5 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Καταιγιστικά πυρά σε κατοικημένες περιοχές

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καταιγιστικά πυρά σε κατοικημένες περιοχές
  • Νεκροί και τραυματίες αυξάνονται μεταξύ των αμάχων, βομβαρδίζονται σχολεία και κλινικές
  • Τουλάχιστον 150 ρωσόφωνοι σκοτώθηκαν χτες, ανακοίνωσε το Κίεβο



Αμαχοι εγκαταλείπουν καθημερινά κατεστραμμένα σπίτια και χωριά
ΚΡΑΜΑΤΟΡΣΚ - ΚΙΕΒΟ.--
Μικρές παύσεις που τις διαδέχεται νέα κλιμάκωση των στρατιωτικών επιθέσεων χαρακτηρίζουν την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», που έχει εξαπολύσει το Κίεβο στις ανατολικές επαρχίες της χώρας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Η πόλη Κραματόρσκ συνέχιζε να βομβαρδίζεται ολόκληρη τη νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή. Εκπρόσωπος της τοπικής πολιτοφυλακής δήλωνε ότι ένα τουλάχιστον άτομο σκοτώθηκε και 20 τραυματίστηκαν, τα περισσότερα σοβαρά. Η φροντίδα των τραυματιών συναντά σοβαρά εμπόδια καθώς στα νοσοκομεία της πόλης λείπουν γιατροί και φάρμακα. Μετά από μια μικρή παύση, οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν, καταστρέφοντας σπίτια, το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η πόλη Νικολάγεβκα (την οποία ο ίδιος ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι είχε περικυκλώσει) φέρεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Το γραφείο Τύπου της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ότι στο προάστιο της πόλης του Λουγκάνσκ Μπόλσαγια Βέργκουνκα σκοτώθηκε τη νύχτα μία γυναίκα. Ενας ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε όταν δέχτηκε πυρά στον 27ο όροφο κτιρίου. Βόμβες εξερράγησαν μέχρι και σε αντικαρκινική κλινική του Λουγκάνσκ, τα τζάμια θρυμματίστηκαν και συνολικά το κτίριο υπέστη τεράστιες ζημιές. Ο δήμαρχος της πόλης του Λουγκάνσκ Σεργκέι Κραφίσενκο κάλεσε όλα τα μέρη να σταματήσουν τις συγκρούσεις. «Σήμερα, ο πόλεμος έχει φτάσει στα σπίτια του τοπικού πληθυσμού. Οι στρατιωτικές συγκρούσεις συνεχίζονται στους δρόμους σκοτώνοντας ανθρώπους, βόμβες καταστρέφουν σπίτια και σχολεία. Ο βομβαρδισμός της πόλης με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου είναι έγκλημα εναντίον του λαού μας».

Στο Κραματόρσκ (φωτ.) έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρες συνοικίες
Ανάμεσα στους πρόσφυγες που μαζικά αφήνουν σπίτια και χωριά, είναι αμέτρητα τα παιδιά. Χτες, έφτασε στο Καμίσιν της ρωσικής περιφέρειας Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) ένα παιδί 15 ημερών μαζί με την 24χρονη μάνα του. Τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση, καθώς οι γιατροί ανέφεραν ότι η υγεία του ήταν «μετρίως σοβαρή ... σαφώς έχει χάσει βάρος».
Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας των μαχών είναι ότι μέχρι και το Κίεβο ανακοίνωσε χτες ότι τουλάχιστον 150 ρωσόφωνοι αυτονομιστές και δύο άνδρες του ουκρανικού στρατού σκοτώθηκαν σε μάχες στην ανατολική Ουκρανία.
Νέα επαφή Ποροσένκο με Μέρκελ - Ολάντ
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε χτες τηλεφωνική επαφή από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, Μέρκελ και Ολάντ επανέλαβαν «τη σημασία που έχει η διοργάνωση μιας συνάντησης της ομάδας επαφής πριν από τις 5 Ιούλη, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι για την κατάπαυση του πυρός», συμπληρώνοντας ότι «παράλληλα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη η πραγματοποίηση άμεσων επαφών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας». Μεταξύ άλλων, δήλωσαν ότι έχει σημασία η απελευθέρωση των ομήρων και «εξέφρασαν εξάλλου την υποστήριξή τους στις λεπτομέρειες που εξετάζονται στο Βερολίνο για τον έλεγχο της ρωσοουκρανικής μεθορίου».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Σταϊνμάγερ, σημείωσε χτες ότι «η συνάντηση της Ομάδας Επαφής (σ.σ. όπου συμμετέχουν οι δύο πλευρές και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ) είναι το σημείο - κλειδί για τη διασφάλιση της περαιτέρω διαδικασίας. Οι συνομιλίες θα αποτύχουν χωρίς την ετοιμότητα των πλευρών γι' αυτές. Το Κίεβο θα έπρεπε να εκφράσει την ετοιμότητά του και η Μόσχα θα έπρεπε να ασκήσει την επιρροή της».
Θυμίζουμε ότι με βάση συμφωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ουκρανίας που καταλήχθηκε στις αρχές της βδομάδας επρόκειτο να γίνει συνάντηση της Ομάδας Επαφής πριν την Κυριακή (σ.σ. αύριο, δηλαδή) «με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας χωρίς όρους και με αμοιβαία συμφωνία», που θα επιτηρεί ο ΟΑΣΕ.
Καταγγελίες για εναέριες παραβιάσεις
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε χτες ότι υπέβαλε επίσημα διαμαρτυρία στη Ρωσία για τις «μαζικές, συστηματικές παραβιάσεις» του ουκρανικού εναέριου χώρου και απαίτησε να σταματήσουν αμέσως.
Σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ, τρία ελικόπτερα με τα διακριτικά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων παραβίασαν επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας στις 3 Ιούλη.
Ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας δήλωσε χτες ότι «η Ουκρανία προειδοποίησε ότι θα τα καταρρίψουμε αν παραβιάσουν τα σύνορα ξανά». Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως το Κίεβο πραγματοποιεί πτήσεις κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία, αλλά και τη Λευκορωσία, με στόχο να διαπιστωθεί πόσες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν σταθμεύσει στην περιοχή, αλλά και πόσο επικίνδυνος θα μπορούσε να είναι ο έλεγχος της ουκρανο-λευκορωσικής μεθορίου.
Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» Βαλέρι Μπολότοφ προχώρησε σε ανασχηματισμό της τοπικής «κυβέρνησης», ορίζοντας νέο πρωθυπουργό τον Μαράτ Μπασίροφ. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί.
Επιπλέον, η αναζωπύρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία δίνει νέες αφορμές για εξελίξεις σε όλη την περιοχή.
Προχτές, το Κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε αύξηση των πολεμικών δαπανών της χώρας σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. «Δεδομένης της περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης, η ασφάλεια έχει καταστεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία υποχρεώνουν όλα τα κράτη της Ευρώπης σε αναθεώρηση της αμυντικής τους στάσης», είπε στο Κοινοβούλιο της Ρίγας η πρωθυπουργός της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραούμα. Η Λετονία φέρεται να θεωρεί ότι οι εξελίξεις ιδιαίτερα στην Κριμαία δημιουργούν τετελεσμένα που δεν αποκλείεται να επιδράσουν και στην ίδια, με δεδομένο ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός φθάνει το 35% του συνόλου των κατοίκων της χώρας.
  • Χτες, σημειώθηκε έκρηξη σε γραφείο κατάταξης στρατευμένων στην Οδησσό, με αποτέλεσμα έναν τραυματισμό. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ