24 Ιουν 2015

Το ξεβράκωμα της πρώτης φορά """"Αριστερά"""" : Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά..........

 Το ξεβράκωμα της πρώτης φορά """"Αριστερά"""" : Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά..........


 Ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει μέτρα που πλήττουν τόσο τους μισθούς όσο και τις συντάξεις με τις αλλαγές σε ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ισχυρίστηκε ότι «για πρώτη φορά τα βάρη δεν πηγαίνουν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους» και πως με τα ισοδύναμα μέτρα «προστατεύουμε συντάξεις και μισθούς».

Η νέα πρόταση όμως, δίνει «σάρκα και οστά» στη νέα συμφωνία - λαιμητόμο για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ειδικότερα:
-- Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις. Η εισφορά αυξάνεται από το 4% στο 5% και αποδίδει 135 εκατ. ευρώ φέτος και 270 εκατ. το 2016. Αυτόματα, οι περικοπές στις κύριες συντάξεις διαμορφώνονται στο 1% και θα αρχίσουν να γίνονται φανερές στην «τσέπη» των συνταξιούχων, μέσω της αυξημένης παρακράτησης, πιθανότατα από φέτος τον Ιούλη.

-- Καθιέρωση εισφοράς Υγείας 5% στις επικουρικές συντάξεις (δεν υπήρχε καθόλου μέχρι σήμερα). Στόχος εσόδων 240 εκατ. ευρώ το 2016. Αυτόματα επέρχεται αντίστοιχη μείωση (5%) σε όλες ανεξαιρέτως τις επικουρικές συντάξεις.
Μάλιστα, τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν και οριζόντια εφαρμογή, δηλαδή θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα από το ύψος των συντάξεων.

-- Αύξηση εισφορών σε μισθωτούς. Η ακύρωση της μείωσης κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι μισθωτοί, συνεπάγεται μείωση 1% σε όλα τα εισοδήματα από μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Και σε αυτή την περίπτωση, η μείωση θα ισχύσει άμεσα μέσω της αυξημένης παρακράτησης από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Παράλληλα, καταργείται και η μείωση 2,9% που καταβάλλουν για ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες. Είναι φανερό ότι η αύξηση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους θα μετακυληθεί και πάλι στους εργαζόμενους - μισθωτούς.

-- Αύξηση της εισφοράς για επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%, με στόχο 120 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016. Το μέτρο αφορά επίσης τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, και βέβαια θα έχει αποτέλεσμα την αντίστοιχη συμπίεση του εισοδήματός τους, ανάλογα με το ύψος των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση.

Πρώτη φορά '''''Αριστερά""".................


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ