27 Σεπ 2014

Καλπάζει η φτώχεια και αυτοί υπόσχονται ψίχουλα

Καλπάζει η φτώχεια και αυτοί υπόσχονται ψίχουλα
Μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τη φτώχεια


Την καλπάζουσα αύξηση της φτώχειας στη χώρα μας διαπιστώνει μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το λεγόμενο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην πραγματικότητα η μελέτη αναδεικνύει τη στρατηγική - που ήδη ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση - και σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση και στη χώρα μας με το ΕΕΕ, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη φτώχεια και τις συνέπειές της σε εκατομμύρια εργαζόμενους, αλλά απλώς τη διαχειρίζεται, αφήνοντας ταυτόχρονα ανέγγιχτες τις βασικές αιτίες που την προκαλούν. Η στρατηγική αυτή, στην καλύτερη περίπτωση, έρχεται να λειάνει τις πιο ακραίες μορφές φτώχειας και να κουκουλώσει το πραγματικό πρόβλημα, την ίδια στιγμή που η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, που προωθείται σε ολόκληρη την ΕΕ, βυθίζει στα τάρταρα τους μισθούς, περικόπτει τα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα ανεργίας, αφαιρεί συνολικά εργατικά δικαιώματα, σπρώχνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης και άρα το εργατικό εισόδημα βίαια προς τα κάτω. Αλλωστε και τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με αυτό επιχειρείται η μείωση συνολικά των προνοιακών δαπανών, η κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που δίνονταν και η αντικατάστασή τους με λίγα ψίχουλα για τους πιο εξαθλιωμένους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, πάνω από 6 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται ήδη ή κινδυνεύουν να πέσουν σε κατάσταση φτώχειας. Ειδικότερα, με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών, 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%). Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Παράλληλα, επικαλούμενο τη Γιούροστατ, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ των «28» όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Η Ελλάδα επίσης συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται των Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς το δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά τις Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία. Μια άλλη σημαντική διάσταση της φτώχειας αφορά την παιδική φτώχεια (26,5% το 2012), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, τα πολυμελή νοικοκυριά, τους μη οικονομικά ενεργούς και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Η φτώχεια στην ΕΕ
Βέβαια, όπως προκύπτει από πρόσφατα, επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ, που αναφέρονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, η φτώχεια δεν είναι φαινόμενο που εκδηλώθηκε στην περίοδο της κρίσης, ούτε αποκλειστικά ελληνικό. Και πριν την εκδήλωση της κρίσης, σε καιρούς οικονομικής ανάπτυξης, το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που βρισκόταν κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας ξεπερνούσε σταθερά το 1/4 του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ανερχόταν στο 29,3% το 2007, στο 28,3% το 2008, στο 29,1% το 2009 και στο 27,7% το 2010.
Ταυτόχρονα, η φτώχεια ενδημεί μόνιμα στην καπιταλιστική ΕΕ, ακόμα και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες και μάλιστα σε αρκετά υψηλά ποσοστά. Στην ΕΕ των «28», το 2013, σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας (24,8%). Ενδεικτικά κατά χώρα, το ποσοστό αυτό ήταν 29,9% στην Ιταλία, 28,2% στην Ισπανία, 21,6% στο Βέλγιο, 19,6% στη Γερμανία, 19,1% στη Γαλλία! Δηλαδή στις δύο πιο ισχυρές οικονομίες της καπιταλιστικής Ευρώπης, στη Γερμανία και τη Γαλλία, ένας στους πέντε κατοίκους ζούσαν κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ