24 Ιουν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μάχες και ... σκληρά παζάρια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες και ... σκληρά παζάρια


ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ - ΠΑΡΙΣΙ.--
Νέες καταγγελίες για βομβαρδισμούς και παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ το τελευταίο 24ωρο γίνονται από τις αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κατά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου. Οι πρώτες μιλάνε για 31 παραβιάσεις στα προάστια Σπάρτακ, Καλίνοφκα, Ντοκουχαγιέβσκ, Γελενοφκά, Κιέφσκι, Κουιμπισέφσκι, με 2 νεκρούς αμάχους, και οι δεύτερες για 8 βολές από άρματα μάχης στους οικισμούς Μολοντιόζνι, Ρερβομάισκ. Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός αναφέρει το θάνατο σε μάχες 1 στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων 12.
Και ενώ η αιματοχυσία συνεχίζεται στην Ανατολική Ουκρανία με το λαό να πληρώνει το τίμημα της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης με διακύβευμα τον πλούτο και τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας, συνεχίστηκε και χτες το διπλωματικό παζάρι. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Παρίσι του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας. Από τη συνάντηση αυτή είχε προαποφασιστεί να μην υπάρξουν δηλώσεις και ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχαν και διαρροές. Υποτίθεται ότι θα εξεταζόταν η πρόοδος της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ (που παραβιάζεται καθημερινά), ενώ είχε προγραμματιστεί να γίνει και η λεγόμενη Ομάδα Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων, του πρέσβη της Ρωσίας και του νέου εκπροσώπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, του Αυστριακού Μάρτιν Σάιντικ, που θα εξέταζε την εργασία που έχουν κάνει οι λεγόμενες υποομάδες της Ομάδας Επαφής, για την απόσυρση των βαρέων όπλων, την πολιτική διευθέτηση, το ζήτημα των αιχμαλώτων. Φυσικά, όλα αυτά τα ζητήματα φαντάζουν απίθανα όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, πριν τη συνάντηση έλεγε ότι θα ζητήσει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από την ουκρανική πλευρά, ενώ και ο ΥπΕΞ της Γερμανίας, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ σημείωνε σε συνέντευξή του ότι οι παραβιάσεις της εκεχειρίας είναι πάρα πολλές.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδιοποίηση της χώρας, και απείλησε τις αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) ότι αν επιμείνουν σε αυτό θα διωχθούν.
Οι ΗΠΑ προχωράνε στον εξοπλισμό σύμμαχων χωρών τους «για αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής»
«Λάδι στη φωτιά», ρίχνουν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, από την Εσθονία, όπου με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοίνωσε: «Θα σταθμεύσουμε προσωρινά στις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης οπλισμό για μια ταξιαρχία, ο οποίος περιλαμβάνει οχήματα μάχης και σχετικό εξοπλισμό». Πρόκειται για τη συγκεκριμενοποίηση όσων είχαν διαρρεύσει στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Είναι υλοποίηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της τελευταίας, με τον Πρόεδρο Πούτιν να απαντάει με ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου με 40 διηπειρωτικούς πυραύλους.
«Η Εσθονία, καθώς και η Λιθουανία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία δέχθηκαν να φιλοξενήσουν υλικό αρκετό για τον εξοπλισμό δύναμης που θα κυμαίνεται από έναν λόχο έως μια ταξιαρχία», δήλωσε ο Κάρτερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μέρος του υλικού θα εγκατασταθεί επίσης στη Γερμανία. Εχοντας δίπλα του επιτελείς των βαλτικών χωρών, ο Κάρτερ επανέλαβε τα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα: «Είχατε χάσει την ανεξαρτησία σας στο παρελθόν. Με το ΝΑΤΟ δεν θα τη χάσετε ποτέ ξανά».
Συνέντευξη Γιανουκόβιτς
Μια μάλλον θλιβερή εικόνα έβγαλε ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, με συνέντευξή του στο ΒΒC. Παραδέχτηκε ότι έχει ευθύνες γιατί δεν μπόρεσε να αποτρέψει την αιματοχυσία στην πλατεία Μαϊντάν, που δεν είχε διατάξει χρήση όπλων, ενώ για τη φυγή του από τη χώρα σημείωσε: «Το γεγονός ότι ο Πούτιν έλαβε αυτή την απόφαση, με τη σύσταση των ειδικών του δυνάμεων, ήταν δικαίωμά του και υπόθεσή του. Φυσικά του είμαι ευγνώμων που έδωσε εντολή να διασφαλιστεί η ασφάλειά μου, βοηθώντας με να βγω από τη χώρα και σώζοντας τη ζωή μου». Από την βίλα που διαμένει στα περίχωρα της Μόσχας δήλωσε ότι θα ήθελε να επιστρέψει μια μέρα στην Ουκρανία. Σχετικά με τους αντιπάλους του που οργάνωσαν το «στρατιωτικό πραξικόπημα» είπε ότι «διέλυσαν τη χώρα. Εσυραν τον κόσμο όλο στη σύγκρουση αυτή». Κατά τα άλλα, η συνέντευξη που δίνεται σε αποσπάσματα ασχολήθηκε με τις ...στρουθοκαμήλους που είχε στην προεδρική κατοικία όταν κυβερνούσε και τη χλιδή όπου διαβιούσε, που ο Γιανουκόβιτς απάντησε με την αδυναμία του στα ζώα και το ότι το σπίτι το είχε αγοράσει με δικά του χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ