Γράφει ο Δον Τομασίνο //
(ή αλλιώς, Η Στρατηγική Επιλογή)
Κυριακή, 18 Απριλίου 2010
Διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την χωροθέτηση, κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση δημόσιου υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στην Αθήνα με το σύστημα παραχώρησης της εκμετάλλευσης
Κυριακή, 18 Απριλίου 2010
Νομικός έλεγχος της εταιρείας, σύνταξη έκθεσης τίτλων, ενημερωτικού τεύχους, διακήρυξης και λοιπών τευχών δημοπράτησης για την πώληση της ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΑΕ σε ιδιώτη
Κυριακή, 18 Απριλίου 2010
Διαπραγμάτευση και κατάρτιση συμβάσεων για την παραχώρηση από την Υ.Π.Α. σε ιδιώτες εκμεταλλεύσεων εντός των διεθνών αεροδρομίων της χώρας
Κυριακή, 18 Απριλίου 2010
Ιδιωτικοποίηση εγκαταστάσεων πρώην Ανατολικού Αερολιμένα
Κυριακή, 18 Απριλίου 2010
Μικρό Καβούρι
Κυριακή, 18 Απριλίου 2010
Ιδιωτικοποίηση των θυγατρικών και λοιπών συμμετοχών της Ολυμπιακής Αεροπορίας Α.Ε.
Παραχώρηση, από το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΕΘΟ) σε ιδιώτες, της ολοκλήρωσης και διαχείρισης-εκμετάλλευσης 18 Τουριστικών Λιμένων και συναφών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα.
Εκπόνηση οριστικού στρατηγικού σχεδίου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχειών της ΕΤΑ ΑΕ (286 ακινήτων συνολικά)
Ιδιωτικοποίησης της ΟΛΘ ΑΕ – Εισαγωγή στο ΧΑΑ Αθηνών
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010
Ιδιωτικοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ – Εισαγωγή στο ΧΑΑ Αθηνών
Και
Ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ)
***
Όχι, η λίστα, πού διαβάζετε δεν είναι οι δραστηριότητες κάποιου επενδυτικού fund ή η «σκαλέτα σχεδιασμού» κάποιου μεσίτη αστικών συμβάσεων.
Είναι η δραστηριότητα του νέου ΓΓ  της κυβέρνησης κου Σαγιά.
Το χρονικό και η αποτίμηση.
Δευτέρα 26/1/2015
Η κυβέρνηση σχηματίζεται εντός 2 ωρών με σύμπραξη των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ. Στα δημοσιογραφικά γραφεία από την προηγουμένη, έχει διαρρεύσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Γραμματέας της Κυβέρνησης, δηλ. αυτός που συνδέει και μεταφέρει τη βούληση του Πρωθυπουργικού Γραφείου προς τους Υπουργούς και συντονίζει το κυβερνητικό έργο, ορίζεται ο δικηγόρος Σπύρος Σαγιάς.
Άγνωστο όνομα για τους πολλούς και οι ερωτήσεις αρχίζουν.
Ο νέος Γραμματέας έχει πλούσια δραστηριότητα, αλλά όχι σε κάποια «κινήματα», που αρεσκόταν η νυν κυβέρνηση (τουλάχιστον πριν τις εκλογές του 2012), να δραστηριοποιείται.
Είναι ο βασικός Νομικός Σύμβουλος και Συνεργάτης των βασικών ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ της κυβέρνησης Παπανδρέου, δραστηριότητα που επεκτείνεται και κατά την περίοδο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Πέμπτη 29/1/2015
Η κυβέρνηση προσλαμβάνει ως σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών τη γαλλοαμερικανική Τράπεζα Lazard.
Ποια είναι η Lazard;
H Lazard εμφανίζεται στο προσκήνιο τον Αύγουστο του 2010,όταν προσλαμβάνεται από την κυβέρνηση Παπανδρέου μαζί με την Deutche Bank και την HSBC,για να επεξεργαστεί, προωθήσει  και υλοποιήσει την αποκρατικοποίηση τραπεζών.
Τον Νοέμβριο του 2011 και συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου (ΦΕΚ 2454/Β/2-11-2011) η καταρρέουσα κυβέρνηση Παπανδρέου(αντικαταστάθηκε με αυτήν του Παπαδήμου μετά από μερικές μέρες), φροντίζει πριν παραιτηθεί, να προσλάβει την Lazard, για να επεξεργαστεί, προωθήσει και υλοποιήσει το PSI και την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων του Δημοσίου και ακινήτου περιουσίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως τότε κόμμα της αντιπολίτευσης καταθέτει 3 Ερωτήσεις για την ειδική σχέση Ελληνικού Δημοσίου και Lazard.
Δύο ερωτήσεις καταθέτει ο πρόεδρος της ΚΟ Α. Τσίπρας, διά των οποίων «αναρωτάται», γιατί το Ελληνικό Δημόσιο επέλεξε τη Lazard ενώ διαθέτει δικούς του νομικούς συμβούλους (μεταξύ των οποίων  ήταν και ο νυν Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ως εξωτερικός συνεργάτης) και δαπανά άνευ λόγου χρήματα.
Ανέξοδη …Ερώτηση.
Υπάρχει όμως και μία άλλη Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του νυν υπουργού Παν. Λαφαζάνη τον Ιούνιο του 2014, διά της οποίας αφήνουν υπόνοιες για το εύρος τιμών αγοραίας αξίας, που πραγματοποίησαν Lazard και Morgan Stanley, σχετικά με την εξαγορά από το ΤΧΣ του μετοχικού πακέτου της Τράπεζας EUROBANK.
Τα κείμενα των ερωτήσεων υπάρχουν εδώ: iefimerida.gr
***
Ας πάμε όμως λίγο παρακάτω.
Την Τρίτη 27/1/2015 ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας κος Δρίτσας, δηλώνει ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του λιμένος Πειραιώς, σταματάει.
Την Τετάρτη 28/1/2015 όμως, ο νέος Υπ. Οικ. κος Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο BBC και σε σχετική ερώτηση, σπεύδει να διορθώσει τη δήλωση του συναδέλφου του στην κυβέρνηση και δηλώνει ,ότι η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του λιμένος Πειραιώς θα συνεχιστεί,ενώ σήμερα δηλώνει,ότι ΄΄η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επέμβει στις ήδη ιδιωτικοποιημένες δημόσιες επιχειρήσεις και θα συνεχίσει την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ΄΄.
Κάποιος μπορεί να απορήσει -και λογικά-για αυτές τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Μπορεί να αναρωτηθεί, γιατί ενώ κατά την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε άλλα, τώρα πράττει διαφορετικά.
Δήλωνε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα;
Ας θυμηθούμε.
Η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, ότι οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις σταματούν (για τα ήδη ιδιωτικοποιημένα μετοχικά κεφάλαια και πάγια σε ιδιώτες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε τίποτα),ενώ προωθούσε διά κορυφαίων στελεχών του και νυν Υπουργών του Οικονομικού Επιτελείου (Σταθάκης, Βαλαβάνη), το μοντέλο των ΣΔΙΤ (συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα), καθώς και της εκμετάλλευσης …ακίνητης περιουσίας.
Τι σημαίνει όμως ΣΔΙΤ;
ΣΔΙΤ είναι συνήθως οι μακροχρόνιες μισθώσεις και παραχωρήσεις αδειών εκμετάλλευσης περιουσίας του Δημοσίου από Ιδιωτικούς Ομίλους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ΣΔΙΤ είναι η Αττική Οδός, η Νέα Οδός, η Ολυμπία Οδός ,το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», κ.τ.λ
Περιλαμβάνουν ελάχιστη χρηματοδότηση από τον Ιδιώτη (δεν ξεπερνάει ποτέ το 10%), χρηματοδότηση από τις Τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και κονδύλια από το ΕΣΠΑ και αυτά με εγγύηση του Ελλ. Δημοσίου.
Ο Ιδιώτης, δηλ. κατασκευάζει το έργο με ελάχιστα ίδια κεφάλαια και το εκμεταλλεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να έχει κέρδη ή υπερκέρδη. Συνήθως το δεύτερο…
Συμπερασματικά κλείνουμε -για την ώρα- με το κάτωθι.
Η κυβέρνηση της αυτοαποκαλούμενης «Αριστεράς» έχει κάνει ήδη την στρατηγική της επιλογή. Την είχε επιλέξει,  πριν ακόμα και από την προεκλογική περίοδο, απλώς τώρα τη στελεχώνει με τους «ειδικούς» προς διεκπεραίωση.
Δεν είναι ζήτημα όμως προσωπικό.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πράξει τίποτα εκτός των ορίων, που τίθενται από τους κανόνες της ΕΕ. Και οι κανόνες της Ε.Ε. είναι αυτοί,που απαιτούν προς υλοποίηση τους και τη LAZARD και τις ΣΔΙΤ και διάφορα άλλα,που δεν απέχουν καθόλου από την στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης (η ρητορεία είναι άλλο θέμα).
Στην πορεία, όσο απομακρύνεται ο Λαός από τη «μέθη» των εκλογών και την «ελπίδα που έρχεται», θα το αντιληφθεί.
Και τότε η Κυβέρνηση μαζί με τους κοινουβουλευτικούς συμμάχους της (που δεν είναι μόνο οι ΑΝ.ΕΛΛ.), διότι οι συμμαχίες  χτίζονται πάνω στην ΚΟΙΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και όχι στις ρητορείες, θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει τον πραγματικό της αντίπαλο.
Οι μάσκες θα πέσουν και ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα.