31 Ιουλ 2014

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν εκ νέου σχολείο του ΟΗΕ

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν εκ νέου σχολείο του ΟΗΕ
Στους 1.330 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στους 7.200 οι τραυματίες



Η φρίκη στη μαρτυρική Γάζα δε λέει να σταματήσει
Associated Press
ΓΑΖΑ.-- Το μακελειό που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός από αέρα, στεριά και θάλασσα στον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας γνωρίζει κάθε μέρα και νέο «ρεκόρ» φρικαλεοτήτων. Χτες το πρωί χτυπήθηκε και άλλο σχολείο - καταφύγιο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα. Σύμφωνα με υπηρεσίες της περιοχής, σε αυτή την επίθεση σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά και βρέφη, ενώ 50 τουλάχιστον είναι οι τραυματίες. Αρματα μάχης, που είχαν εδώ και μέρες ενημερωθεί για τις συντεταγμένες από υπαλλήλους της υπηρεσίας του ΟΗΕ, χτύπησαν δύο αίθουσες του σχολείου.
Χτες επίσης τις μεσημεριανές ώρες υποτίθεται ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε 4ωρη κατάπαυση του πυρός, μόνο που αυτή ακριβώς την ώρα τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 7 σε αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού κοντά στη Χαν Γιούνις, στη Νοτιοανατολική Γάζα και άλλοι 17 ακόμη και 150 τραυματίες σε βομβαρδισμό της αγοράς της Σετζάγια, μιας συνοικίας στην Ανατολική Γάζα. Το τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης «Χαμάς» μετέδωσε εικόνες από την αγορά στις οποίες αποτυπώνεται η φρίκη, με χτυπημένους και διαμελισμένους ανθρώπους. Την ίδια ώρα χωρίς ηλεκτρικό και νερό είναι πλέον εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα μετά τον προχτεσινό βομβαρδισμό του σταθμού παραγωγής ρεύματος.
Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων έφτανε ως χτες, 23η μέρα από την έναρξη της επιδρομής, σε 1.330 και των τραυματιών σε περίπου 7.200, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Επίσης αποτροπιασμό σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο στον κόσμο προκαλεί το βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο ακροδεξιά οργάνωση του Ισραήλ, όπου εμφανίζονται οπαδοί του να πανηγυρίζουν ότι «τώρα δεν θα υπάρχουν σχολεία στη Γάζα γιατί δε θα υπάρχουν παιδιά».
Πάντως και ο επίσημος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) και αφορούσε τα στοιχεία ως την Τρίτη ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 1.118, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 827 είναι πολίτες και ανάμεσά τους 243 παιδιά. Από τους συνολικά 6.233 τραυματίες για την ίδια περίοδο, 1.949 είναι παιδιά. Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που μάλλον υπολείπονται της πραγματικότητας, περίπου 240.000 Παλαιστίνιοι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών. Περισσότεροι από 200.000 βρίσκονται σε 85 καταφύγια που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ και οι υπόλοιποι σε σπίτια φίλων ή μελών της οικογένειάς τους.
Υποκριτική καταδίκη
Και το χτεσινό μακελειό στο σχολείο ανάγκασε τον ΟΗΕ να εκδώσει ανακοίνωση καταδίκης της στάσης του Ισραήλ, ωστόσο, στη γνωστή λογική των ίσων αποστάσεων, κάλεσε και τις παλαιστινιακές οργανώσεις να σέβονται την ιδιοκτησία του Οργανισμού. Μάλιστα, κατηγόρησε τη «Χαμάς» ότι έκρυβε όπλα σε τέτοια σχολεία.
Και ο Λευκός Οίκος υποτίθεται καταδίκασε το βομβαρδισμό του σχολείου. Ωστόσο, η Μπερναντέτ Μίχαν, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, κατήγγειλε και «εκείνους που κρύβουν όπλα μέσα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ», τονίζοντας ότι «η ενέργεια αυτή αντίκειται στην ουδετερότητα των Ηνωμένων Εθνών».
  • Επίσης χτες άλλες τρεις χώρες, οι Χιλή, Ελ Σαλβαδόρ και Περού, ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους, εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης. Η Βραζιλία και ο Ισημερινός είχαν ανακαλέσει επίσης την προηγούμενη βδομάδα τους πρεσβευτές τους
  • .Ποντάρει στη «στρατηγική συμμαχία» και με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις

    Από την υπογραφή συμφωνίας ενεργειακής - οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
    Στρατηγική συμμαχία με Ελλάδα και Κύπρο θέλει να προωθήσει το κράτος του Ισραήλ, θέση που καταγράφεται στο νέο αμυντικό δόγμα του, ψήγματα του οποίου είδαν το φως της δημοσιότητας ενόσω εντείνεται η σφαγή στη Γάζα. Τα σχέδια σχετίζονται άμεσα με την ανάγκη προάσπισης μονοπωλιακών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, υδρογονάνθρακες, αγωγούς και άλλες υποδομές της Ενέργειας. Ζητήματα που καίνε και την ελληνική αστική τάξη, η οποία επίσης προωθεί τη στενή στρατιωτική συνεργασία με ό,τι κινδύνους αυτή συνεπάγεται για τους λαούς της περιοχής.
    Από πλευράς των Ισραηλινών υποστηρίζεται, χαρακτηριστικά, ότι το νέο αμυντικό δόγμα του Ισραήλ κρίνεται αναγκαίο γιατί τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν άρδην τα τελευταία 60 χρόνια. Σημειώνεται πως «οι απειλές και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από τις περιφερειακές αναταράξεις, η κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και η περίπλοκη πραγματικότητα, που προέκυψε μετά τα γεγονότα της Αραβικής Ανοιξης επιβάλλουν στο Ισραήλ να επιχειρήσει και να αναζητήσει νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή και εκτός αυτής, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Αφρική».
    Προστίθεται πως πέραν της ικανότητας του Ισραήλ να αμύνεται επί του εδάφους και να προστατεύει το κράτος του, χρειάζεται σήμερα και ένα πρόσθετο ισχυρό στοιχείο, που είναι η ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων, οι περιφερειακές συμμαχίες.
    Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφονται τρεις στρατηγικοί τομείς στους οποίους μπορεί το Ισραήλ να αναζητήσει συμμάχους: «Στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα, Κύπρος και άλλες βαλκανικές χώρες. Στη Μέση Ανατολή, Σαουδική Αραβία και κάποιες χώρες του Κόλπου. Τέλος, στην Ανατολική Αφρική, Αιθιοπία, Κένυα, Νότιο Σουδάν και Ουγκάντα (οι χριστιανικές ανατολικοαφρικανικές χώρες, που απειλούνται από τους φανατικούς ισλαμιστές)».
    Για τη σημασία που δίνει το Ισραήλ στην ανάπτυξη σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο, καταγράφεται σε άλλο σημείο μελέτης που αναφέρεται στο νέο αμυντικό δόγμα της χώρας: «Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί τη σανίδα σωτηρίας που συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη και την Αμερική».
    Αλλωστε, στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών που διαμορφώνονται τελευταία, και οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Κύπρου καλοβλέπουν και προωθούν μια τέτοια συμμαχία με το κράτος του Ισραήλ για προώθηση μονοπωλιακών τους συμφερόντων, βελτίωση της θέσης τους στον ανταγωνισμό τους με την τουρκική αστική τάξη, γενικότερη αναβάθμισή τους στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να διασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την ιμπεριαλιστική λεία. Διόλου τυχαία το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των τριών χωρών, οι μετασταθμεύσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών για ασκήσεις στο Ισραήλ, κοινά ναυτικά γυμνάσια κ.λπ.
    Στο νέο αμυντικό δόγμα του Ισραήλ σχετικά με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου σημειώνεται ότι επιβάλλεται «μία αναθεώρηση της θαλάσσιας περιοχής σε συνάρτηση με την άμυνα του Ισραήλ». Υπογραμμίζεται πως η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ και ο καθορισμός ΑΟΖ επιβάλλουν την προστασία αυτών των στρατηγικών αποθεμάτων. Στο σημείο αυτό προστίθεται και η σημασία που αποδίδεται στην Ερυθρά Θάλασσα ως εμπορικού διαδρόμου προς τις ασιατικές υπερδυνάμεις της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας
  • Να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων
    Με πρωτοβουλία του ΕΚ Λάρισας, 25 συνδικαλιστικές οργανώσεις υπογράφουν κοινό ψήφισμα
    Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, 25 Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα απ' όλη τη χώρα υπογράφουν ψήφισμα, με το οποίο εκφράζουν την οργή και την καταδίκη τους για τις εγκληματικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Το ψήφισμα απευθύνεται στην πρεσβεία του Ισραήλ και κοινοποιήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αναφέρει συγκεκριμένα:
    «Τα ΔΣ των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, απ' όλη την Ελλάδα, που υπογράφουμε το παρακάτω ψήφισμα, εκφράζουμε την έντονη οργή και καταδίκη μας στις εγκληματικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού με εντολή της κυβέρνησής του, εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, που έχουν προκαλέσει τη δολοφονία εκατοντάδων και τον τραυματισμό χιλιάδων άμαχων Παλαιστινίων.
    Καταγγέλλουμε, επίσης, την ολόπλευρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ προς την κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες, γιατί εξισώνουν τους θύτες με τα θύματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μάλιστα, με τα απαράδεκτα ψηφίσματά του, πρωτοστατεί στην αθώωση των ισραηλινών εγκλημάτων, βάζει στη θέση του κατηγορούμενου τον Παλαιστινιακό λαό και το δίκαιο αγώνα του.
    Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών αναβαθμίζουν συστηματικά τις πολιτικές, οικονομικές - εμπορικές και στρατιωτικές τους σχέσεις με το Ισραήλ και διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, όπως αυτές από κοινού με την Ελλάδα.
    Τα ΔΣ των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών απ' όλη την Ελλάδα, που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και απαιτούμε:
    • Να σταματήσουν τώρα όλες οι χερσαίες και αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.
    • Να ακυρωθούν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με το Ισραήλ. Να ανασταλούν άμεσα όλες οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες ΕΕ - Ισραήλ.
    • Να τερματισθεί η ισραηλινή κατοχή και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο, βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Να αναγνωρισθεί το παλαιστινιακό κράτος ως μέλος του ΟΗΕ.
    • Να γκρεμισθεί το απαράδεκτο τείχος που χωρίζει την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.
    • Την άμεση άρση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών.
    • Τον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και την αποχώρηση των εποίκων.
    • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στο Ισραήλ και το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους».
    Το ψήφισμα υπογράφουν τα Διοικητικά Συμβούλια:
    Των Εργατικών Κέντρων Λάρισας, Καρδίτσας, Νάουσας, Λέσβου, Σάμου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Αργολίδας, Αμαλιάδας, Λαυρίου, Αγρινίου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Λευκάδας, Ζακύνθου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πειραιά.
    Των Ομοσπονδιών Τύπου και Χάρτου, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Φαρμάκου, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΜ, Εμφιαλωμένων Ποτών, Βιομηχανικών Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων.
    .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ