13 Αυγ 2014

ΗΠΑ «Καζάνι που βράζει» το Μιζούρι μετά τη νέα δολοφονία 18χρονου Αφροαμερικανού

ΗΠΑ
«Καζάνι που βράζει» το Μιζούρι μετά τη νέα δολοφονία 18χρονου Αφροαμερικανού
Αυτόπτες μάρτυρες ανατρέπουν την αρχική κατάθεση του αστυνομικού, «φωτογραφίζοντας» την εν ψυχρώ εκτέλεση του άοπλου νεαρού...

Από τις διαμαρτυρίες το βράδυ της Δευτέρας για τη δολοφονία του 18χρονου
Associated Press
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέα στοιχεία, που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας για τις συνθήκες δολοφονίας του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, το περασμένο Σάββατο, από αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι των ΗΠΑ, ήρθαν χτες στο προσκήνιο της δημοσιότητας, μετά τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων σε διεθνή και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Τουλάχιστον δύο άτομα (αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας) είπαν πως ο 18χρονος νεαρός δεν βρισκόταν μέσα στο περιπολικό, όπως είχε ισχυριστεί αρχικά ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε, αλλά στο δρόμο, με τα χέρια ψηλά στον αέρα δείχνοντας πως ήταν άοπλος.
Ο Ντόριαν Τζόνσον, φίλος του θύματος, που περπατούσε μαζί του την ώρα της δολοφονίας, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό «KMOV» πως ο ίδιος και ο Μπράουν περπατούσαν όταν ένας αστυνομικός τούς σταμάτησε, ζητώντας τους να ανέβουν στο πεζοδρόμιο για έλεγχο. Ο νεαρός Μπράουν φέρεται πως διαμαρτυρήθηκε, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά στον αέρα για να δείξει πως ήταν άοπλος. Παρ' όλα αυτά, ο αστυνομικός έβγαλε το όπλο του και τον πυροβόλησε αρκετές φορές στο στήθος, με σαφή πρόθεση να τον σκοτώσει. Σύμφωνα με το νεαρό Τζόνσον, όταν ο Μπράουν έπεσε στο έδαφος τραυματισμένος, ο αστυνομικός συνέχισε να πυροβολεί ώσπου τον σκότωσε...
Εκπρόσωποι της αστυνομίας του προαστίου Φέργκιουσον (όπου το 70% των κατοίκων είναι Αφροαμερικανοί και δίνουν μάχη επιβίωσης απέναντι στη φτώχεια και τις βαθιές ταξικές και φυλετικές ανισότητες) αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τη φυλετική ταυτότητα του αστυνομικού που εκτέλεσε το 18χρονο νεαρό. Ωστόσο, αυτή αποκαλύφθηκε από μία δεύτερη αυτόπτη μάρτυρα, την Πιάτζετ Κρίνσο, που είπε στο «ABC» πως επρόκειτο «για ένα λευκό αστυνομικό» που πυροβόλησε αρκετές φορές το νεαρό Μπράουν στο πρόσωπο και στο στήθος, «μολονότι είχε τα χέρια σηκωμένα ψηλά...».
Οι μαρτυρίες αυτές αντικρούουν τις αρχικές ανακοινώσεις της αστυνομίας πως ο δράστης της δολοφονίας του νεαρού «αναγκάστηκε» να κάνει χρήση πυρός, γιατί τάχα ο 18χρονος προσπάθησε να του πάρει το όπλο μέσα στο περιπολικό...
Η νέα εκτέλεση νεαρού Αφροαμερικανού θυμίζει έντονα τη δολοφονία του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν το 2012 από το λευκό εθελοντή φύλακα περιφρούρησης γειτονιάς Τζορτζ Ζίμερμαν, στη Φλόριντα και οποίος αθωώθηκε τον Ιούλη του 2013 μετά από δίκη - παρωδία, με αποτέλεσμα μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε πάνω από 100 πόλεις των ΗΠΑ.
Γι' αυτό και η επανάληψη της τραγικής δολοφονίας ενός ακόμη νέου, άοπλου, Αφροαμερικανού προκάλεσε, αργά προχτές βράδυ, για δεύτερο 24ωρο, νέες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στο προάστιο Φέργκιουσον του Μιζούρι, έξω από ένα κτίριο που είχε πιάσει φωτιά στη διάρκεια των ταραχών το βράδυ της Κυριακής. Πολλοί από τους διαδηλωτές είχαν ψηλά τα χέρια στον αέρα, όπως ο αδικοχαμένος Μπράουν. Ωστόσο, η διαδήλωση διαλύθηκε λίγο μετά την έναρξή της από την τοπική αστυνομία, που, προσπαθώντας να αποτρέψει το ενδεχόμενο λεηλασιών σε καταστήματα (όπως είχε γίνει την Κυριακή), φλόμωσε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα, προκαλώντας δύσπνοια, φλόγωση και έντονη δυσφορία σε δεκάδες άτομα.
Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες, ενώ ανεξακρίβωτος αριθμός διαδηλωτών συνελήφθησαν.
Οχήματα της πυροσβεστικής, ασθενοφόρα και αστυνομικές ενισχύσεις συγκεντρώθηκαν στην περιοχή όπου επικράτησαν, για λίγη ώρα, σκηνές χάους.
Στο μεταξύ, η οικογένεια Μπράουν προσέλαβε τον Μπέντζαμιν Κραμπ, το δικηγόρο που είχε εκπροσωπήσει την οικογένεια του Τρέιβον Μάρτιν, που έσπευσε να ζητήσει βοήθεια από όλους όσοι διαθέτουν στοιχεία για τη δολοφονία του 18χρονου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ