23 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ενταση των βομβαρδισμών και νέα επιστράτευση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενταση των βομβαρδισμών και νέα επιστράτευση
Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία συνεχίζουν να αξιοποιούν τη συντριβή του «Μπόινγκ 777», σαν έτοιμα από καιρό



Ειδικοί επιθεωρητές ερευνούν τα συντρίμμια του μοιραίου «Μπόινγκ 777»
Απόφαση για την τρίτη - από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης - επιστράτευση ενέκρινε χτες το ουκρανικό κοινοβούλιο, ανεβάζοντας ταυτόχρονα στα 60 χρόνια τη μέγιστη επιτρεπόμενη ηλικία για στρατιώτες, λοχίες και υπαξιωματικούς, ώστε να κλιμακώσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στις ανατολικές επαρχίες και να εδραιωθεί ένας συσχετισμός δύναμης ευνοϊκός για τα μονοπώλια που στηρίζει η μερίδα της ουκρανικής πλουτοκρατίας που σήμερα έχει «το πάνω χέρι». Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η διεθνής κοινή γνώμη (κατευθύνεται ώστε να) ασχολείται με τα διάφορα «σενάρια» και τις «αποκαλύψεις» περί «κατάρριψης» του «Μπόινγκ 777» που συνετρίβη ενώ πετούσε με 298 ανθρώπους πάνω από το Ντονέτσκ, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί κάτι.

Χτες, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο «έδωσε έμφαση σε περαιτέρω προσπάθειες που πρέπει να επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της Ρωσίας από το να υποστηρίζει τρομοκράτες», ενώ πρόσθεσε ότι επόμενο βήμα πρέπει να είναι μια έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς αυτή «μπορεί να εισηγηθεί νέα αποφασιστικά βήματα ενάντια σε αυτούς που στηρίζουν τρομοκράτες», σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.
Επιπλέον, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε με ανακοίνωσή του «όλες τις χώρες που πολίτες τους έπεσαν θύματα της καταστροφής, να εξετάσουν τη δυνατότητα να στείλουν αστυνομικούς, για να εξασφαλίσουν το απαραβίαστο του τόπου της συντριβής σε όλη την περίμετρό του και για να συμβάλουν στην έρευνα».
Αντίστοιχο κάλεσμα απηύθυνε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ (σ.σ. εννοώντας τις χώρες καταγωγής των επιβατών του «Μπόινγκ» στις οποίες συγκαταλέγεται και η Αυστραλία), «χωρίς να διευκρινίζει αν η Αυστραλία θα ετοιμαστεί να στείλει στρατό ή αστυνομία», όπως έσπευσε να σχολιάσει το «Ασοσιέιτεντ Πρες».
Ομόφωνο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ
Προχτές αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση που ετοίμασε η Αυστραλία και απαιτεί αυτοί που ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους «να λογοδοτήσουν» και «όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες να υπάρξει λογοδοσία». Το ΣΑ με τη συμφωνία και της Ρωσίας, τάχτηκε υπέρ της διεξαγωγής μιας «πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για το συμβάν συμφώνως προς τους διεθνείς κανόνες της πολιτικής αεροπορίας» και ταυτόχρονα «απαιτεί όλα τα κράτη και άλλοι παράγοντες να απόσχουν από πράξεις βίας εναντίον πολιτικών αεροσκαφών».
Στο μεταξύ, χτες τα ξημερώματα τοπική ώρα, τα μαύρα κουτιά του «Μπόινγκ» παραδόθηκαν από τους ηγέτες των ρωσόφωνων ανταρτών στη Μαλαισία, με το συνταγματάρχη Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, να τα παραλαμβάνει και να δηλώνει ότι είναι «σε καλή κατάσταση». Ακόμα, οι ρωσόφωνοι αντάρτες ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, για να διευκολυνθεί η σχετική έρευνα.
Αύξηση «αμυντικών δαπανών» ζητά ο Ομπάμα
Νέα παρέμβαση έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, που, μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Μπρόνισλαβ Κομορόφκσι, σε τηλεφωνική συνομιλία «συμφώνησαν για τη σημασία της αύξησης των αμυντικών δαπανών μεταξύ των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και για τη σημασία που έχει για τη συμμαχία η αξιόπιστη συμβολή στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η επαφή έγινε πριν από συνεδρίαση που είχαν χτες στη Βαρσοβία οι ηγέτες των εννέα κρατών - μελών του ΝΑΤΟ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Η παρέμβαση του Ομπάμα, όπως και η απόφαση του Κιέβου για νέα μερική επιστράτευση ήρθαν ενώ στη χτεσινή συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας Αντρίι Παρούμπιι ισχυρίστηκε ότι περισσότεροι από 40.000 Ρώσοι στρατιώτες και εκατοντάδες βαρέα όπλα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία στο βορρά, στην ανατολή, στο νότο και στην Κριμαία.
Πάντως, ενδεικτικό των αντιθέσεων που παραμένουν στο εσωτερικό και της ουκρανικής αστικής τάξης είναι ότι μετά τη χτεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, σημειώθηκε ένταση με βουλευτές του κόμματος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς που φέρονται να κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει κάτι για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.
Αμείωτοι βομβαρδισμοί
Ολα τα παραπάνω σημειώνονται, ενώ ο λαός της ανατολικής Ουκρανίας μετρά όλο και περισσότερα θύματα από την κλιμακούμενη στρατιωτική επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το ουκρανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για «500 πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους».
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, τα χωριά Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ, στο Λουγκάνσκ, βομβαρδίζονταν όλη την προχτεσινή νύχτα, ενώ στην επίθεση συμμετείχαν και τεθωρακισμένα οχήματα. Στις φλόγες τυλίχτηκαν μεταξύ άλλων ένα εργοστάσιο οπτάνθρακα και ένα χημικό εργοστάσιο. Η υπηρεσία Τύπου του δημοτικού συμβουλίου του Λουγκάνσκ ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 5 άμαχοι και τραυματίστηκαν 16.
Πάντως, η αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ δήλωσε πως «οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν ότι κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν το ανατολικό τμήμα της πόλης Λουγκάνσκ στις 18-20 Ιούλη» στη διάρκεια επίθεσης που σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Αντίστοιχα, το Κίεβο είχε αρνηθεί ότι ο στρατός ευθύνεται για εκρήξεις που σημειώθηκαν προχτές στο κέντρο του Ντονέτσκ, αναφέροντας ότι «αν γίνονται μάχες στην πόλη, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει εκεί μια μικρή ομάδα που έχει αυτο-οργανωθεί και πολεμάει με τους τρομοκράτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ