2 Αυγ 2014

Συνεχίζεται η γενοκτονία με ή χωρίς εκεχειρία

Συνεχίζεται η γενοκτονία με ή χωρίς εκεχειρία



Ισοπεδωμένες γειτονιές στη βόρεια Γάζα
Associated Press
ΓΑΖΑ.--
Μόλις μιάμιση ώρα κράτησε χτες η συμφωνηθείσα «ανθρωπιστική εκεχειρία» ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές οργανώσεις, που προβλεπόταν να διαρκέσει 72 ώρες και άρχισε στις 8.00 το πρωί της Παρασκευής. Ταυτόχρονα, οι διαβουλεύσεις που είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνονταν στο Κάιρο ανάμεσα στις δύο πλευρές, για να εξετασθεί η πιθανότητα συμφωνίας για μια πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αναβλήθηκαν.
Το σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Ράφα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους είτε για να πάνε στα γκρεμισμένα σπίτια τους είτε να ψάξουν για επιζώντες από προηγούμενους βομβαρδισμούς είτε να αναζητήσουν λίγα τρόφιμα. Ετσι, σαν την παγίδα που στήνει ο κυνηγός στο ανυποψίαστο θύμα του, τα θύματα του χτεσινού μακελειού βρέθηκαν εντελώς ανυπεράσπιστα. Αποτέλεσμα είναι να έχει ανέβει ο αριθμός των νεκρών σε πάνω από 1.450 και των τραυματιών πάνω από 8.500. Πριν το νέο αιματοκύλισμα (τουλάχιστον 50 νεκροί και 200 τραυματίες) στην πολύπαθη λωρίδα γης, όπου βρίσκονται πολιορκημένοι 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, το Ισραήλ είχε κατηγορήσει τη «Χαμάς» ότι παραβίασε την εκεχειρία επιτιθέμενη σε στρατιώτες του που κατέστρεφαν τούνελ στη Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Την κατηγορία έσπευσε αμέσως να υιοθετήσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Χτυπημένα παιδιά εν μέσω υποτίθεται εκεχειρίας σε νοσοκομείο στη Ράφα
Associated Press
Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δεν αρνήθηκε το επεισόδιο που είχε 2 νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες και 1 αιχμάλωτο, όπως και αρκετούς μαχητές της παλαιστινιακής αντίστασης, αλλά σημείωσε ότι αυτό συνέβη πολύ πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.
Ο Φάουζι Μπάρχουμ. επίσης εκπρόσωπος της οργάνωσης, σημείωσε ότι «είναι οι δυνάμεις κατοχής αυτές που παραβίασαν την εκεχειρία και η παλαιστινιακή αντίσταση έδρασε στο όνομα του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα για να σταματήσει τη σφαγή του λαού μας».
Δολοφονίες και στη Δυτική Οχθη
Ταυτόχρονα με το μακελειό που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, και στη Δυτική Οχθη, όπου είναι συνεχείς οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, συνεχίζει την καταστολή. Χτες, στην Τουλκαρέμ, κοντά στη Ναμπλούς, στη βόρεια Δυτική Οχθη, από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ σκοτώθηκε ο 22χρονος Τάμερ Σμουρ, ενώ, σύμφωνα με τον παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό, 39 νεαροί τραυματίστηκαν από πραγματικές ή πλαστικές σφαίρες σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Οχθης μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Στη Χεβρώνα 5.000 Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα» και ζητώντας «ένα διεθνές ποινικό δικαστήριο να δικάσει το Ισραήλ».
Το μακελειό στην Παλαιστίνη πάντως έσπευσαν να εκμεταλλευτούν και ηγέτες χωρών της περιοχής που επιχειρούν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου, κατηγόρησε για άλλη μια φορά το Ισραήλ ότι αυτό που κάνει είναι φασισμός και συγκρίνεται με τα εγκλήματα των ναζί. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, της πετρελαιομοναρχίας που στηρίζει τους ενόπλους κατά της συριακής κυβέρνησης, κατήγγειλε τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας μπροστά στα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ