31 Ιουλ 2014

Οι φονιαδες των λαων ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΕΕ-ΟΗΕ επι τω εργω

Ακατάπαυστη η σφαγη των Παλαιστινίων - ΟΗΕ: Σταματήστε να σκοτώνετε παιδιά (Photos)


Τουλάχιστον 108 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλα 20 πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 1.359 στις 23 ημέρες που διαρκεί η σύγκρουση, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 7.600, σύμφωνα με πηγές των τοπικών υπηρεσιών παροχής άμεσης βοήθειας. 
Από την πλευρά του Ισραήλ, σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες, ενω από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 56 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊλανδός. 
Στην αγορά της Σετζάγια, στα προάστια της πόλης της Γάζας, σκοτώθηκαν 17 Παλαιστίνιοι ενώ άλλοι 200 τραυματίστηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό. Την ίδια ώρα, 7 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κοντά στο Χαν Γιούνες, στα νότια. Σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής υπηρεσίας άμεσης βοήθειας, οι επιθέσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της τετράωρης "ανθρωπιστικής εκεχειρίας" που είχε κηρύξει ο ισραηλινός στρατός. Το Ισραήλ πάντως είχε προειδοποιήσει ότι η εκεχειρία δεν επρόκειτο να ισχύσει στις ζώνες όπου οι στρατιώτες του είχαν ήδη ξεκινήσει να διεξάγουν επιχειρήσεις...
 
Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλοι 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε από άρμα μάχης ένα σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ενώ στο Χαν Γιούνες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι επτά ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η υπηρεσία συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), τα τρία τέταρτα των θυμάτων από την πλευρά των Παλαιστινίων είναι άμαχοι και από αυτούς οι 250 ήταν παιδιά. Σχεδόν 240.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και οι 200.000 φιλοξενούνται στα 85 καταφύγια που λειτουργεί ο ΟΗΕ στην περιοχή, ενώ οι υπόλοιποι διαμένουν σε σπίτια συγγενών και φίλων. 
Μπαν Κι Μούν: "Εξωφρενικό και αδικαιολόγητο να βομβαρδίζεις παιδιά..."
"Φτάνει πια", διακήρυξαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη, μετά τη νέα πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα όπου φιλοξενούνταν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, θέτοντας το ερώτημα πού να πάνε οι άμαχοι όταν τους προειδοποιούν να φύγουν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον τόνισε ότι δεν έχει απομείνει κανένα ασφαλές μέρος για το 1,8 εκατομμύριο κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, από τις οποίες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.200 Παλαιστίνιοι. 
"Είναι μια στιγμή που πραγματικά λες ‘φτάνει πια’ και πρέπει να ψάξεις να βρεις τις σωστές λέξεις για να πείσεις αυτούς που έχουν την εξουσία να το σταματήσουν", είπε ο Ελίασον μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη. 
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προειδοποιεί τους κατοίκους για τις επικείμενες επιθέσεις τηλεφωνώντας σε σπίτια, στέλνοντας μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, με φυλλάδια ή ακόμη και με ψεύτικους πυραύλους που πέφτουν στις στέγες των σπιτιών. Όμως ο Ελίασον διερωτήθηκε: "Πού να πάνε; Έχουν απομείνει ελάχιστα μέρη για να πάνε στη Γάζα". 
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από τη χθεσινή επίθεση στο σχολείο του ΟΗΕ στον μεγαλύτερο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό. Νωρίτερα, από την Κόστα Ρίκα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε την επίθεση αυτή χαρακτηρίζοντάς την "εξωφρενική και αδικαιολόγητη". "Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναίσχυντο από το να επιτίθεσαι σε παιδιά που κοιμούνται" τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η ακριβής τοποθεσία του σχολείου είχε ανακοινωθεί στις ισραηλινές αρχές 17 φορές. Η πιο πρόσφατη ήταν το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες πριν από τον βομβαρδισμό του. 
Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΟΗΕ Τζον Γκινγκ είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν το πέμπτο σχολείο του Οργανισμού που φιλοξενεί αμάχους το οποίο βομβαρδίστηκε. "Οι τοποθεσίες αυτές δεν είναι ασφαλείς. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια. Τους λένε να φύγουν από κάποιες περιοχές, όμως πού να πάνε;" διερωτήθηκε. "Σε μια άλλη περιοχή του κόσμου εάν ήταν σε εξέλιξη συγκρούσεις θα είχαν (οι πολίτες) τουλάχιστον την επιλογή να διασχίσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Αυτοί (οι Παλαιστίνιοι) δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα", κατέληξε. 

Την επίθεση στο σχολείο καταδίκασε απόψε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι συμφωνεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, που χαρακτήρισε το γεγονός αυτό "αδικαιολόγητο". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ