17 Απρ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Εμφάνιση «ταγμάτων εθελοντών» και ΝΑΤΟικά γυμνάσια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εμφάνιση «ταγμάτων εθελοντών» και ΝΑΤΟικά γυμνάσια


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των πολιτοφυλάκων στην Ανατολική Ουκρανία, συνεχίστηκαν και χτες στο Ντονέτσκ, με τις τοπικές αρχές να καταγγέλλουν συνεχιζόμενα πυρά έως τις πρωινές ώρες. Επίσης, καταγγέλθηκε ότι τάγματα λεγόμενων εθελοντών, που δε συνδέονται τυπικά με τον ουκρανικό στρατό, έχουν αρχίσει όλο και πιο συστηματικά να δρουν σε περιοχές ελεγχόμενες από τους πολιτοφύλακες. Συγκεκριμένα, στα περίχωρα της πόλης Ντζρινσκ στην επαρχία του Ντονέτσκ εμφανίστηκαν τέτοια τάγματα, που ουσιαστικά βγήκαν από τις θέσεις του ουκρανικού στρατού.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ξεκίνησε χτες στη Ρουμανία, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ΝΑΤΟική άσκηση με τη συμμετοχή Ρουμάνων, Βρετανών και Μολδαβών στρατιωτών, που θα συνεχιστεί έως τις 30 Απρίλη. Το σενάριο, όπως είπε ο υπουργός της Ρουμανίας, Μιρτσέα Ντούσα, έχει εγκριθεί από τη λυκοσυμμαχία από το 2014 και αφορά στην προστασία των ανατολικών συνόρων, περιλαμβανομένου και του λιμανιού της Κονστάντα στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι για φέτος έχουν προγραμματιστεί 340 τέτοιες ασκήσεις.
Απάντηση της Ρωσίας
Ως έμμεση απάντηση στις ΝΑΤΟικές κινήσεις μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στη διάρκεια μιας ετήσιας διάσκεψης ασφαλείας, που είπε ότι «η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη τραγωδία στην αλυσίδα των χρωματιστών επαναστάσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους υπερέβησαν τα εσκαμμένα στην επιδίωξή τους να φέρουν το Κίεβο στη δική τους τροχιά. Αυτό δε θα μπορούσε παρά να προκαλέσει την αντίδρασή μας». Απέρριψε τις επικρίσεις της Δύσης, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία επιδιώκει να χαράξει εκ νέου τα σύνορα της Ευρώπης, και κατήγγειλε τη στρατιωτική ανάμειξη της Δύσης στη Σερβία, στο Ιράκ και στη Λιβύη.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από κουκουλοφόρους δολοφονήθηκε χτες έξω από το σπίτι του στο Κίεβο ο Ολες Μπουζίνα, Ουκρανός δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Sevodnia» που ανήκει στο φιλορώσο επιχειρηματία Ρινάτ Αχμέτοφ, γεγονός που συμβαίνει μία ημέρα μετά το φόνο ενός πρώην βουλευτή από το κόμμα του ανατραπέντος πρώην Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Και για τους δύο φόνους, ο Ουκρανός Πρόεδρος διέταξε έρευνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τέτοιες ενέργειες γίνονται για να «χτυπηθεί η κυβέρνησή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ