10 Σεπ 2014

Εργαλείο παραπέρα θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος

Εργαλείο παραπέρα θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος
Προωθεί γενικευμένο «φακέλωμα» των ανθρώπων του μόχθου, την ίδια ώρα που νομιμοποιεί επισήμως τη χρηματοδότηση κομμάτων και βουλευτών από επιχειρήσεις

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Ελεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Επιτροπή, απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας ότι ο πραγματικός του στόχος, στο όνομα τάχα της διαφάνειας, είναι «να εμποδίσει και γιατί όχι στην πορεία, αν μπορέσει να καταργήσει κόμματα, οργανώσεις, κινήματα που αμφισβητούν το ίδιο το σύστημα και παλεύουν να το ανατρέψουν».
Ενδεικτικά, το κυβερνητικό νομοθέτημα απαγορεύει την ενίσχυση κομμάτων μέσω «ανώνυμων κουπονιών» και συνδρομών από οπαδούς και φίλους. Χαρακτηρίζει «ιδιωτική χρηματοδότηση» τις συνδρομές και την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων, ανεξάρτητα από το ύψος τους, ενώ προωθεί γενικευμένο «φακέλωμα» των μελών, των οπαδών και των φίλων ενός κόμματος που το ενισχύουν οικονομικά, επιβάλλοντας στα κόμματα να παραδίδουν στο κράτος τα πλήρη στοιχεία τους, με ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ ή αριθμό δελτίου ταυτότητας!
Ταυτόχρονα, νομιμοποιεί τη χρηματοδότηση των κομμάτων από επιχειρήσεις, αίροντας την απαγόρευση που ισχύει στη χρηματοδότηση κομμάτων από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ενώ προσφέρει στους ιδιώτες χρηματοδότες και έκπτωση 100% από το φορολογητέο εισόδημα των ποσών που καταβάλλουν σε κόμματα!
Φακελώνουν το λαό, νομιμοποιούν τη διαπλοκή
Ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «περιέχει το ακραίο γεγονός του φακελώματος όλων των πολιτών. Από πού και ως πού όποιος δίνει 1 ή 5 ευρώ σε οποιοδήποτε κόμμα θα πρέπει να καταγράφεται; Θέλετε να φακελώσετε όλη την Ελλάδα. Τα εκατομμύρια ας μην κοροϊδευόμαστε δίνονται κάτω από τα τραπέζια και δεν τα εμποδίζει κανένας νόμος. Υπάρχει και ένας αποπροσανατολισμός στο λαό, λες και φτάσαμε εδώ επειδή έπεσαν κάποιες μίζες. Αυτό το χρησιμοποιούν κάποια κόμματα για να κρύψουν τις πραγματικές αντιθέσεις στην κοινωνία, για το πού πήγε το χρήμα».
Αναφερόμενος στα περί διαφάνειας και διαπλοκής σημείωσε: «Θέλετε διαφάνεια; Τότε να ονομαστικοποιήσετε τους μετόχους μέχρι φυσικό πρόσωπο. Να μάθουμε ποιος έχει τον πλούτο στην Ελλάδα τελικά. Ονομαστικοποίηση των πάντων, να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιος έχει τι. Και μετά να μας πει πού τα βρήκε. Γιατί δεν το κάνετε; Το έχουμε προτείνει επανειλημμένα σε όλες τις επιτροπές, εξεταστικές κλπ.... Γιατί παραβιάζει τις αρχές του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος (...)
Λέτε ότι θα περιοριστεί η διαπλοκή. Καταρχήν, νομιμοποιείτε τη διαπλοκή. Να μπορούν οι εταιρείες να δίνουν και μάλιστα να εμπίπτουν φορολογικά, αυτό είναι νομιμοποίηση της διαπλοκής. Ολοι γνωρίζουμε ποιος στηρίζει ποιον και γιατί και με ποια ανταλλάγματα. Και δεν εννοώ μόνο οικονομικά. Δεν μπορείς νομοθετικά να καταργήσεις λειτουργίες ενός συστήματος που έχει σαπίσει και δε δίνει καμία προοπτική, εξυπηρετεί την ολιγαρχία του πλούτου».
«Λέτε ονομαστικοποίηση στα κουπόνια», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, «έχουμε εμείς κουπόνια με ένα ευρώ. Θα παίρνεις ΑΦΜ; Εμείς θέλουμε σαν κόμμα όσοι ενισχύουν το ΚΚΕ να το λένε. Ομως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν με το ΚΚΕ, δεν το ψηφίζουν, αλλά το ενισχύουν επειδή αγωνίζεται, παλεύει, για διάφορους λόγους. Οχι για λόγους ανταπόδοσης. Τι θα γίνει, θα φακελωθεί όλη η Ελλάδα; Μέχρι και το σύστημά σας λέει για προσωπικά δεδομένα. Ο άλλος φοβάται, κακώς κατά τη γνώμη μας, αλλά όμως δεν θα το κάνει γιατί φοβάται ότι αύριο μπορεί να πάρει πόδι από την επιχείρηση (...)
Βιβλία τρίτης κατηγορίας. Τα κόμματα που έχουν λειτουργία, που έχουν οργανώσεις τι θα γίνουν δηλαδή; Λογιστική οργάνωση; Εμείς δεν αρνούμαστε τον έλεγχο. Κάθε χρόνο γίνεται έλεγχος και μάλιστα σκληρός στο ΚΚΕ. Ενα πράγματα δεν δεχόμαστε μόνο, να "δίνουμε" αυτούς που δεν θέλουν, αυτούς που μας ενισχύουν».
Εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ με το προωθούμενο νομοσχέδιο, ο Θ. Παφίλης τόνισε: «Εμείς ζητάμε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί, το απορρίπτουμε, δηλώνουμε ευθέως ότι δεν θα το εφαρμόσουμε αν ψηφιστεί. Δεν πρόκειται να παραδώσουμε ονόματα ενισχυτών. Για εμάς δεν είναι θέμα οικονομικής δουλειάς μόνο, είναι θέμα πολιτικής δουλειάς, είναι θέμα λειτουργίας του ίδιου του ΚΚΕ. Είναι θέμα δεσμών με το λαό, έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά, δεν έχει μόνο οικονομικά και γι' αυτό έχουμε κουπόνια ενός ευρώ, παίρνοντας υπόψη την κατάσταση. Θεωρούμε ότι η βασική χρηματοδότηση για το Κόμμα πρέπει να είναι και μπορεί να είναι ο ίδιος ο λαός.
Το ΚΚΕ στον οικονομικό τομέα έχει μια διαφορετική λογική, αντίληψη, ηθική. Πρώτον, ο εσωτερικός έλεγχος από το Καταστατικό του Κόμματος και τη λειτουργία είναι λεπτομερής και σκληρός. Δεύτερον, τα στελέχη τα δικά μας συνολικά, είτε είναι βουλευτές, είτε είναι ευρωβουλευτές, είτε είναι στελέχη του Κόμματος σε διαφορετικές θέσεις δεν τους αφορά το θέμα του προσωπικού πλουτισμού. Οι αμοιβές τους είναι 800 ευρώ το μήνα για όλους ανεξάρτητα σε όποια θέση και αν βρίσκονται».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» της τρόικας, ο Θ. Παφίλης σημείωσε: «Δηλαδή τι; Θα καθορίζει η τρόικα ότι πρέπει τα κουπόνια να είναι ονομαστικά; Θα καθορίσει δηλαδή πώς θα λειτουργούν τα κόμματα; Αλήθεια, ποιοι θα καθορίσουν, οι αρχιμιζαδόροι της οικουμένης; Η SIEMENS εξαγόρασε στελέχη και κυβερνήσεις 120 χωρών και θα έρθει να ελέγξει εμάς τώρα;».
Ομως, όπως ξεκαθάρισε, ανεξάρτητα από τις πιέσεις της τρόικας, το ζήτημα είναι συνολικότερο. «Εδώ έρχεται τώρα νόμος για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να απαγορεύσει την απεργία. Δηλαδή, είναι το ίδιο το σύστημα στην κρίση, στα αδιέξοδά του, που προσπαθεί να εμποδίσει αυτό που μοιραία θα έρθει αργά ή γρήγορα. Την ανατροπή του».
Δούλεμα ψιλό γαζί και αγωνία για το αστικό πολιτικό σύστημα
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος, επιδιώκοντας να κρύψει την πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου, μέσα σε ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με το νομοσχέδιο να «σταματήσει ο ελληνικός λαός να ταΐζει τα κόμματα», ενώ πρόσθεσε σχετικά με το φακέλωμα: «Πού το είδατε το φακέλωμα; Αυτός που αγοράζει ένα κουπόνι δεν δημοσιοποιείται το όνομά του, άλλο στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου και άλλο να δημοσιοποιηθεί». Δηλαδή κατά τον υπουργό το ότι θα βρίσκεται το όνομα του εργαζόμενου στις λίστες της κρατικής Επιτροπής Ελέγχου δε συνιστά φακέλωμα...
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει εξετάσεις στην αστική τάξη, εμφανιζόμενος ως ο γνήσιος υπερασπιστής του «πολιτικού συστήματος». Η εισηγήτριά του Ολγα Γεροβασίλη ήταν ξεκάθαρη: «Κατακεραύνωσε» τα κόμματα της κυβέρνησης ότι αφού «απαξίωσαν το πολιτικό σύστημα» με τους «διάφορους πρόθυμους στα τηλεοπτικά παράθυρα να καταγγέλλουν συλλήβδην τα κόμματα ως κρατικοδίαιτους και άχρηστους μηχανισμούς (...) τώρα με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείτε να κατευνάσετε την αγανάκτηση των πολιτών και να ανατάξετε δήθεν την εικόνα του πολιτικού συστήματος που όμως εσείς οι ίδιοι στιγματίσατε». Επιπλέον, ενώ στην ομιλία της είπε ότι «σαφώς δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής», στο τέλος της συζήτησης δήλωσε επιφύλαξη.
Από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, κατά ψήφισαν οι ΑΝΕΛ. Η ΔΗΜΑΡ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ