18 Αυγ 2014

Αποφάσεις για νέα σχέδια πολεμικής ετοιμότητας και δράσης

Αποφάσεις για νέα σχέδια πολεμικής ετοιμότητας και δράσης

Το λογότυπο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία
Στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία της Βρετανίας, η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία ετοιμάζεται να επισημοποιήσει τα νέα της σχέδια για ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία και πολεμική δράση σε όλο τον πλανήτη, προς προάσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων. Σχέδια τα οποία έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μια αντιπαράθεση όλο και λιγότερο «ελεγχόμενη», ενόσω μάλιστα οξύνεται η κόντρα με τη Ρωσία για τη διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες κι ενώ υποβόσκει πάντα η ένταση με την Κίνα.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης της Συνόδου, «το Σεπτέμβριο, η Ουαλία θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων ηγετών που έγινε ποτέ στη Βρετανία (...) Ο Πρόεδρος Ομπάμα, η καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Ολάντ αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εργασίες μαζί με τους ηγέτες και υπουργούς από περίπου 60 άλλες χώρες. Η Σύνοδος Κορυφής έρχεται ενόσω το ΝΑΤΟ αποσύρεται από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αποστολή του στο Αφγανιστάν και ενάντια σε ένα σκηνικό αστάθειας στην Ουκρανία. Είναι μια ευκαιρία για να διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι στην πρώτη γραμμή της οικοδόμησης σταθερότητας σε έναν απρόβλεπτο κόσμο».
Από πλευράς αξιωματούχων του ΝΑΤΟ διαμηνύεται ότι η Σύνοδος της Ουαλίας θα «χτίσει» πάνω στα αποτελέσματα των «επιτυχημένων» Συνόδων της Λισαβόνας το 2010 και του Σικάγου το 2012.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ήδη από τις 15 Νοέμβρη 2013 έλεγε για τη Σύνοδο της Ουαλίας ότι «θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για το ΝΑΤΟ (...) Θα λάβει περαιτέρω μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της Συμμαχίας μας, έτσι ώστε να παραμένει ισχυρή, ευέλικτη και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση για την ασφάλεια. Και θα επιβεβαιώσουμε το δεσμό μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, που είναι η πηγή της δύναμής μας, της ασφάλειάς μας και της επιτυχίας μας».
Προώθηση Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων
Ο ίδιος μιλώντας, αρχές Ιούνη, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δεν απέκλεισε στη Σύνοδο της Ουαλίας να παρθεί απόφαση για μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και σημείωσε ότι ήδη εξετάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ, με επικαιροποίηση αμυντικών σχεδίων, ανάπτυξη νέων σχεδίων άμυνας, ενισχυμένες ασκήσεις και ανάπτυξη δυνάμεων.
Αλλωστε, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας καλωσορίστηκε η απόφαση Δανίας, Γερμανίας και Πολωνίας να εργαστούν για την αύξηση της ετοιμότητας του Πολυεθνικού Σώματος Βορειο-ανατολής (Multinational Corps Northeast - HQ MNC NE) που εδρεύει στην πόλη Szczecin της Πολωνίας. Ιδρύθηκε το 1999 και πρόκειται για ένα ΝΑΤΟικό επιτελείο αντίστοιχο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι επισήμως πιστοποιημένο ως «NATO Rapid Deployable Corps - GR» (NRDC - GR ), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οπως διαμηνύει άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, το Γ΄ Σώμα Στρατού είναι το μοναδικό από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟική υπόσταση», είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο ν' αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου». Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο τμήματα από το Σώμα του Szczecin (όπου υπολογίζεται ότι συμμετέχουν με δυνάμεις 13 χώρες) το 2007, το 2012, αλλά και το Γενάρη 2014 αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν.
Σημειωτέον, από ελληνικής πλευράς, ο μετέχων στη Σύνοδο, υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του με το πέρας των εργασιών, έδωσε ένα περίγραμμα του τι συζήτησαν και αποφάσισαν: «Η Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με το ζήτημα της ενίσχυσης πρώτα απ' όλα της συνοχής της Συμμαχίας και τη δέσμευσή της για αποτροπή και συλλογική άμυνα απέναντι σε κάθε απειλή (...) Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου, που θα γίνει στην Ουαλία, μια πολύ σημαντική συνάντηση, συζητήσαμε την προώθηση της πρωτοβουλίας Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων, όπως ονομάζεται. Υιοθετήσαμε μία σειρά από προτάσεις για την εξασφάλιση διαλειτουργικών δυνατοτήτων σε κοινή εκπαίδευση, χρήση τεχνολογίας και βέβαια στη διοργάνωση κοινών ασκήσεων. Συζητήσαμε, επίσης, την υιοθέτηση σημαντικών κειμένων ως προς την Πρωτοβουλία Εθνος - Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, που είναι ιδιαίτερης σημασίας και για εμάς, την ενίσχυση Πολιτικής Κυβερνοάμυνας, καθώς και την πορεία αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας».
Ειδικά σε ό,τι αφορά την «αναδιάρθρωση» του ΝΑΤΟ, την «επιχειρησιακή ετοιμότητά» του και τη χρήση «διασυνδεδεμένων δυνάμεων», ειδικό ρόλο διαδραματίζει η «Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού» (Allied Command Transformation) με έδρα στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, ενώ ακριβώς με αυτά τα αντικείμενα προγραμματίζεται για το 2015 από τη λυκοσυμμαχία η άσκηση μεγάλης κλίμακας «Trident Juncture 2015».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στις συνεκπαιδεύσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αυξημένη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τέτοιες κοινές ασκήσεις, αλλά και από τα λεγόμενα του ίδιου του Α. Φ. Ράσμουσεν: «Η "Πρωτοβουλία Συνδεδεμένες Δυνάμεις" είναι άλλο ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου μας για το ΝΑΤΟ του 2020. Εκπαιδευόμενοι πιο συχνά μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε βασικά στοιχεία των δυνάμεών μας. Ειδικά της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Και των Ειδικών Δυνάμεών μας».
Πολιτική Ανοικτών Θυρών
Από ΝΑΤΟικές πηγές διαμηνύονται και τα ακόλουθα σχετικά με την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής: Πέρα από τις αντιπροσωπείες των 28 κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας είναι ακόμα «υπό συζήτηση» το ποιοι άλλοι «εταίροι» θα προσκληθούν στη Σύνοδο. Παρ' όλη την όξυνση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές παραμένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο αν θα προσκληθεί η Ρωσία. «Το πρόγραμμα συζητείται από τους μόνιμους αντιπροσώπους στις Βρυξέλλες και αποφασίζεται από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο», απαντούν σχετικά.
Στο δε ερώτημα αν θα παρθούν αποφάσεις για διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας και με άλλες χώρες, παραπέμπουν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι «πήραν σημαντικές αποφάσεις στη συνάντησή τους στις 24 - 25 Ιούνη, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτικής Ανοικτών Θυρών».
Θυμίζουμε ότι στη Σύνοδο αυτή οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της λυκοσυμμαχίας επεξεργάστηκαν τις διαδικασίες επέκτασης του ΝΑΤΟ σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία. Παράλληλα, προϊδέασαν για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή με πρόσχημα την αστάθεια στην περιοχή, που ακουμπά και την Τουρκία.
Οπως δήλωνε χαρακτηριστικά στη Σύνοδο αυτή ο Α. Φ. Ράσμουσεν, εστίασαν στην Πολιτική Ανοικτών Θυρών του ΝΑΤΟ και την πρόοδο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου, που φιλοδοξούν να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ. Διεμήνυε εξάλλου ότι «καμία τρίτη χώρα δεν έχει δυνατότητα άσκησης βέτο έναντι της διαδικασίας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ».
Εξηγούσε ακόμα ότι υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία για ένα «πακέτο βοήθειας» προς τη Γεωργία, ώστε να προσεγγίσει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι με το Μαυροβούνιο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και θα κριθεί στα τέλη του 2015 αν θα κληθεί στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας.
Ειδικά για την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, ο Α. Φ. Ράσμουσεν τόνιζε ότι «λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας. Οταν αντιμετωπίζουμε παλιές και νέες απειλές, από την Ανατολική Ευρώπη ως τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε την ετοιμότητά μας και να επανεπενδύουμε στις δυνατότητές μας και τις συνεργασίες μας».
Προσδιόριζε ως νέες απειλές τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τις πυραυλικές επιθέσεις, μαζί με άλλες «που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, όπως η τρομοκρατία, η πειρατεία και τα εύθραυστα κράτη».
Σχέδιο Ενεργειών Ετοιμότητας
Στη Σύνοδο επανεξετάστηκαν μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την ενίσχυση της «Συλλογικής Αμυνας» των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας και συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα «Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan) για την ενίσχυση της άμυνας των Συμμάχων».
Ενα «πακέτο» μέτρων σε επίπεδο οικονομικό, στρατιωτικό, αστυνομικό, δικαστικό, φύλαξης συνόρων κ.ά. Αλλωστε, έγινε αναφορά στο ρόλο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων αντίδρασης, των πληροφοριών και της προώθησης - προεγκατάστασης εξοπλισμών και εφοδίων. Δίνοντας κάποιες εξηγήσεις γι' αυτά τα ζητήματα ο Α. Φ. Ράσμουσεν μίλησε για μεταφορά ενισχύσεων, για προετοιμασία υποδομών και προσδιορισμό βάσεων.
Αλλωστε, εστίασαν και σε «βασικές πρωτοβουλίες σύμπραξης» με χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ και άλλες που θα ζητήσουν βοήθεια σε ζητήματα εκπαίδευσης, μεταρρυθμίσεων στον αμυντικό τομέα κ.ά. «Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή ειδικών από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, που θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν όποτε χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Φ. Ράσμουσεν.
Αποτυπώνοντας το πνεύμα που θα κυριαρχήσει και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, χωρίς πολλά πολλά «στρογγυλέματα», ο γγ του ΝΑΤΟ ιεραρχεί τη δυνατότητα της λυκοσυμμαχίας για ανάπτυξη στρατιωτικής δράσης όπου Γης: «Για να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας στο σπίτι μας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ