7 Απρ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μάχες, ελιγμοί και προετοιμασία κλιμάκωσης

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες, ελιγμοί και προετοιμασία κλιμάκωσης


ΚΙΕΒΟ.--
Οι σποραδικές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίζονται μαζί με τις αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της συμφωνίας - συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στις 12 Φλεβάρη στο Μινσκ. Με βάση την επίσημη ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού, 9 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στην επαρχία του Ντονέτσκ είτε σε μάχες είτε από νάρκη, στο χωριό Σιρόκινε κοντά στη Μαριούπολη.
Την ίδια ώρα, οι αρχές των πολιτοφυλάκων προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση του Κιέβου, παρά τους τακτικούς ελιγμούς, προετοιμάζει μια νέα επίθεση στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).
Ταυτόχρονα, χτες, ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναφέρθηκε στην ιδέα ενός δημοψηφίσματος για την αποκέντρωση των πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας, λέγοντας ότι «το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αφορά την αποκέντρωση πόλεων, χωριών και κοινοτήτων, όμως όχι επαρχιών και όχι την ομοσπονδιοποίηση που είναι μια μόλυνση, ένα βιολογικό όπλο που θέλουν να επιβάλουν στην Ουκρανία από το εξωτερικό (...) για να καταστρέψουν την ενότητά μας. Δεν θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν». Αμεση ήταν η απάντηση των πολιτοφυλάκων, με τον εκπρόσωπό τους Ντένις Πουσίλιν να δηλώνει «οι άνθρωποι που εκπροσωπούν το Ντονμπάς στο Κίεβο δεν έχουν καμία σχέση μαζί μας. Μεγάλος αριθμός των ανακοινώσεων του Ποροσένκο έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τις συμφωνίες του Μινσκ, αλλά επίσης και με τη λογική», επεσήμανε. «Είναι πράγματα εντελώς απαράδεκτα. Ολα όσα λένε και κάνουν (οι ουκρανικές αρχές) δεν έχουν καμία σχέση με τις συμφωνίες του Μινσκ», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος των αυτονομιστών, ο Αντρέι Πουργκίν.
Η ίδια πάντως η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με υποθέσεις διαφθοράς. Χτες παύτηκαν άλλα 3 στελέχη της Κρατικής Οικονομικής Υπηρεσίας, που υποτίθεται ελέγχει τα φαινόμενα αυτά. Βουλευτές του «Μπλοκ Ποροσένκο» και του εθνικιστικού «Σβόμποντα» συγκεντρώνουν υπογραφές και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ ότι συγκαλύπτει και συμμετέχει σε τέτοιες υποθέσεις, ενώ το ίδιο κινούν και για το υπουργείο Εσωτερικών.
Παρά, όμως, τις ενδοκυβερνητικές κόντρες η συζητούμενη το τελευταίο διάστημα αναβάθμιση των φασιστών του «Δεξιού Τομέα» έγινε πράξη. Ο Ντμίτρο Γιάρος, ο επικεφαλής του φασιστικού μορφώματος, των υμνητών των ταγμάτων των συνεργατών των ναζί που πολέμησαν τον Κόκκινο Στρατό, διορίστηκε χτες σύμβουλος στο υπουργείο Αμυνας. «Ο Ντμίτρο Γιάρος θα διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα τάγματα των εθελοντών και το γενικό επιτελείο», υπογράμμισε ο Ολεκσίι Μαζέπα, εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να είμαστε ενωμένοι έναντι του εχθρού και στόχος μας είναι ο συντονισμός και η ένταξη των ταγμάτων εθελοντών στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων». Οι ίδιοι οι φασίστες δηλώνουν ότι τα τάγματα εθελοντών (τάγματα φονιάδων) θα παραμείνουν «αυτόνομη» δομή, αλλά στο εξής θα «χρηματοδοτείται από το υπουργείο Αμυνας».
Πολύωρη ανάκριση του Προέδρου του ΚΚ Ουκρανίας
Σε πολύωρη ανάκριση του προέδρου του ΚΚ Ουκρανίας Πέτρο Σιμονένκο προχώρησε χτες η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, εξετάζοντας την υποτιθέμενη «συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και δράσεις που αποσκοπούν στην ανατροπή του συνταγματικού καθεστώτος και ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Επίσης, του προσάπτεται η «εκλογή του στο προεδρείο του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας», με αφορμή το γεγονός ότι τα δύο κόμματα συμμετέχουν στο ΚΚ της Σοβιετικής Ενωσης - Ενωση Κομμουνιστικών Κόμματων, που συσπειρώνει κόμματα από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ο Σιμονένκο πρόσφατα συμμετείχε σε συνεδρίαση και τιμητικά είχε προσκληθεί στο προεδρείο της συνεδρίασης. Οπως δήλωσε ο Σιμονένκο προσερχόμενος στην Ασφάλεια, η συγκεκριμένη ενέργεια «αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των κομμουνιστών την ίδια ώρα που επιδεινώνεται η κοινωνικοοικονομική κατάσταση σε όλη τη χώρα». Σημείωσε ότι το κόμμα του «είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την υπερασπίζεται αλλά προειδοποιεί ότι για να διατηρηθεί πρέπει να ακουστεί η γνώμη των ανθρώπων ανεξαρτήτως του πού ζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ