16 Μαΐ 2015

ΧΙΛΗ Νεκροί 2 φοιτητές μετά από μεγάλες διαδηλώσεις

ΧΙΛΗ
Νεκροί 2 φοιτητές μετά από μεγάλες διαδηλώσεις



Η καταστολή στη Χιλή συνεχίζεται
Η καταστολή στη Χιλή συνεχίζεται
ΒΑΛΠΑΡΑΪΣΟ.--
Για άλλη μια φορά, αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική καταστολή (καραμπινιέρους) μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή και εργαζομένων στη Χιλή. Την Πέμπτη, χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγκο και άλλων πόλεων, απαιτώντας ποιοτική, δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση και από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέ, ώστε να προχωρήσει στην αναγκαία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ζήτημα για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά.
Στην πόλη Βαλπαραΐσο, την Πέμπτη το μεσημέρι και αμέσως μετά τη μαζική διαδήλωση των φοιτητών, δύο φοιτητές, ο 18χρονος Εσεκιέλ Μπορμπαράν και ο 25χρονος Ντιέγκο Γκουσμάν, μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Χιλής, έπεσαν νεκροί από σφαίρες που δέχτηκαν από 22χρονο ιδιοκτήτη σπιτιού που τους πυροβόλησε, όπως αναφέρεται, από το μπαλκόνι γιατί κολλούσαν αφίσες και ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη. Το βράδυ της Πέμπτης και χτες συνεχίστηκαν νέες μαζικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις προς τιμήν των δολοφονηθέντων φοιτητών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναλυτική έρευνα για το περιστατικό, αλλά το αποσυνδέει από τη στάση της αστυνομίας. Ωστόσο, το κλίμα που διαμορφώνεται κάθε φορά που βγαίνουν στους δρόμους οι φοιτητές είναι αυτό της αστυνομικής τρομοκρατίας.
Οι κινητοποιήσεις στη Χιλή οργανώθηκαν και πάλι από τη Συνομοσπονδία Χιλιανών Φοιτητών (FECH), το Συντονιστικό Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απαιτούν κατάργηση των νόμων της δικτατορίας του Πινοτσέτ που εξακολουθούν να ισχύουν και εμπορευματοποιούν το δικαίωμα στη μόρφωση. Η κυβέρνηση Μπατσελέ, όπως και στην πρώτη θητεία της (2006 - 2010), που εφάρμοσε σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, έτσι και τώρα, στη νέα θητεία, ενώ μιλάει για αλλαγή του Συντάγματος και υπόσχεται από το 2016 «δημόσια και δωρεάν Παιδεία», στην πραγματικότητα διατηρεί την πανίσχυρη ιδιωτική... ως μη «κερδοσκοπική», γιατί ακριβώς δεν θέλει να θιχτούν συμφέροντα με τα οποία έχει συμμαχήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ