15 Οκτ 2014

Αθλια εκμετάλλευση της ανάγκης για δουλειά

Αθλια εκμετάλλευση της ανάγκης για δουλειά


Πατώντας πάνω στην απόγνωση και την ανέχεια χιλιάδων ανέργων, η δημοτική αρχή του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας αποφάσισε να προσλάβει 485 εργαζόμενους με άθλιες εργασιακές σχέσεις (δίμηνες συμβάσεις, συμβάσεις έως 135 ημερομίσθια το χρόνο, συμβάσεις ακόμα και με 5 ημερομίσθια το μήνα!). Ετσι, στην πράξη δημιουργείται ένας ακόμα («δεύτερος») Οργανισμός με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, δίπλα στον υπάρχοντα, αφού πια ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας πλησιάζει αυτόν των μονίμων. Ως πρόσχημα γι' αυτή τη δραματική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο του δήμου χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη να προσληφθούν δάσκαλοι, γυμναστές και εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, να ξεκινήσουν τα καλλιτεχνικά - αθλητικά τμήματα. Ο αριθμός, όμως, των προσλήψεων - λάστιχο δεν έχει καμία σχέση με τους 98 που προβλέπει ο Οργανισμός του δήμου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προβάλλοντας την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία και προκειμένου να ανοίξουν άμεσα τα καλλιτεχνικά - αθλητικά τμήματα, οι παιδικοί σταθμοί, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την παρακάτω πρόταση: «Να ψηφιστούν στο νέο Οργανισμό μόνο όσες θέσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απαιτούνται για να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δούλευαν τα προηγούμενα χρόνια (ΔΗΚΕΠΑ, παιδικοί σταθμοί κ.ά.) και που σήμερα είναι απολυμένοι, να διεκδικηθεί από κοινού με τους εργαζόμενους η μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η σχέση εργασίας τους πρέπει να είναι με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα».
Παράλληλα, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισαν ότι η δημοτική αρχή ουσιαστικά «έρχεται να υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιδιώκουν εργαζόμενους φτηνούς, χωρίς δικαιώματα, με ημερομηνία λήξης και με μισθούς πείνας, για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πρόκειται για σχέσεις εργασίας, που ανακυκλώνουν την ανεργία και το μόνο που έχουν στόχο τελικά είναι να τελειώσει μια για πάντα η μόνιμη δουλειά, να αντικατασταθεί από ελαστικές σχέσεις απασχόλησης». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που στον Οργανισμό του δήμου μπαίνουν, έστω ως πρόβλεψη, τέτοιες άθλιες εργασιακές σχέσεις (για το αν θα προσληφθούν τελικά εργαζόμενοι σε αυτές τις θέσεις αρμόδιο όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο).
Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις ενώ η δημοτική αρχή με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του δήμου επιδίωξε συνειδητά να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» εναντιώθηκε στην πρόσληψη των εργαζομένων της ΔΗΚΕΠΑ και άρα στη λειτουργία των καλλιτεχνικών - αθλητικών τμημάτων. Μάλιστα η παράταξη που εκλέγει τον δήμαρχο, ο «Αλλος Δρόμος», στην ιστοσελίδα της ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις - λάστιχο είναι αυτές που «είχε υποσχεθεί προεκλογικά».
«Οι εξελίξεις αυτές, τονίζει η "Λαϊκή Συσπείρωση", πρέπει να προβληματίσουν κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο, κάθε καλοπροαίρετο δημότη.
Ο,τι έκαναν τόσα χρόνια οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ κάνει σήμερα και η νέα δημοτική αρχή, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Παίζουν με την ανεργία και το ψωμί του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρόταση της δημοτικής αρχής υπερψήφισαν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις, πλην του Τζανή (Σαλαλέ, Ζούπη, Μελά), που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και που αποδείχτηκαν διαχρονικά "μάστορες" στην ομηρία των εργαζομένων, στην προώθηση των πιο άθλιων εργασιακών σχέσεων. Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των ελαστικών σχέσεων εργασίας (τις εφάρμοσε άλλωστε διαχρονικά στους δήμους), προκειμένου να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ