21 Νοε 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Ο επίσημος - εμφανώς υποτιμημένος - απολογισμός για το αιματοκύλισμα που έχει προκαλέσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην Ουκρανία και ειδικά μετά την έναρξη της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην Ανατολή τον Απρίλη, εναντίον όσων αντιτάχθηκαν, είναι 4.317 νεκροί και 9.921 τραυματίες. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Υπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν. Η υπηρεσία αυτή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, επισημαίνουν ότι πρόκειται για μετριοπαθή εκτίμηση και ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Βεβαίως, αν σκεφτεί κανείς ότι η επέμβαση με την ανάδειξη των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων στην πολιτική εξουσία με την πραξικοπηματική ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς έγινε το Φλεβάρη, ακολούθησαν εγκλήματα όπως το κάψιμο της έδρας των Συνδικάτων στην Οδησσό στις 2 Μάη με τουλάχιστον 38 νεκρούς απανθρακωμένους και 200 τραυματίες, ο αριθμός ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Επίσης, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας της 5ης Σεπτέμβρη, που στην ουσία είναι στα χαρτιά, σκοτώνονται κάθε μέρα στις συγκρούσεις κατά μέσο όρο 13 άνθρωποι (άμαχοι, πολιτοφύλακες και στρατιώτες).
Ακόμα σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία εξαιτίας των συγκρούσεων αυξήθηκε από 275.489 που ήταν στις 18 Σεπτέμβρη σε 466.829 στις 19 Νοέμβρη. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ρωσίας μιλάει για πάνω από 600.000 πρόσφυγες που έχουν περάσει στη Ρωσία.
Ο Ποροσένκο και οι σύμμαχοί του
Επίσης, χτες, έγινε γνωστό ότι από πυρά του ουκρανικού στρατού κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ σκοτώθηκε ο Ελληνας Θανάσης Κοσσέ, 49χρονών, που κατάγονταν από χωριό της περιοχής, είχε πάει να επισκεφτεί την μητέρα του και αποφάσισε να ενταχθεί στην πολιτοφυλακή.
Πάρα αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, από την Μολδαβία όπου έκανε επίσκεψη χθες, δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει «επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία», κάτι που απέδωσε «στην αποφασιστική στάση των συμμάχων μας». Εκανε αναφορά και στις «αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας» την οποία κατηγόρησε ότι έχει στείλει στρατεύματα στη Ουκρανία, ενώ κατέληξε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με μεγάλο αριθμό «τύπων» (formats), δηλαδή ανάλογα με την σύνθεση των συμμετεχόντων, «Νορμανδίας, Γενέυης, Βαϊμάρης, Βισεγκράντ, που θα βοηθήσουν να εκφραστεί η αλληλεγγύη στη χώρα μας». Ολα αυτά είναι χαρακτηριστικό ότι λέγονται πριν την σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ.Μπάιντεν στο Κίεβο.
Ενδιαφέρον πάντως στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση έχει η τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου Βλ.Πούτιν που δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας «στον σύγχρονο κόσμο ο εξτρεμισμός χρησιμοποιείται ως ένα γεωπολιτικό εργαλείο αλλά και ως ένα μέσο για να αναδιαμορφώνονται οι σφαίρες επιρροής. Βλέπουμε ποιες είναι οι τραγικές συνέπειες των λεγόμενων έγχρωμων επαναστάσεων» και πρόσθεσε με νόημα «για εμάς αυτό αποτελεί ένα μάθημα και μια προειδοποίηση. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να μην γίνει ποτέ κάτι παρόμοιο στη Ρωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ