, να δυναμώσουν παντού την πρότασή του για τη Λαϊκή Συμμαχία και Εργατική - Λαϊκή Εξουσία. Πρόταση που προϋποθέτει σύγκρουση με την ΕΕ και τα μονοπώλια, ώστε να μπει στην υπηρεσία του λαού όλος ο πλούτος της χώρας. Σε αυτήν την κοινωνία, ο τουρισμός θα έχει περίοπτη θέση ως λαϊκό δικαίωμα στην ξεκούραση και την αναψυχή.
Ισχυρή συμμαχία στον κλάδο
Είναι ανάγκη σήμερα να φτιαχτεί μια ισχυρή συμμαχία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού που θα παλέψει για άμεσα και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, μαζί με τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές σε τουριστικές περιοχές, για να διεκδικήσουν:
  • Δικαίωμα για διακοπές, αναψυχή, δωρεάν για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.
  • Κοινωνικό τουρισμό για τη λαϊκή οικογένεια, τους ανέργους, με ελεύθερη πρόσβαση σε ακτές, πολιτιστικούς - αρχαιολογικούς χώρους.
  • Κατάργηση του all inclusive.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, με επίδομα ανεργίας 80% του κατώτερου μισθού. Κατάργηση του νόμου που καταργεί το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, των δουλεμπορικών συνεργείων. Πρακτική άσκηση - μαθητεία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε Επισιτισμό - Τουρισμό που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, με υποχρεωτική ισχύ. Επαναφορά μισθών στα επίπεδα του 2008 που να καλύπτουν τις απώλειες από τις μειώσεις.
  • Επανένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των ειδικοτήτων του κλάδου.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, σύγχρονη εντελώς δωρεάν δημόσια Υγεία, μόρφωση, Πολιτισμό, Αθλητισμό, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, προστασία της γυναίκας και της μητρότητας, εξασφάλιση της λαϊκής στέγης.
Με τη συμβολή των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να πάρουν ζωή τα σωματεία, οι επαγγελματικοί και αγροτικοί σύλλογοι. Να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, που περνάει μέσα από την οργάνωση σε κάθε ξενοδοχείο, μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών στα σωματεία, δυναμώνοντας τις ταξικές δυνάμεις.

Γιώργος ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ
Μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και του ΔΣ του Σωματείου Μαγείρων και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ