19 Νοε 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ο λαός ματώνει και οι εκπρόσωποι των καπιταλιστών διαπραγματεύονται

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο λαός ματώνει και οι εκπρόσωποι των καπιταλιστών διαπραγματεύονται



Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας και Ρωσίας χτες στη Μόσχα
ΚΙΕΒΟ.--
Εν μέσω εντατικοποίησης των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία, όπου η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, που έχει τη στήριξη των ΝΑΤΟ και ΕΕ, συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, φουντώνουν και οι αντεγκλήσεις Ουκρανίας, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας για το ποιος παραβιάζει τη λεγόμενη εκεχειρία της 5ης Σεπτέμβρη στο Μινσκ.
Χτες στο Κίεβο και τη Μόσχα βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται κανείς αισιόδοξος πως θα βρεθεί μια λύση στην παρούσα κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να εφαρμόσουν την εκεχειρία. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε με νόημα για τη σχέση με την ΕΕ: «Ελπίζουμε ότι το "σημείο μη επιστροφής" δεν έχει φθάσει».
Είναι έτσι φανερό ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην καπιταλιστική Ρωσία και τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές, που πληρώνει με βαρύ φόρο αίματος ο λαός του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), θα έχει ακόμα πολλές διακυμάνσεις. Η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι δήθεν στηρίζει τις συμφωνίες του Μινσκ, ενώ στέλνει στρατεύματα ανατολικά και συνεχίζει το αιματοκύλισμα του λαού, ενώ η Ρωσία δηλώνει ότι «θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών της Ανατολικής Ουκρανίας», αλλά αρνείται ότι εξοπλίζει τους πολιτοφύλακες.
Την ίδια ώρα, το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» εμφανίζει την Α. Μέρκελ να ανησυχεί για την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, με αφορμή τις στενές σχέσεις Ρωσίας - Σερβίας και σε άλλες χώρες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία.
Επίσης, σε μια κίνηση τακτικής οι ουκρανικές αρχές διά μέσου του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσαν ότι κάλεσαν τη Ρωσία να διαπραγματευτεί μαζί τους «σε ουδέτερο έδαφος», ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. Αμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας που επισήμανε ότι το ζήτημα είναι εσωτερικό της Ουκρανίας και δεν εμπλέκεται η Ρωσία. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν απάντησε «το πιο σημαντικό είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και των επαρχιών και όχι μια προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από ένα παραπέτασμα όρων (για τις διαπραγματεύσεις) που δεν καταλήγει σε τίποτα».
Στο παζλ του ανταγωνισμού εντάσσεται και όξυνση των διπλωματικών σχέσεων της Ρωσίας και άλλων χωρών με απελάσεις εκατέρωθεν διπλωματών. Ανακοινώθηκε τη Δευτέρα η απέλαση για κατασκοπεία Πολωνών διπλωματών, σε ανταπόδοση της απέλασης Ρώσων διπλωματών από τη Βαρσοβία στα μέσα του Οκτώβρη. Επίσης, απελάθηκε από τη Ρωσία, ο Λετονός πρώην βουλευτής Αλεξέι Χολοστόφ με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ Γερμανός συνεργάτης της γερμανικής πρεσβείας στη Μόσχα απελάθηκε το περασμένο Σάββατο, σε ανταπόδοση της απέλασης Ρώσου διπλωμάτη του Γενικού Προξενείου στη Βόννη.
Πάντως, η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ, από τη Μόσχα χτες ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι, 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, βλέπουμε για άλλη μια φορά να επικρατεί βουβαμάρα αντί για τον διάλογο, απομόνωση αντί για ανταλλαγή και αντιπαράθεση αντί για συνεργασία», είναι έκκληση για ένα συμβιβασμό. Αλλωστε, στο πεδίο της καπιταλιστικής οικονομίας είναι μεγάλη η διασύνδεση των μονοπωλίων και το γερμανικό κεφάλαιο αυτό το προβάλλει (ειδικά η προσωρινή συμφωνία για το φυσικό αέριο για το φετινό χειμώνα το δείχνει). Ομως καπιταλισμός σημαίνει και αδυσώπητη διαπάλη για αγορές και έλεγχο ενεργειακών πηγών κάτι που φέρνει και πάλι σύγκρουση συμφερόντων. Αυτόν τον φαύλο κύκλο πληρώνει και ο ουκρανικός λαός που βλέπει τη ζωή του να συντρίβεται σε όλα τα επίπεδα, 23 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, που, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη, απέδειξε την ανωτερότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ