9 Σεπ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία



Ο Ποροσένκο έβαλε τα ...χακί στη Μαριούπολη
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Ο προσωρινός συμβιβασμός ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, που αντιπροσώπευε η εκεχειρία που επιτεύχθηκε την περασμένη βδομάδα, βρίσκεται ήδη πάνω στην κόψη του ξυραφιού. Διάφορες κινήσεις επιτείνουν αυτήν την κατάσταση: Ο πρώτος όρος της συμφωνίας, δηλαδή η ανταλλαγή κρατουμένων φαίνεται ότι προς το παρόν γίνεται μόνο από την πλευρά των πολιτοφυλάκων (έχουν παραδοθεί 1.200 Ουκρανοί στρατιώτες, αλλά κανένας πολιτοφύλακας), ενώ ο Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, με επίσκεψή του χτες στη Μαριούπολη, στο νοτιότερο σημείο της επαρχίας του Ντονέτσκ, κομβικό λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας, με στρατιωτική περιβολή διέταξε την ενίσχυση της άμυνας της πόλης. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία εξοπλίζεται από το ΝΑΤΟ («από μεμονωμένες χώρες», όπως είπε ο Ποροσένκο), ενώ η λυκοσυμμαχία κάνει επίδειξη δύναμης με στρατιωτικά γυμνάσια σε Βαλτικές χώρες και στη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Οδησσού, ενώ μετά τις 16 του μήνα έχουν ανακοινωθεί μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.
Η κατάπαυση πυρός παραβιάστηκε πρώτη φορά την Κυριακή, όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφύλακες με επιθέσεις στο Ντονέτσκ όπου σκοτώθηκε μια γυναίκα και τραυματίστηκαν 4 άλλοι άνθρωποι. Η αντιδραστική κυβέρνηση κατηγόρησε τους πολιτοφύλακες ότι παραβίασαν την εκεχειρία στη Μαριούπολη, ενώ υπήρξε και επικοινωνία του Ποροσένκο με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, για κοινές προσπάθειες για τη διατήρηση της εκεχειρίας. Πάντως, ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία αναγκάστηκε να παραδεχθεί τα εγκλήματα του τάγματος «Αϊντάρ» που συγκροτούν εθελοντές εθνικιστές και νεοναζί από την Ουκρανία, αλλά και άλλες χώρες.
Χτες το βράδυ, πάντως, αναφέρθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες που δε δέχτηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους.
Επίσης, χτες ενώ είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα γινόταν συνάντηση της λεγόμενης ομάδας επαφής (του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, την Ουκρανία, τη Ρωσία και τους εκπροσώπους των αυτοονομαζόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) στο Μινσκ, τελικά έγινε μόνο μια τηλεδιάσκεψη, όπου το μόνο θέμα που συζητήθηκε ήταν η προτροπή να προχωρήσει η ανταλλαγή των αιχμαλώτων και το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων για να περάσει βοήθεια που έρχεται κυρίως από τη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, οι πολιτοφύλακες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, γιατί οι κινήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου δεν δείχνουν διάθεση εφαρμογής της συμφωνίας και δήλωσαν ότι το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησής τους θα προχωρήσει σε επόμενο στάδιο διαπραγματεύσεων.
Κυρώσεις της ΕΕ και αντικυρώσεις της Ρωσίας;
Η όλη κατάσταση στο έδαφος της Ουκρανίας δίνει συνέχεια στην αντιπαράθεση που έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να σταματήσει ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία. Χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι υιοθετήθηκε νέο πακέτο κυρώσεων, που, σύμφωνα με διαρροές, θα περιελάμβαναν και ενεργειακές εταιρείες όπως η «Ροσνέφτ» και η «Γκαζπρόμνεφτ». Ωστόσο, διαρροές ανέφεραν ότι η εφαρμογή των κυρώσεων θα καθυστερούσε μερικές ημέρες.
Πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε προειδοποιήσει ότι νέες κυρώσεις της ΕΕ θα σημάνουν «ασύμμετρη» απάντηση από την πλευρά της χώρας του, που μπορεί να περιλαμβάνει και απαγόρευση πτήσεων ευρωπαϊκών εταιρειών στον εναέριο χώρο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ