17 Απρ 2015

Τουλάχιστον ένα τρισ. δολάρια ο τζίρος παράνομου και νόμιμου αθλητικού στοιχήματος

Τουλάχιστον ένα τρισ. δολάρια ο τζίρος παράνομου και νόμιμου αθλητικού στοιχήματος

Η παγκόσμια αγορά στοιχημάτων για αθλητικές διοργανώσεις ανέρχεται σε τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, εκ των οποίων το 90% είναι παράνομα στοιχήματα, επισήμανε ένας Βρετανός ειδικός σε μία σύνοδο του ΟΗΕ για το έγκλημα στην Ντόχα του Κατάρ, ενώ σε δηλώσεις του σημείωσε ότι στην πραγματικότητα το ποσό αυτό ίσως είναι ακόμη και τριπλάσιο.
Τεράστιος τζίρος
«Το σύνολο των αθλητικών στοιχημάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε ένα τρισεκατομμύριο (δολάρια), εκ των οποίων το 90% είναι παράνομα στοιχήματα», δήλωσε ο Πάτρικ Τζέι, ένας ειδικός ο οποίος εδρεύει στη Βρετανία, στη διάρκεια μιας ομιλίας του για τα στημένα παιγνίδια, σε μια σύνοδο του ΟΗΕ για την πρόληψη του εγκλήματος και την ποινική δικαιοσύνη.
Η εκτίμηση αυτή όμως ενδέχεται να είναι πολύ υποτιμημένη σε σχέση με την πραγματικότητα, τόνισε ο Πάτρικ Τζέι, μιλώντας κατόπιν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι λιγοστοί ειδικοί για το θέμα, τους οποίους θεωρεί σοβαρούς, κάνουν λόγο για ποσά «δύο ως τρεις φορές μεγαλύτερα», τα οποία μάλιστα βαίνουν «αυξανόμενα», ιδίως στην Κίνα, η οποία οδεύει προς «το να γίνει το επίκεντρο του προβλήματος», καθώς εκεί στοιχηματίζονται ποσά ύψους ακόμη και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για έναν και μόνο ποδοσφαιρικό αγώνα, ανέφερε ο Τζέι.
Επίκεντρο η Ασία
Η Ασία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της αγοράς στοιχημάτων, με τα παράνομα στοιχήματα να αφορούν κυρίως αγώνες ποδοσφαίρου (σε ποσοστό 65%). Το τένις και το κρίκετ ακολουθούν με 12% το καθένα, σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό.
Όπως είναι φυσικό, αυτός ο τεράστιος τζίρος προσελκύει μεγάλα κυκλώματα χειραγώγησης αθλητικών διοργανώσεων, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό από το στήσιμο αγώνων.
Είναι τόσο μεγάλη, δε, η διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στο συγκεκριμένο χώρο, ώστε το 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά της Φαρμακοδιέγερσης (WADA) είχε κάνει την εκτίμηση ότι ένα 25% των αθλητικών διοργανώσεων παγκοσμίως ελέγχεται από συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ