7 Απρ 2015

Η πράξη τούς διαψεύδει

Η πράξη τούς διαψεύδει


Μια από τις τελευταίες ειδήσεις, που προέρχεται από πηγή ανεξάρτητη από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ότι στη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ συζητήθηκαν νέες περικοπές στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ. Από την ίδια την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε η είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε το ΔΝΤ πως η Ελλάδα θα πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της «εις το διηνεκές». Ομολογήθηκε, επίσης, η συμφωνία να παρέχεται στα κλιμάκια της τρόικας κάθε στοιχείο που ζητούν, όπως τον παλιό καλό καιρό με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Περιφερόμενα στις τηλεοράσεις τα κυβερνητικά στελέχη, προσπαθούν να πείσουν ότι ήδη υπάρχει ένα αριστερής κοπής «success story». Τα πραγματικά στοιχεία όμως επιβεβαιώνουν πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Χωρίς να έχει αναιρεθεί έως τώρα κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, στο Euro Working Group των επόμενων ημερών η σημερινή κυβέρνηση προσέρχεται με νέα λίστα μέτρων που υλοποιούν αντιλαϊκές δεσμεύσεις, με κόστος για το λαό που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ. Σε αυτήν τη λίστα, περιέχονται από νέοι φόροι και χαράτσια έως και κατάργηση όσων φοροελαφρύνσεων είχαν απομείνει για μισθωτούς και συνταξιούχους. Περιέχονται νέες ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, ενώ στο τραπέζι παραμένουν και αναδιαρθρώσεις στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.
Την ίδια ώρα, διατηρούνται στο ακέραιο οι φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο, ενώ ήδη καταγράφονται και νέες παραχωρήσεις.
Η κυβέρνηση φροντίζει για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Τελευταίο επεισόδιο οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη μετά τη συνάντηση με την εργοδοτική Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Μέταλλο για μειώσεις κατά 15%, περίπου, της τιμής του φυσικού αερίου στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Χαρακτηριστικό, επίσης, το παράδειγμα με τους φόρους. Ενώ μιλά για «ρύθμιση φορολογικών εκκρεμοτήτων πολιτών (...), που βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία (...) λόγω της κρίσης, της μείωσης των μισθών και των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας», νομοθετεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπέρ ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που, εκτός από τις απαλλαγές των προσαυξήσεων για το χρόνο της καθυστέρησης στην απόδοση των φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κ.ά.), απαλλάσσονται πλέον μέχρι και στο 100% για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους, όπως για λαθρεμπόριο, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απόκρυψη φορολογικής ύλης, μη απόδοση ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων κ.ά.
Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει μια ζωή, για να αποπληρώνει ένα χρέος που δε δημιούργησε ο ίδιος, συνοδεύονται από έναν άγριο εσωτερικό δανεισμό. Ηδη μπαίνει χέρι σε διαθέσιμα και αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών του Δημοσίου, σε χρήμα που προοριζόταν για την κάλυψη λαϊκών αναγκών.
Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, μια αλήθεια παραμένει: Η ανάγκη για την πιο πλατιά λαϊκή ετοιμότητα «άμεσης δράσης» για αγώνα, με στόχο την ανάκτηση των απωλειών του λαού, την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, αιτήματα που βάζουν στο προσκήνιο τις σύγχρονες λαϊκές - εργατικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ