10 Σεπ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Εκεχειρία με σποραδικές συγκρούσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκεχειρία με σποραδικές συγκρούσεις
Κινήσεις ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού



Ο βόμβες παρά την εκεχειρία εξακολουθούν να πέφτουν
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Η εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στις ανατολικές επαρχίες που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας διατηρείται μεν αλλά δεν λείπουν οι ανταλλαγές πυρών όπως και οι αλληλοκατηγορίες. Με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας από «μεμονωμένες χώρες του ΝΑΤΟ», όπως είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ντυμένος στα χακί από την Μαριούπολη που επισκέφτηκε τη Δευτέρα, ενισχύονται οι δυνάμεις του στρατού στα περίχωρα του Ντονέτσκ και της Μαριούπολης. Ετσι, όχι τυχαία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείται «σε γενικές γραμμές» και ότι η Μόσχα ευελπιστεί να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες για το καθεστώς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Μόσχας για την ανάπτυξη ουκρανικών στρατευμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, γεγονός το οποίο εκτίμησε «ενδεχομένως να σημαίνει ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα».
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο όρο της συμφωνίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και αντιφατική. Χτες, η ουκρανική προεδρία διέψευσε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έφερε τον Ποροσένκο να είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι απελευθερώθηκαν 1.200 στρατιώτες. Η ανακοίνωση της προεδρίας κάνει λόγο για 20 στρατιωτικούς που απελευθερώθηκαν και ότι υπολείπονται άλλοι 863, που αναμένεται να απελευθερωθούν ως το τέλος της βδομάδας. Από την άλλη, οι αρχές των αυτοονομαζόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κάνουν λόγο για 311 πολιτοφύλακες που κρατούνται αιχμάλωτοι και ακόμα δεν έχει γίνει κίνηση απελευθέρωσής τους.
Ο Αντριί Λισένκο, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε ότι από την Παρασκευή από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός «αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης» για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.
Για κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους μιλάει πόρισμα των Ολλανδών
Επίσης, χτες έγινε γνωστή η προκαταρκτική έκθεση του Ολλανδικού Γραφείου Ερευνας για την Ασφάλεια (OVV) που ανέλαβε τη διεξαγωγή της έρευνας για το «Μπόινγκ» της «Malaysia Airlines» της πτήσης MH17 από το Αμστερντάμ στην Κουάλα Λουμπούρ, το οποίο συνετρίβη στα μέσα Ιούλη, στην ανατολική Ουκρανία με 298 νεκρούς, με τους 193 Ολλανδούς. Σύμφωνα με αυτή, «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η συντριβή προκλήθηκε από τεχνική βλάβη ή από τις ενέργειες του πληρώματος» και προσθέτει «το αεροπλάνο διαλύθηκε εν πτήσει, πιθανόν ως αποτέλεσμα δομικών ζημιών που προκλήθηκαν από μεγάλο αριθμό αντικειμένων "ψηλής ενέργειας" που διαπέρασαν το αεροπλάνο από το εξωτερικό».
Το πόρισμα αυτό βασίζεται σε στοιχεία που αντλήθηκαν από τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου, φωτογραφίες, βίντεο ή δεδομένα των ουκρανικών και ρωσικών αεροπορικών αρχών. Δεν αναφέρεται όμως τι ακριβώς ήταν τα «αντικείμενα υψηλής ενέργειας» ούτε από πού προήλθαν, αφήνοντας και πάλι τα σενάρια να διαδίδονται για χτύπημα από πύραυλο από σύστημα ρωσικής κατασκευής BUK, που δεν είναι γνωστό ποιος εκτόξευσε. Πάντως, ο διοικητής των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ, Μίροσλαβ Ρουντένκο, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ» μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος, είπε: «Είναι προφανές πως αυτό ήταν μια προβοκάτσια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για να δυσφημήσουν τη Ρωσία και την εξέγερση».
Από την πλευρά τους, οι Ολλανδοί ερευνητές, σημειώνουν: «Μια συμπληρωματική έρευνα είναι απαραίτητη πριν από τη δημοσιοποίηση της τελικής έκθεσης», η οποία αναμένεται το καλοκαίρι του 2015. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ δήλωσε πως οι διεθνείς ομάδες των ερευνητών πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο της συντριβής και να τους δοθεί «πλήρης και ανεμπόδιστη πρόσβαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ