31 Μαρ 2015

Ψήφισαν έλατα, πουρνάρια και ραχούλες!! «Πράματα και θάματα» στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας...

 Ψήφισαν έλατα, πουρνάρια και ραχούλες!! «Πράματα και θάματα» στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας...


«Πράγματα και θαύματα» έγιναν, για μια ακόμα φορά, στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, (ΕΚΚ), που διεξήχθη, εν κρυπτώ και παραβύστω. Η λεγόμενη «ενωτική» πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΚ (παρατάξεις που υποστηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ), προχώρησε σε σειρά «βαριών ανομημάτων», με στόχο να διαμορφώσει πλαστό συσχετισμό δυνάμεων στο ΔΣ του ΕΚΚ και στη ΓΣΣΕ, «λοξοκοιτάζοντας», αυτήν τη φορά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.


Καταρχάς, αρνήθηκε να ενημερώσει τα μέλη του ΔΣ για το ποια σωματεία θα πάρουν μέρος στο συνέδριο και ποιοι αντιπρόσωποι θα ψηφίσουν. Τη μέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε η παρωδία, όταν η υπάλληλος του ΕΚΚ μοίραζε τις κάρτες αντιπροσώπων χωρίς να έχει κατάσταση των αντιπροσώπων και χωρίς καν στοιχειώδη έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η διαδικασία άρχισε με οριακή απαρτία και έγινε νομιμοποίηση των αντιπροσώπων χωρίς να παρουσιαστεί κανένα στοιχείο για έλεγχο.

Εμφάνισε δεκάδες σωματεία με χιλιάδες μέλη στην Καρδίτσα, που υποτίθεται ότι «ψήφισαν» και «εξέλεξαν» αντιπροσώπους, χωρίς κανείς να τους πάρει χαμπάρι. Χαρακτηριστικά είναι μερικά στοιχεία, που είναι φανερό και «διά γυμνού οφθαλμού» ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως:
  • Οι ψηφίσαντες μόνο στον ιδιωτικό τομέα είναι κοντά στους 4.000, σε μια περιοχή όπου και οι επιχειρήσεις είναι, σχετικά, λίγες, όπως λίγοι είναι και οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι.
  • Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι φέρονται να «ψήφισαν» για τη ΓΣΕΕ, («εκλέχτηκαν» 3 αντιπρόσωποι), όταν 3 αντιπρόσωποι εκλέχτηκαν και στο Βόλο, όπου ο αριθμός επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι πολλαπλάσιος.
  • Σε δύο, τελείως άγνωστα, σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων (το ένα μάλιστα εμφανίζεται ως «πανθεσσαλικό») εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει 500 εργαζόμενοι που «εξέλεξαν» 11 αντιπροσώπους, όταν στο ταξικό σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, με καθημερινή δράση στους εργασιακούς χώρους του εμπορίου, ψήφισαν μόνο 197 μέλη. Επίσης, το ανύπαρκτο και τελείως άγνωστο στην Καρδίτσα «σωματείο εργατοτεχνιτών οικοδομικών και τεχνικών εργασιών» «έβγαλε» 3 αντιπροσώπους (τουλάχιστον 126 ψηφίσαντες).
  • Σε απομακρυσμένα χωριά, που «δεν υπάρχει ψυχή», υπάρχουν δεκάδες ψηφίσαντες σε σωματεία - σφραγίδες.
  • Αγνωστοι εμφανίζονται ως «αντιπρόσωποι», χωρίς να έχουν παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση και χωρίς καν να ξέρουν από ποιο σωματείο «εκλέχτηκαν», ενώ σωματεία από τα οποία κάποιοι δήλωσαν ότι προέρχονται έχουν πάνω από 4 χρόνια να κάνουν εκλογές.
  • Πάνω από 20 σωματεία που στέλνουν «αντιπροσώπους» δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ σε κάποια συγκέντρωση, ή με κάποια ανακοίνωση στα τοπικά ΜΜΕ για κάποιο πρόβλημα των εργαζομένων.
Ολα αυτά τα «ερωτήματα» τα έθεσε δημόσια η ΔΑΣ, η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της για τη νομιμοποίηση 54 αντιπροσώπων, από 21 που ήταν πριν. Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΚ, όχι μόνο δεν εμφάνισε στοιχεία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, όχι μόνο δεν είπε λέξη γι' αυτό, αλλά εξαντλήθηκε σε επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και σε περιγραφή προσωπικών «θυσιών» που έκανε ο πρόεδρος το προηγούμενο διάστημα για διεκπεραιωτικές εργασίες.

Πάλη για αλλαγή των συσχετισμών

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι την ευθύνη για όσα γίνονται στο συνδικαλιστικό κίνημα της Καρδίτσας, την έχει η πλειοψηφία που διοικεί το Εργατικό Κέντρο τόσα χρόνια και υπογραμμίζει: «Γι' αυτό κρύβει τα πρακτικά και τον κατάλογο με τους αντιπροσώπους, γι' αυτό κάνουν κρυφά εκλογές σε σωματεία που ελέγχουν, γι' αυτό κάνουν νοθείες. Θεωρούμε ότι η μη τήρηση στο Πρωτοδικείο του προβλεπόμενου από το νόμο αρχείου πρακτικών των αρχαιρεσιών των σωματείων, αφήνει περιθώρια παραποίησης των πρακτικών και φυσικά καθίσταται σχεδόν αδύνατος ο έλεγχος από όποιον ενδιαφέρεται».

Και η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας: «Απέναντι στην τακτική του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που θέλει τους εργαζόμενους να σκύβουν το κεφάλι και να υπομένουν στωικά όλα τα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, που θέλει τα ΕΚ να έχουν διεκπεραιωτικό ρόλο των προγραμμάτων της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διαχείρισης της φτώχειας και να εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στη λογική του συμβιβασμού και του μικρότερου κακού, η ΔΑΣ απαντά δυναμικά και αγωνιστικά καλώντας τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα ίδια τους τα σωματεία στηρίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Είναι ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να ανασυνταχθεί και να περάσει σε αντεπίθεση, να διεκδικήσει για λογαριασμό των εργαζομένων και των παιδιών τους, όλο τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι».

Ριζοσπάστης
(Η φωτογραφία ΔΕΝ είναι από τον Ριζοσπάστη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ