4 Μαρ 2015

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο..

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο...
...παράλληλα και με το πάρε - δώσε της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ



Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και στο πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το ποιος θα έχει το προβάδισμα στον έλεγχο ενεργειακών πόρων και εμπορικών διαύλων της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, χτες, επτά τουρκικά αεροσκάφη (τα δύο οπλισμένα) προχώρησαν σε δύο παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και επτά παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Οι νέες προκλήσεις ήρθαν μια μέρα μετά το θόρυβο που ξέσπασε με τις αξιώσεις της Αγκυρας να δεσμεύσει για δέκα μήνες μια τεράστια περιοχή στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο για αεροναυτικά γυμνάσια.
Μετά τις αντιδράσεις της Αθήνας, η τουρκική κυβέρνηση προέβη σε τακτική αναδίπλωση αποσύροντας το αίτημά της. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίχτηκε, καταπώς φαίνεται, από την ηγεσία του ΝΑΤΟ που, σε ρόλο «επιδιαιτητή», πίεσε ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, την ώρα που εκτυλίσσονται πολεμικά της σχέδια με πρόσχημα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη δράση των τζιχαντιστών σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.
Η εξέλιξη έκανε τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, να μιλά χτες για «μεγάλη επιτυχία του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά» που χειρίστηκε την υπόθεση των ελληνικών διαβημάτων διαμαρτυρίας. Ωστόσο (και) οι χτεσινές παραβιάσεις και παραβάσεις από πλευράς της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δείχνουν ότι οι προκλήσεις της Αγκυρας με τον άλφα ή βήτα τρόπο συνεχίζονται.

Ενώ ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συναντιόταν με έναν ακόμα αξιωματούχο των ΗΠΑ, τουρκικά μαχητικά συνέχιζαν τις προκλητικές παραβιάσεις στο Αιγαίο...
Eurokinissi
Επιπλέον, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «ALPHA» ο Ελληνας ΥΕΘΑ πρόσθεσε: «Θα πρέπει να καταλάβουν (σ.σ: οι Τούρκοι) ότι αν θέλουν πράγματι να υπάρχει μία ειρηνική συνύπαρξη, που τη θέλουμε όλοι μας, και να μην υπάρχουν αυτού του είδους οι συγκρούσεις, θα πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να σεβαστούν την ελληνική ΑΟΖ, η οποία θα χωριστεί και θα ανακηρυχθεί (...) θα πρέπει να καταλάβουν ότι εδώ μιλάμε για ελληνική περιοχή όπου ο ορυκτός πλούτος που υπάρχει θα βγει».
Συνεχίζεται το αλισβερίσι με τις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι επισκέψεις των οποίων ολοένα και πυκνώνουν τελευταία στην Ελλάδα, επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ...
Σε αυτήν τη βάση, ο Π. Καμμένος συναντήθηκε χτες με τον διοικητή της Διοίκησης Μεταφορών του αμερικάνικου Υπουργείου Αμυνας, πτέραρχο Πολ Σέλβα. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς.
Πριν από τη συνάντηση, ο Ελληνας ΥΕΘΑ προϊδέαζε για «συνεργασία» των Αμερικανών με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη, αρχές του Φλεβάρη, ο Π. Καμμένος φέρεται να τον ενημέρωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει την ΕΑΒ σε επισκευαστικό κέντρο, υποκατασκευαστή και τοπικό αντιπρόσωπο στη νοτιοανατολική Ευρώπη της αμερικανικής «Λόκχιντ Μάρτιν». Λέγεται, επίσης, ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των 5 παροπλισμένων αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας «Ρ-3» στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα με επιβλέπουσα την «Λόκχιντ Μάρτιν».
Στον εισαγγελέα για ελικόπτερα και υποβρύχια
Τέλος, ο Π. Καμμένος συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, κι όπως φαίνεται στέλνουν στον εισαγγελέα τις παραγγελίες των ελικοπτέρων NH-90 και των υποβρυχίων τύπου 214.
Ο Π. Καμμένος δήλωσε, σχετικά: «Οπως ξέρετε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συστήσαμε την Επιτροπή Ελέγχου Εσωτερικών Υποθέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι αξιωματικοί που ανέλαβαν το έργο αυτό ξεκίνησαν τη διενέργεια ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Για δύο από τις υποθέσεις έχουμε ήδη τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία - πολύ σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία - από τα οποία προκύπτουν πιθανά κακουργήματα και πάρα πολλά χρήματα, τεράστια ποσά, τα οποία έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και για τα οποία θα ελεγχθούν οι υπεύθυνοι ποινικά και αστικά. Συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό, οι υποθέσεις αυτές, έστω και σε πρώτη φάση διερεύνησης κι ενώ συνεχίζεται η έρευνα από την Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, να πάνε σήμερα στην ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου να συσχετισθούν με φακέλους που ήδη εξετάζει η Δικαιοσύνη (...) Οι δυο βασικές υποθέσεις είναι η υπόθεση των ελικοπτέρων NH-90 που ξεκινά το 2003 και συνεχίζεται έως σήμερα και η υπόθεση των υποβρυχίων η οποία ξεκινά το 1998».
Για το θέμα υπήρξε αντίδραση από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι γίνεται προσπάθεια στοχοποίησης του Ευ. Βενιζέλου που διετέλεσε υπουργός Αμυνας: «Ας σταματήσουν οι δημαγωγικές ψευτομαγκιές του τύπου "στέλνω φακέλους στον εισαγγελέα", όταν είναι γνωστό ότι ο εισαγγελέας δεν έχει καμία αρμοδιότητα καθώς για τους υπουργούς αρμόδια είναι μόνον η Βουλή. Είναι φτηνό και αστείο να λες "θα στείλω φακέλους στον εισαγγελέα" όταν αυτός είναι υποχρεωμένος να διαβιβάσει, αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε αξιολόγηση, το φάκελο, όπως τον παρέλαβε, στη Βουλή».
Στο ΠΑΣΟΚ προσθέτουν με νόημα ότι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετέχουν «βαθείς γνώστες της υπόθεσης, όπως ο υφυπουργός Αμυνας κ. Τόσκας, διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού άμυνας κ. Μπεγλίτη (σ.σ: υπουργός Αμυνας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Σαγιάς», συνεργάτης διακεκριμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την εποχή του Κ. Σημίτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ