13 Μαΐ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μάχες και «κινήσεις διπλωματίας»

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες και «κινήσεις διπλωματίας»


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Σποραδικές μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης και τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Την ίδια ώρα, σημειώνονται φαινομενικά αντιφατικές εξελίξεις, στην ουσία στοιχεία του «παζλ» της αντιπαράθεσης μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας που πληρώνει με το αίμα του ο λαός και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.
Ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις: Από τη μια, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι μάχες για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, που έχει καταστραφεί και θα ξαναχτιστεί. Από την άλλη, οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών, στο πλαίσιο των υποομάδων της Ομάδας Επαφής που συζητάει τα επιμέρους σημεία της συμφωνίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη, εμφανίστηκαν να δηλώνουν ότι αποδέχονται ένα προσχέδιο που τους παραδόθηκε, το οποίο εξασφαλίζει ένα «καθεστώς αυτονομίας» και θα δέχονταν, εφόσον αυτό ισχύσει, να παραμείνουν στην επικράτεια της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους Ντένις Πουσίλιν και Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο και πρόσθεσαν ότι ωστόσο «από τις εκλογές θα αποκλειστούν τα ουκρανικά κόμματα που εκπρόσωποί τους συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τον οικονομικό αποκλεισμό, προάγουν τη στρατιωτική λύση και τη διεθνική διαπάλη», ενώ τονίζουν ότι «οι εκλογές θα γίνουν όταν αρθεί το καθεστώς της στρατιωτικής επιχείρησης και θα υπάρξει ο ουκρανικός νόμος της αμνηστίας για τους μαχητές του Ντονμπάς». Ολα αυτά δείχνουν το πόσο ρευστές είναι οι εξελίξεις και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Ταυτόχρονα με την υποτίθεται «διπλωματική προσπάθεια», συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, το αντιδραστικό κοινοβούλιο εκφράζει καταρχήν συμφωνία να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να εντάξει και ξένους μισθοφόρους, και τα φασιστικά τάγματα του «Δεξιού Τομέα» με επιστολή - πρόσκληση (πρόκληση) καλούν το στρατό για να τον εκπαιδεύσουν για δράση στις πόλεις. Σε αυτό το σκηνικό ο Π. Ποροσένκο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με την γερμανική ηγεσία και Ευρωπαίους ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ