2 Αυγ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Χωρίς νερό και ρεύμα ολόκληρες συνοικίες

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χωρίς νερό και ρεύμα ολόκληρες συνοικίες
Οι βόμβες καταστρέφουν κρίσιμες υποδομές, δυσκολεύοντας τη ζωή για όσους δεν έχουν γίνει ακόμα πρόσφυγες



Οι βόμβες καταστρέφουν γέφυρες, αγωγούς αερίου, δίκτυα υδροδότησης αλλά και εργοστάσια
ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--
Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και εννιά τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους και ένα παιδί) το τελευταίο 24ωρο μόνο στο Λουγκάνσκ, καθώς ο αριθμός των θυμάτων, που αφήνει πίσω της η «αντι-τρομοκρατική επιχείρηση» που κλιμακώνει το Κίεβο στην Ανατολική Ουκρανία, αυξάνεται καθημερινά, ενώ οι μεγάλες καταστροφές στις υποδομές βυθίζουν στην απόγνωση όσους δεν έχουν πάρει ακόμα το δρόμο της προσφυγιάς.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της πόλης, πάνω από 4.000 οικογένειες έχουν μείνει χωρίς αέριο, τηλεφωνικές γραμμές και κινητά δε δουλεύουν. Το δίκτυο παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, αφήνοντας χωρίς νερό και ρεύμα όσους έχουν απομείνει στην πόλη, όπου οι θερμοκρασίες αυτές τις μέρες φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Τα νοσοκομεία δουλεύουν με γεννήτριες αλλά τα καύσιμα κοντεύουν να τελειώσουν. «Η πόλη βρίσκεται στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», σύμφωνα με τις αρχές.
Στο Ντονέτσκ οι βομβαρδισμοί, που συνεχίστηκαν και χτες το πρωί, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου, βόμβες έπεσαν κοντά σε λεωφορείο, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στο ορυχείο Αμπακούμοβα.
Χτες, η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι μέχρι 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που δέχτηκαν χτες τα ουκρανικά στρατεύματα από άρματα μάχης κοντά στην πόλη Σακχτάρσκι, στην περιοχή όπου στις 17 Ιούλη συνετρίβη το «Μπόϊνγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών».
Στην περιοχή έφτασαν τελικά χτες και οι, πάνω από 60, διεθνείς εμπειρογνώμονες που θα διεξάγουν έρευνες για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, που παρέσυρε στο θάνατο σχεδόν 300 άτομα, ανάμεσά τους 90 παιδιά, δίνοντας νέες διαστάσεις στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που μαίνεται με επίκεντρο την Ουκρανία.
Χτες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που -όπως ισχυρίζεται- αποδεικνύουν ότι οι δορυφορικές εικόνες που έδωσαν οι ουκρανικές αρχές ασφαλείας στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες, κάνοντας λόγο για πυρά που εκτοξεύτηκαν από ρωσικά εδάφη προς την Ουκρανία, δεν τραβήχτηκαν από ουκρανικούς δορυφόρους αλλά από έναν αμερικανικό και επιπλέον είναι αλλοιωμένες. Η Μόσχα προσπάθησε (και) έτσι να υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες που δέχεται από Κίεβο και Ουάσινγκτον δεν ευσταθούν.
Οι κατηγορίες για τη ρίψη πυρών (από ρωσικά εδάφη προς ουκρανικά αλλά και αντίστροφα) δίνουν και παίρνουν, όπως και οι κατηγορίες για την «κατάρριψη» του «Μπόϊνγκ». Πολλές φορές οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αλλά και αντικρουόμενες, ενώ είναι σίγουρο ότι τα επικοινωνιακά επιτελεία κάθε πλευράς εξυπηρετούν αντίστοιχα συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους ηγέτες των ρωσόφωνων που ισχυριζόταν στο αμερικανικό «Ρόιτερς» ότι οι ρωσόφωνοι διαθέτουν πυραυλικό σύστημα «Μπουκ», αναίρεσε τις δηλώσεις του με συνέντευξή του, αυτήν τη φορά στο βρετανικό «BBC» και το ρωσικό «Russia Today».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ