11 Δεκ 2014

Αυστραλία: Ραγδαία αύξηση της φτώχειας, ενώ η κυβέρνηση προωθεί περικοπές στην Υγεία

Αυστραλία: Ραγδαία αύξηση της φτώχειας, ενώ η κυβέρνηση προωθεί περικοπές στην Υγεία

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε μια οργάνωση του Σίδνεϊ,σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε ραγδαία αύξηση, που φτάνει το 25%, της ζήτησης δωρεάν γευμάτων από φτωχούς και άπορους, αποδεικνύοντας τη ραγδαία εξάπλωσης της φτώχειας, ακόμη και σε χώρες που προβάλλονταν ως πρότυπο καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Το ίδρυμα «Έξοδος» παρέχει 1.200 γεύματα την ημέρα για τους φτωχούς και άπορους στο Ashfield στο Δυτικό Σίδνεϊ. Ο ιδρυτής της οργάνωσης δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης για βοήθεια έρχεται κυρίως από φτωχούς εργαζόμενους, των οποίων το εισόδημα δεν αρκεί πλέον για να καλύψει και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Όπως είπε, παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση είναι οι περικοπές σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα για τους φτωχούς, στις οποίες προχώρησαν τόσο οι πολιτειακές όσο και οι ομοσπονδιακές κυβερνητικές αρχές, οι αυξήσεις των ενοικίων και των τιμών των τροφίμων και μια «σκληρότερη» αγορά εργασίας για τους ανειδίκευτους εργάτες.
Δραστικές περικοπές στην Υγεία
Σε δραστικές περικοπές και στο χώρο της Υγείας προχωρά η κυβέρνηση της Αυστραλίας, στο πλαίσιο των περικοπών που έχει ξεκινήσει σε μία σειρά τομείς, προκειμένου να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική κρίση που απειλεί και την αυστραλιανή οικονομία.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ θα μειώσει κατά 5 αυστραλιανά δολάρια το ποσό που καταβάλλει στους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα Υγείας της χώρας (Medicare) για κάθε επίσκεψη που έχουν. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι ασθενείς θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά που προκύπτει, αυξάνοντας τη χρηματική τους συμμετοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Άμποτ απέρριψε -προς το παρόν- μία άλλη σκέψη που υπήρξε, για αύξηση κατά 7 δολάρια του εισιτηρίου που πληρώνουν οι ασθενείς στους γενικούς γιατρούς.
Απεργιακές κινητοποιήσεις
Την ίδια ώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Centrelink, Medicare και την υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις την Πέμπτη, λόγω του ότι θα πρέπει να περιοριστούν σε αυξήσεις στους μισθούς τους μικρότερες του 1% και περικοπές στα εργασιακά τους δικαιώματα.
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία, τα 15 χιλιάδες μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες θα ξεκινήσουν προειδοποιητικές κινητοποιήσεις, ωστόσο, το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, εάν η κυβέρνηση δεν βελτιώσει την προσφορά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ