3 Φεβ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μαίνονται οι μάχες σε μια σύγκρουση που ματώνει το λαό

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μαίνονται οι μάχες σε μια σύγκρουση που ματώνει το λαό
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν αποστολή οπλισμού στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου



Οι τάφοι πολλαπλασιάζονται στην Ουκρανία. Εδώ σε μια κίνηση με συγκεκριμένη σκοπιμότητα τοποθετήθηκαν συμβολικά μνήματα θυμάτων της Μαριούπολης έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.--
Οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο με δεκάδες νεκρούς. Μετά τη νέα αποτυχημένη συνάντηση της Ομάδας Επαφής το Σάββατο στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου συμμετείχαν ο ειδικός απεσταλμένος της Ουκρανίας, πρώην πρόεδρος της χώρας Λεονίντ Κούτσμα, ο πρέσβης της Ρωσίας Μ. Ζουράμποφ, η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Χ. Ταλιαβίνι, και οι απεσταλμένοι των πολιτοφυλάκων Ντ. Πουσίλιν και Βλ. Ντεϊνέγκο, κλιμακώθηκαν οι μάχες γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, και το σιδηροδρομικό κόμβο βρίσκεται εκεί.
Η συνάντηση στο Μινσκ κατέληξε άκαρπη, γιατί υπήρξε διαφωνία για την απόσυρση βαρέων όπλων, αλλά και για τον ορισμό της γραμμής, όπου ξεκινάει η λεγόμενη ουδέτερη ζώνη της πρώτης συμφωνίας του Σεπτέμβρη που υπογράφτηκε επίσης στο Μινσκ, αλλά επί της ουσίας ποτέ δεν εφαρμόστηκε, αφού ο ουκρανικός στρατός συνέχισε τις επιθέσεις και οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες απαντούσαν, ενώ πολλές φορές ανταλλάχτηκαν κατηγορίες για χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές κατά αμάχων.
Το σίγουρο είναι ότι σε αυτήν τη σύγκρουση που έχει χαρακτήρα ενδοαστικό και ενδοϊμπεριαλιστικό ανεβαίνει ο «φόρος» αίματος που πληρώνει ο ουκρανικός λαός, με τους νεκρούς (άμαχους, στρατιώτες, πολιτοφύλακες) να φτάνουν πάνω από 5.000. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν χτες οι αρχές στο Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ μόνο μέσα στο Γενάρη σκοτώθηκαν 242 άμαχοι και τραυματίστηκαν 273, επίσης σκοτώθηκαν 92 πολιτοφύλακες και 411 τραυματίστηκαν, ενώ και 434 κτίρια καταστράφηκαν. Δίνοντας αυτά τα στοιχεία, οι ηγέτες των πολιτοφυλάκων, ονομαζόμενοι πρόεδροι των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, Α. Ζαχαρτσένκο και Ιγκόρ Πλοτίνσκι δήλωσαν ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν σε επιστράτευση έως και 100.000 ανδρών, ως άμεση απάντηση στην επιστράτευση των δυνάμεων του Κιέβου.
Ο Κέρι την Πέμπτη στο Κίεβο
«Νερό στο μύλο» του πολέμου ρίχνει και διαφαινόμενη αποστολή εξοπλισμού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», με αφορμή τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων και των δυνάμεων του Κιέβου στα ανατολικά της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι (που μεταβαίνει την Πέμπτη στο Κίεβο, καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εξέφρασαν την προθυμία τους να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο αποστολής «αμυντικών όπλων» και εξοπλισμού στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων, η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, είναι επίσης διατεθειμένη να επανεξετάσει τις αντιρρήσεις που έφερε για την αποστολή τέτοιου είδους βοήθειας.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι 8 πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρόκειται να εκδώσουν σήμερα μια ανεξάρτητη έκθεση στην οποία παροτρύνουν την Ουάσιγκτον να αποστείλει «αμυντικά» όπλα και εξοπλισμό ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης.
Από την Ουγγαρία, που επισκέφτηκε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, δήλωσε ότι πρέπει να επιδιωχθεί κατάπαυση του πυρός και εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, αλλά σημείωσε ότι η χώρα της δεν πρόκειται να στείλει εξοπλισμό. Σημείωσε: «Η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία με όπλα. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα», είπε κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν. Τόσο η Γερμανία, όσο και η Ουγγαρία, οι μονοπωλιακοί όμιλοι των οποίων έχουν άμεση διασύνδεση με ρωσικά μονοπώλια σε πολλούς τομείς, επιχειρούν να βρουν ένα συμβιβασμό, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ επιδιώκουν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
Επίσης, η Α. Μέρκελ ανακοινώθηκε ότι στις 9 Φλεβάρη θα μεταβεί στις ΗΠΑ και θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ανάμεσα σε άλλα και για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ